Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A legjobb gyógynövények megfázás ellen

Egy forró gyógytea nem csak a kedvünknek tesz jót, hanem kúraszerű fogyasztása orvosolja a meghűléses panaszokat, csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást. Mely gyógynövények a legjobbak ezekre a panaszokra?

Bodzavirág

Sokoldalú gyógynövény, virágjából készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású, sőt álmatlanság, migrén, ideggyulladás esetén is ajánlják. Ami azonban most a legfontosabb: megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használhatjuk.

Bodzavirág a Gyógyfű Kft-től>> [1]

Kerti kakukkfű

Évszázadokon át alkalmazták megfázás, köhögés, torokfájás és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint az emésztés serkentésére. Elterjedt fertőzések elleni „gyógyszer” volt, széles körben használták antibiotikumként. Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Illóolaja serkenti az immunrendszer működését. Teáját köhögés, torokfájás esetén a legjobb mézzel fogyasztani.

Hársfa

Nem csak remek idegnyugtató, de szintén hatékonyan csökkenti a meghűléses panaszokat. Gyakran ajánlják láz esetén, hiszen a benne lévő flavonoidoknak köszönhetően izzasztó hatással bír, és segít a lázcsillapításban is. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amellett, hogy közben erősíti az immunrendszert. Köptető, nyákoldó hatása révén köhögésen, torokbántalmakon, rekedtségen is segít.

Hársvirág a Gyógyfű Kft.-től >> [2]

Lándzsás útifű

A népi gyógyászat másik nagy kedvence a lándzsás útifű, melynek kifejlett, ép levelét hasznosítják gyógyászati célra. A levelek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak.

Tea formájában nagyszerűen használható a köhögési inger csillapítására, a letapadt nyálka feloldására, a felső légutak gyulladásos tüneteinek csökkentésére, dohányzóknak is. Hozzájárul a felső légutak egészséges működéséhez.

Fogyasztása vagy használata várandós anyáknak és a szoptatás ideje alatt nem ajánlott sem külsőleg, sem belsőleg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/megfazas_ellen_legjobb_gyogynovenyek