Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Alzehimer-kór: hogyan változnak meg az emberi kapcsolatok?

Akár házastársunkról, akár más szerettünkről gondoskodunk, a demencia előrehaladtával óhatatlanul változik a kapcsolatunk. Ennek elfogadása és az alkalmazkodás az új viszonyokhoz és szerepekhez előfordul, hogy nagyon megterhelő. Ne feledjük azonban, hogy az újfajta kacsolódások is lehetnek igen gazdagok és kielégítőek, ha megtanuljuk, hogyan is tudunk érzelmi meghittséget teremteni kettőnk közt.

Változó szerepek Személyes gondoskodást nyújtókként érdemes egy sorstárscsoport támogató közösségéhez csatlakozni. Ha meg tudjuk másokkal is beszélni a nehéz és örömteli pillanatokat, máris nem érezzük magunkat olyan magányosnak az új szerepünkben.

Ahogy a társunk Alzheimer-kórja vagy demenciája előrehalad, úgy előfordul, hogy bizonyos feladatokat át kell tőle vennünk - legyenek ezek anyagi vagy jogi kérdések, vagy akár csak háztartási teendők. Készüljünk fel ezekre előre: házastársunk diagnózisát követően mihamarabb keressük meg és rendezzük el az összes fontos iratot, legyenek ezek kéznél, egy helyen. A mindennapi életben és a fontos döntésekben kérjük családtagjaink és segítő személyek (egészségügyi, jogi, szociális szakértők és dolgozók) támogatását.

Tudjon meg még többet a betegségről: felejtek.hu >> [1]

 

Intimitás Sokan érzik azt, hogy el kell gyászolniuk korábbi kapcsolatukat a partnerükkel - ez természetes folyamat. A szellemi hanyatlás nyomán nem lesz teljesen ugyanolyan a testi-lelki kapcsolatuk, mint volt.

Az Alzheimer-kórral élőknél jellemzően megváltozik a szexualitás. A depresszió, gyógyszerek és betegségek mind kihatnak a fizikai intimitás keresésére mind a beteg, mind a társa esetében. Ne feledjük, hogy sok házastársból ekkor válik személyes gondoskodást nyújtó és ez a szerepváltozás újfajta kihívásokat is jelent. Ebben a helyzetben sokaknak segít, ha partnerükkel újfajta módokat keresnek az egymással való kapcsolódásra. Család és barátok Sok személyes gondoskodást nyújtó arról számol be, hogy a családokkal és barátokkal való kapcsolat megszenvedte a betegséget és a gondoskodói szerep előtérbe kerülését. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a távolabbi rokonok és barátok nem igazán tudják, hogyan is viszonyuljanak az Alzheimerrel élő szerettükhöz és nem tudnak eleget a betegségről.

Vegyük kézbe a dolgokat és beszélgessünk el velük arról, hogy habár az Alzheimer-kór vagy más demenciák valamelyest megváltoztatják az ember életét, a barátságuk és támogatásuk most még értékesebb számunkra, mint valaha. Amennyiben biztonságos, hívjuk meg őket magunkhoz és beszélgessünk el a demencia nyomán fellépő gondolkodási, viselkedési és érzelmi változásokról. Segítsünk abban is, hogy javaslatokat teszünk a hatékony kommunikációra és a közösen végezhető élvezetes tevékenységekre is. Segítség az interneten: felejtek.hu Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu [2] azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alzheimer_kor_emberi_kapcsolatok