Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nehéz napok előtt: a premenstruációs szindróma

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék 

A nők legnagyobb része a hormonális hatásokkal összefüggő változásokat észlel a menstruáció előtti napokban. Ezek a változások az esetek felénél nem okoznak különösebb fennakadást a mindennapokban. Közülük sokan azonban olyan testi-leki panaszokról számolnak be, amelyek a tünetek széles skáláját foglalják magukban és a pms, azaz premenstruációs szindróma elnevezést nyerték el a szakemberek körében.A pms-sel összefüggésbe hozható tünetek nagyon sokfélék lehetnek, és alapvetően két nagy csoportba sorolhatók. A testi tüneteket és a lelki problémákat tekintetve kulturális különbségek is megfigyelhetők; a nyugati nők inkább a nehéz napok lelki oldalát szenvedik meg jobban, míg a keletiek inkább a testi tünetekkel bajlódnak. A panaszok előfordulása és időbeli megjelenése egyénenként is nagy eltérést mutat, egyeseknél már akár a vérzést megelőző két hétben jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Testi tünetek

A testi tünetek közül a leggyakoribb a mellfeszülés és fájdalom, az arra hajlamosoknál felléphet fejfájás vagy súlyos migrénes roham is. A hormonális hatások következtében gyakoriak a bőrproblémák, a bőr elveszíti rugalmasságát, száraz, fénytelen lesz, másoknál viszont éppen fordítva, fokozottabbá válik a faggyútermelődés.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Evésügyben is megfigyelhető a két véglet: van, aki étvágytalanságtól szenved, de gyakoribb a nehezen leküzdhető fokozott étvágy is, kitüntetett szerephez juttatva ebben az édességeket. Az evési rohamok következtében pedig akár több kilós súlygyarapodás is előfordulhat. Olykor a gyomor- és bélrendszeri panaszok kerülnek előtérbe, haspuffadással vagy gyomorfájdalommal.

Depresszió és ingerlékenység

Sok nő a testi tüneteknél sokkal inkább szenved az ezekben a napokban rátörő érzelmi instabilitástól, az általános kedvetlenségtől és ingerlékenységtől. A pms-ben szenvedő nő részéről gyakoriak a felcsattanások vagy a sírógörcsök, melyek próbára teszik nem csak a saját, hanem a vele egy háztartásban élők idegeit is. A házastárs, a család jobb esetben megpróbálja tolerálni a havonta bekövetkező hullámvölgyet, azonban mint általában a lelki problémáknál, egy kívülállónak nehéz belátni a helyzet komolyságát.

Pedig a helyzet komoly, hiszen e nők közül néhányan olyannyira mélypontra kerülnek ilyenkor, hogy depressziós tüneteket produkálva sokszor még munkájuk, napi teendőik elvégzésére sem képesek. E tünetek súlyossága különböző mértékű lehet, de súlyosabb esetben az öngyilkossági kísérlet elkövetése is bekövetkezhet. Tovább ronthat a helyzeten, ha a fellépő feszültséget, csökkent önértékelést alkohollal próbálják oltani, de nem segít a megemelt cigaretta- és koffeinadag sem.

Összefüggések és következmények

A pms-ben szenvedő nőknél gyakoribbak a párkapcsolati problémák és nem ritka az állásvesztés sem, ami persze csak súlyosbítja a helyzetet és megnehezíti az egyébként csak átmeneti időszakból való kilábalást.

Mindemellett a tünetegyüttes más pszichés zavarokkal is összefüggésbe hozható, vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy nagyobb eséllyel szenved valaki a pms tüneteitől, ha egyéb lelki problémákkal is küzd; és fordítva: a nehéz napokat nehezen megélők a későbbiek során nagyobb eséllyel esnek át depressziós perióduson, illetve szülés utáni depresszión.

A különféle szorongásos betegségekben (pánikbetegség, kényszerbetegség, generalizált szorongás) szenvedő, fogamzóképes korú nők 30%-ában egyidejűleg premenstruális szindróma is fennáll. Közülük sokaknál a szorongásos betegség tünetei, a pánikrohamok, a kényszergondolatok a menstruáció előtti napokban súlyosbodnak.

Van segítség?

A hormonális változásoknak tulajdonított tüneteket sok esetben csökkentik a fogamzásgátlók, bár ezek nem egyszer csak a testi változásokon könnyítenek. Egyéb, hormontartalmú gyógyszerekkel is próbálkoznak a tünetek enyhítése céljából, de a mellékhatások kiküszöbölése nem tökéletesen megoldott, illetve e gyógyszerek hatása meglehetősen egyénre szabott. Gyógynövény alapú, természetes készítmények is használatosak, melyek általában nem avatkoznak bele közvetlenül a hormonháztartásba, így jóval kevesebb mellékhatással bírnak.

Segít az életmód

Számos kísérlet és megfigyelés látja bizonyítottnak azt a tényt, hogy nagyon sok esetben az életmódbeli változtatások jelentős javulást jelentenek. Így a tünetek visszahúzódását eredményezheti a csökkentett telítettzsírsav-bevitel, a kávé helyett gyógyteák fogyasztása, az alkoholtól, cigarettától való tartózkodás. A zökkenőmentesebb ciklus elérésében kihangsúlyozott szerephez jut a rendszeres mozgás.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/pms1.htm