Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Javasolt aktivitások demenciával élőknek

Ha segíteni szeretnénk megtalálni a megfelelő tevékenységet, beszélgessünk a beteggel arról, hogy mely tevékenységeket élvezné. Kreatívan igazítsuk a különböző tevékenységeket a beteg képességeihez.

Hogyan találjuk meg a megfelelő tevékenységet?

Mozgás

A közös mozgás mindenkinek jót tesz. Lebontja a stressz és frusztráció során keletkező adrenalint, és serkenti a boldogságérzetért felelős endorfin termelését. Ettől mindkét fél nyugodtabb lesz, és jobban érzi magát. Jobb étvágya, több energiája lesz a betegnek, könnyebben alszik éjszaka. A mozgásnak nem kell megerőltetőnek lennie.

• A séta remek mozgásforma. Változatos, és biztosítja a megfelelő levegőzést.

• Az úszás szintén jó választás lehet, hiszen az egész testet átmozgatja. Emellett a víz igen nyugtató hatású.

• Különböző csoportos órák is szóba jöhetnek, ha a beteg szívesen van emberek között.

Emlékezzünk a múltra!

A demens beteg általában könnyebben felidézi a régmúlt eseményeket, mint a közelmúltat. Ha eszébe tudjuk juttatni a régi, kedves emlékeket, talán ez lelkesíti őt. Nem mindenki mereng szívesen a múlton, de aki mégis, annak az alábbi tippek hasznosak lehetnek.

• Idézzük fel a múltat a régi családi albumok nézegetésével, miközben zenét hallgatunk.

• Készítsünk össze egy dobozt régi emlékeket idéző tárgyakból. Néha a tárgyak segítségével könnyebb emlékezni.

• Látogassunk el a beteg kedvelt helyeire, ez újabb lehetőséget biztosít a kimozdulásra.

• Ne felejtsük el, hogy az emlékek felidézése erős érzelmi reakciót válthat ki. Ezért hallgassuk meg a beteget, és nyugtassuk meg. Felszínre jöhetnek fájdalmas és kellemes emlékek egyaránt.

• A demencia rongálja az emlékeket és a gondolkodást, de a beteg továbbra is képes érzelmekre. Nem feltétlenül rossz, hogy felszínre jönnek az érzelmek, azonban ha így történik, hagyjuk, hogy a beteg kifejezze érzéseit, és legyünk megértőek.

• Kerüljük az olyan konkrét kérdéseket, amelyek részletes választ igényelnek. Az emlékek felidézése a cél, nem pedig az, hogy a beteg úgy érezze, vizsgáztatjuk. Pl. ahelyett, hogy megkérdeznénk „Emlékszel, mikor együtt focimeccsre mentünk?”, inkább próbáljuk emlékeztetni a következőképpen: „Emlékszem, amikor együtt focimeccse mentünk, nagyon meleg volt.”

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/demencia_javasolt_aktivitasok