Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Magyar Orvosi Kamara: Aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot!

Járványügyi szempontból érdemes a magyar lakosságnak orvosi, sebészi vagy házi készítésű szövetmaszkot hordani, amikor elhagyja otthonát és feltehetően más emberekkel kontaktusba kerülhet. A lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme. Dr. Nagy Marcell igazságügyi foglalkozás-orvostan szakértő, a Magyar Orvosi Kamara titkárának írása arról, miért mikor és hogyan használjunk szájmaszkot.

---------------------------------------a cikk lentebb folytatódik----------------------------

FFP2 (KN95) Légzésvédelmi arcmaszk

- Minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termék
- FFP2-es védelem, KN95-ös szabvány
- Prémium minőségű arcmaszk, fehér színben
- Megszűri a 0,3 mikrométer nagyságú kórokozók 95%-át

Ára: 1 990 Ft

Akciós ára: 1 490 Ft

Megnézem>> [0]

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Az orvosi maszkoknak, szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.

Jó-e valamire a szövetmaszk?

---------------------------------------------a cikk lentebb folytatódik----------------------

T3/1 MOSHATÓ, FERTŐTLENÍTHETŐ HÁROM RÉTEGŰ SZÁJMASZK

A maszk belseje: Nem szőtt polipropilén, dupla rétegben. Az anyag nem lukacsos, így a szűrőképessége magasabb hatásfokú, mint egy egyszerű szöveté.

Külső réteg: sűrű szövésű 100% pamutvászon Zseb a maszkban: A két polipropilén réteg egy kis zsebet alkot, amibe egyéb szűrőbetét (pl. szénszűrő) is beletehető.

Ára 1 250 Ft Akciós ára: 880 Ft Megnézem>> [1]

 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetéssel, köhögéssel, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.

----------------------------------------a cikk lentebb folytatódik---------------------------

Műtős (orvosi) szájmaszk

- Nem szőtt anyagú szájmaszk.
- Bakteriális szűrés teljesítmény (BFE) ≥ 94%
- Európai Minőségi Tanusítvánnyal.
- EU szabvány: EN 14683

Ára: 429 Ft

Akciós ára: 295 Ft

Megnézem>> [2]

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne fogdossuk az arcunkat!

A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------

Egyszer használatos gumikesztyű

S, M, L, XL méretekben

Ára: 88 Ft/db

Akciós ára: 62 Ft/db

Megnézem>> [3]

--------------------------------------------------------------------------------------------------

A legkisebb védelem is jobb, mint a semmilyen védelem!

A Magyar Orvosi Kamara titkárának felhívásában többek között azt olvashatjuk, hogy a maszk hatékonyan gátolja a nyálcseppek és az abban található vírusok kijutását a levegőbe. „Tudományosan igazolt, hogy tünetmentes emberek is fertőzőképesek, tudományosan igazolt, hogy a nyálcseppek akár 8 méterre is eljuthatnak, az pedig hivatalosan elismert, hogy sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak 10-szer, mások szerint 20-30-szor több. Nem kell hozzá tudományos kísérlet és publikáció, hogy belássuk, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi, ahogyan azt sem kell bizonyítani, hogy ha két ember nem találkozik egymással, és útjuk sem keresztezte egymást, akkor kizárt, hogy az egyik megfertőzze a másikat.”

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Plexi arcvédő pajzs


- Méretének és funkciójának köszönhetően takarja az egész arcot, védi a külső hatásoktól.
- Víztiszta, használata nem zavaró.
- A pajzson található gumipánt mehfelelő rögzítést biztosít.
- Egy méret, egyszerűen testre szabható.

Ára: 1 880 Ft

Akciós ára: 1 280 Ft

Megnézem >> [4]

--------------------------------------------------------------------------------------------------

MOK titkára is hangsúlyozza: „A fogalmak tisztázása végett: sem a szövetmaszk, sem a sebészi szájmaszk nem klasszikus értelemben vett védőeszköz. Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy a maszk viselése nem helyettesít semmilyen egyéb járványvédelmi intézkedést, szabályt. A járvány terjedését úgy tudjuk teljes mértékben gátolni, hogy átmenetileg nem találkozunk egymással.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szajmaszk_orvosi_kamara