Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Melyek a home office veszélyei?

A ma oly "kényszer-divatos" munkavégzés számos pozitívummal és talán ugyanannyi negatívummal is jár! Mi a pozitívum benne? Picit több időnk lett végig gondolni, hogy számunkra mi fontos és mi nem, illetve sok tartalmas időt tölthetünk a családunkkal. De mire használjuk mindezt a lehetőséget? Mennyire vagyunk képesek figyelni saját magunkra is?

A befele figyelés szükséges lenne nem csak a pszichikai jólétünk, de a fizikai egészségünk érdekében is! Lássuk, mennyire vagyunk tisztában vele?

Otthon ülünk, otthonról dolgozunk, ezért „unalmunkban” sokszor nassolgatunk. Egyfajta automatizmusként „tépjük fel” időről-időre a hűtőajtót, hiszen észre sem vesszük, gondolatban még mindig máshol járunk, feladatot oldunk meg, mintha el sem mozdultunk volna a képernyő elől.

Van, aki sokkal kevesebbet mozog, mert belefelejtkezik a munkába, hiszen nincs kolléga, aki „bezavarna”. A számítógép előtt csak úgy repül az idő…

Megfelelő mozgás hiányában a lelassult anyagcsere és nyirokkeringésen kívül, lelassul a bélműködésünk is.

Magyarország lakosságának 45%-nál fennáll az állandó vagy átmeneti székrekedés.

Melyek a székrekedés negatív hatásait?

 

Divertikulumok, vastagbél kiöblösödés alakulhat ki, ez nagyon sokféle

egészségügyi problémát okozhat.

Sok esetben be is gyulladhat a divertikulum, aminek következtében kifekélyesedhet

36 fokos testhőmérsékleten pang a vastagbélben a bélsár, ráadásul ez a rothasztó baktériumok és paraziták (Candida) táptalaja is egyben.

Ezáltal felborul a vastagbélben található MIKROBIOM (a jó és a rossz vastagbélflóra aránya), oly kényes egyensúlya.

Hogyan függ össze a rossz bélflóra és az elhízás?

Amennyiben felborul a bélflóra oly kényes egyensúlya, és túlszaporodnak a rothasztó baktériumok, amelyek gyakran bio- és endotoxinokat termelnek, könnyen kialakulhat a féláteresztő bélszindróma. Így olyan vegyületek is átjutnak a bélfalon, ami normál esetben nem lenne lehetséges. A toxinok ellen, az immunrendszer szervezet szintű gyulladásokkal válaszol a citokineken keresztül. A lassú krónikus gyulladások vezetnek, a metabolikus szindrómához, ami nem más, mint inzulin rezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. A metabolikus szindróma főleg zsigeri, hasi zsírok felhalmozódásával jár. Ezt nevezik köznyelven alma típusú elhízásnak is.

A férfiaknál a 94, míg a nőknél a 80 centiméteres derékbőség már intő jelnek számít!

Melyek a legjelentősebb gyulladást növelő faktorok a táplálkozás során?

glutén (minden gabonából készült készítményben van, tehát minden liszttel készült ételben is),

cukor (a barna cukor ugyanolyan egészségtelen),

A1 béta kazein (a tehéntejben és minden belőle készült termék tartalmazza.

Ez alól kivétel a kecsketej, amely A2 béta kazeint tartalmaz, így közel azonos az összetétele az anyatejhez, nem gyulladás növelő, és emberek számára is emészthető!

Omega-6 olajok, és egyáltalán olajban sült ételek, mivel alacsony a füstpontjuk, megégnek, és gyulladásnövelő, rákkeltő vegyületekké alakulnak át.

földimogyoró, amely erőteljes allergén

szója, amely azon kívül, hogy erőteljes allergén és gyulladás növelő, eltolja úgy a nők, mint a férfiak hormonális egyensúlyát is, hiszen a női hormonhoz nagyon hasonló fitoösztrogéneket tartalmaz.

Mindezek mellett könnyebben kialakul az ételintolerancia is, hasmenés vagy a székrekedés is.

A székrekedés erőlködéssel, az aranyér kialakulásának veszélyével járhat

De vigyázat, székrekedés ellen hosszú távon nem szabad hashajtókat használni, mert vagy bélrenyheséghez (szubileusz), vagy bélgyulladáshoz (Crohn-betegség) vezetnek.

Azon kívül a hashajtás idején a táplálékból nincs ideje felszívódni a tápanyagoknak, ezért ez hiánybetegségekhez, fáradékonysághoz vezet.

Mi mégis a megoldás?

Rostdúsabb táplálkozás, több mozgás. Amennyiben keveset mozogsz a szabadban, ha nem tudod rávenni magad az otthoni tornára, megoldás lehet az otthoni tánc is egy ritmusos Youtube videóra.

Illetve érdemes biztonságos, olyan biztonságos, gyógyszertárban is forgalmazott OÉTI notifikált étrend-kiegészítőket használni [1], amelyek ozmotikus lubrikáns hatással rendelkeznek.

Mit jelent ez? Vannak a magnéziumnak olyan vegyületei, amit, ha megfelelő antioxidánsokkal társítanak, segítik [2]a vastagbél kíméletes és hatékony salaktalanítását. [3]

Hogyan működik? A bélnyálkahártyát hidratáltan tartja, ez megkönnyíti a bélsár tovább haladását. Ugyanakkor a már haszontalan bélsárból nem engedi visszaszívódni a vastagbélben a vizet, a bélsár lágyabb marad, könnyebben és nagyobb mennyiségben távozik. Így az esetleges divertikulumokból, vastagbél kiöblösödésekből is jobban ki tud pucolódni a bélsár.

Egy ilyen salaktalanító [4]termék használata esetében az elfogyasztott vízmennyiséggel lehet szabályozni a széklet állagát. Minél több vizet iszunk, annál hígabb a bélsár, így akár egy „belső zuhany” hatást is el lehet érni. Ebben az esetben bár nagyon híg is tud lenni a széklet, az nem összetévesztendő a hasmenéssel, hiszen itt a már haszontalan bélsár távozik csak!

Az este során bevett tabletták másnap reggelre megteszik a hatásukat, de csak egyszeri alkalommal, reggel történik egy alapos belső tisztulás. Nem jár bélgörcsökkel, vagy napközbeni többszöri székelési ingerrel, tehát komfortosan használható.

Gondoljunk csak bele, székrekedés esetén, vagy ritkán ürülő bélsár esetén, ha 36 Celsius fokos testhőmérsékleten, túl hosszú ideig marad a vastagbélben a bélsár, az csak a rothasztó baktériumok és esetleges paraziták táptalaja lehet. Erjed, gázosodik. Ez a hasfal felfúvódásával, rossz közérzettel, kényelmetlenséggel jár. Ugyanis a rekeszizomra nyomást gyakorol, ezért sokszor alig kapunk levegőt, főleg, ha lehajolunk. Másképp állnak a ruhák is rajtunk, tehát a megjelenésünket is tönkreteszi a nem megfelelő ütemben tisztuló vastagbél.

Ezek a rothasztó baktériumok, illetve paraziták (pl. Candida) is folytatnak anyagcserét, kiválasztanak toxinokat, amik visszaszívódnak a bélfalon keresztül. A bio- és endotoxinok, ha bekerülnek a véráramba, egy állandó "önmérgezésben" tartják a szervezetet, ezzel gyengítve az immunrendszert is!

Érdemes évente 2-3 alkalommal végig csinálni egy ilyen speciális vastagbél tisztító [5]kúrát, hiszen a salaktalanítás a méregtelenítés alapja is egyben, ami nagyban segíti nem csak a fogyókúrás törekvések sikerét, de az erős immunrendszert is. Azt már tudjuk, hogy az immunsejtek 70-80%-a a vastagbél állapotától függ.

Körültekintően kell kiválasztani a vastagbél tisztítás módszerét. Nem érdemes olyan fakéreg-őrleményeket vagy túl rostos, egyéb növényi őrlemények használata, ami megfelelő mennyiségű folyadék használata hiányában beáll, mint a beton, és könnyen okozhat bélcsavarodást.

 A "mechanikus kefe" hatás, csak lecsiszolja a bélbolyhoknak pont azt a felső 1-1,5 mm-es csúcsát, ami a hasznos tápanyagok felszívódásáért felelős! Tehát a mennyiségi étkezés ellenére így leszel minőségi éhező, mert hasznos tápanyagok nem jutnak a szervezetedbe, és ez hiánybetegségekhez vezet! Szóval óvakodj az olyan butaságoktól, amikor "bélradírt" reklámoznak neked!

Például a szennával és hasonló, az antrakinon származékokat −szennozidokat tartalmazó vegyületekkel való hashajtás már csak azért is veszélyes, mert a bélfal erőszakos stimulálásával - azon kívül, hogy fájdalmas bélgörcsöket okoz, - hamar hozzászokik a szervezet, és már nem fognak hatni. Bélrenyheséget okoznak, és hosszútávon szubileusz-hoz is vezethetnek, ami a vékonybél nem megfelelő működése, azaz nem továbbítja a béltartalmat a vastagbél felé, egyfajta bélelzáródás hatást produkálva.

Ne feledd, az immunrendszeren kívül az anyagcsere is nagyban ki van szolgáltatva a vastagbél flórának a vastagbél állapotának, ezért érdemes gondosan karbantartani, ha így tetszik szervizelni azt.

Amennyiben rendszeres a bélműködésünk, a belső tisztulás, és megfelelően erős az immunrendszerünk, az allergiákra sem leszünk annyira fogékonyak a pollenszezon idején sem.

A szépség is belülről fakad, hiszen ameddig tart a székrekedéses állapot, vagy a hiányos belső tisztulás, sok esetben a bőr és főleg az arcbőr pórusain távoznak a méreganyagok ezzel ekcémát, arcpírt, pörkösödést, faggyúmirigy gyulladást, mély aknékat vagy pattanásokat okozva.

Amint láthatjuk, az emésztőtraktus egészséges működésétől függ tulajdonképpen a teljes szervezetünk normál működése.

Ezért érdemes karbantartani a vastagbelet. Szervizbe ugyan nem tudjuk vinni, csak az autónkat, de azért évente többször, kúraszerűen tudjuk támogatni a megfelelő működését.

Az Oxytarm [6] egy egyedi gyártási technológiával készült receptúra. OÉTI notifikált étrendkiegészítő 16. éve bizonyít Magyarországon. Szerepel a gyógyszertárak által is megrendelhető biztonságos termékek listáján.

Az Oxytarm [7]csak természetes anyagokat tartalmaz. Magnéziumot a normál elektrolit- egyensúly érdekében, valamint antioxidánsokat, citrus-bioflavonoiddal dúsított C-vitamint az immunrendszer jó működése érdekében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyokura_homeoffice