Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

9 tanács felfázás esetére

Bár a húgyúti fertőzések jellemzően telente gyakoriak, a melegebb hónapokban is előfordulhatnak, hiszen a „felfázás” kialakulásában a hideg időjárás csak az egyik tényező. Mire figyeljünk, hogy elkerülhessük a bajt?

A húgyúti fertőzés, így például a hólyaghurut (cystitis) a nők körében gyakoribb. Anatómiai okai vannak, hogy a nők könnyebben fertőződnek, a kórokozók a rövidebb húgycső miatt egyszerűbben eljutnak a hólyagjukig. Ha bekövetkezik az ún. felfázás, gyakori vizelési inger, égető, csípő érzés, szúró altesti fájdalom, súlyosabb esetekben alhasi görcsök is kínozzák a beteget. Tulajdonképpen több betegségről van szó: a hólyaghurut nem ritkán a kevésbé kínzó húgycső-gyulladásból alakul ki, ha pedig az előbbit elhanyagolják, akár vesemedence-gyulladás is lehet a dologból.

A felfázás lehet heveny és idült, olykor szövődményekkel is járhat. A szövődményes illetve idültté vált húgyúti fertőzések akár vesekárosodást is okozhatnak. Ezért, ha az említett tünetek valakinél néhány napnál hosszabb ideig is fennállnak, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.  

Tippek, tanácsok

Enyhébb esetben egyszerű praktikákkal, vény nélkül kapható készítményekkel IS elmulaszthatjuk a problémát. Ezek a készítmények többnyire akkor is eredményesen alkalmazhatóak, ha a gyógyszeres, antibiotikumos kezelés kiegészítésére használjuk őket.

Segítséget nyújthat a recept nélkül kapható Rowatinex kapszula, ami enyhe húgyúti fertőzésben a vizeletelválasztás elősegítésére szolgáló gyulladáscsökkentő és enyhe antibakteriális hatású, simaizmok görcsét oldó gyógyszerkészítmény.

  [1]

1./ Igyunk minél több természetes, nem szénsavas folyadékot, például vizet, teát! A sok folyadék felhígítja a vizeletet és mintegy átmossa a húgyhólyagot, ezzel elősegíti a kórokozók távozását, gátolja szaporodásukat.

2./ Semmiképpen se tartsuk vissza a vizeletet. Ha kell, inkább járjunk gyakran vécére, ez segíti a kórokozók kiürülését.

3./ Külső beavatkozásként melegítő eljárások, lábfürdők, pakolások ajánlhatóak hólyaghurutban szenvedőknek. Az alhasi részen alkalmazott meleg, de nem forró eukaliptuszolajos borogatás akcióra serkenti az immunrendszert, lazítja az izmokat, csökkenti a fájdalmat.

4./ Vegyünk kellemesen meleg, de nem forró kamillás ülőfürdőt – fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

5./ Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően. A réteges öltözék mindig előnyösebb, és kiemelten ügyelni kell a láb melegen tartására zokni, papucs, cipő használatával.

6./ Az intim higiéné, az alapos és gyakori mosakodás csökkenti a fertőzés veszélyét.

7./ Igyunk gyógyteákat. Húgyúti bántalmakra ajánlott pl. a csalán, medveszőlő, zsurló, nyírfa kéreg és levél.

8./ Hólyaghurutban szenvedők ne fogyasszanak fűszeres, és főleg csípős ételeket, szénsavas és alkoholos italokat.

9./ Régi házi praktika felfázás és meghűlés esetére is a gyömbérporos, mustáros forró lábfürdő.

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/felfazas_kilenctanacs