Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fogyjon kalóriaszámolgatás nélkül!

Fogyókúra kapcsán a legtöbb táplálkozási szakember azt javasolja, hogy mozogjunk többet, együnk kevesebbet, számolgassuk a kalóriákat. Ha ez a tanács működne, nem lenne egyre több és több jelentős túlsúllyal rendelkező ember a világon. A legújabb kutatások a mozgás fontosságával egyetértenek, azonban nem a kalóriák szigorú számolására buzdítanak.

A szigorú diétával valóban súlycsökkenést lehet elérni, azt azonban sokan tapasztaták már, hogy a kilók hamar visszatérnek amint befejeztük önmagunk sanyargatását. A diétás étrend ugyanis nem tartható egy életen át. Azt is tudni kell, hogy a különböző ételek azonos kalóriaszám mellett más hatással vannak az éhségünkre, a hormonrendszerünkre, a bélflóránkra.

A bélflóra szerepe

A nyugati típusú étkezés hízlal, mutatja ezt a világ „fejlettebb” felén élő számos túlsúlyos ember. A megváltozott étkezés következtében eltolódott a bélrendszer egyensúlya, a bélflórában ugyanis vannak olyan baktériumok, melyek a fogyásért és a hízásért felelősek, ezek túlsúlya, egyensúlya dönti el, hogy a szervezetünk mit kezd a bevitt kalóriákkal. Természetesen nem arról van szó, hogy bármennyi kalóriát bevihetünk a szervezetünkbe, ehetünk nyakra-főre, válogatás nélkül bármit. Épp a táplálkozásunk az ugyanis, ami nagyban befolyásolja a bélflóra összetételt! A legideálisabb a rostok gyakori fogyasztása. A rostok kifejezetten „táplálékot” jelentenek a bélflórában élő fogyásért felelős baktériumoknak, mindemellett jobban telítenek, így kevesebb kalóriát fogunk bevinni anélkül, hogy számolgatnánk. A recept egyszerű: a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb rostot. A szénhidrátok viszont egyértelműen hízlalnak. A napi szénhidrát bevitel 50-100 g-ra való csökkentése garantáltan gyorsítja a fogyást, valamint pozitív hatással van az inzulinszintre, ami szintén összefüggésben van a fogyással. Kerüljük a szénhidrátok fő forrásait : édességek, cukrok, kenyérfélék, tészták, krumplik, üdítők. Ha a bélflóra rendben van, zsírokat, állati eredetű termékeket is fogyaszthatunk, hiszen arra is szüksége van a szervezetnek. A „nem kalóriaszámolgatós” étrend legyen tehát rostokban dús, változatos, szénhidrátszegény.

A stressz és a kialvatlanság hízlal!

Az alváshiány és a stressz árt az egészségnek, és mindkét faktor komoly hatással van a testsúlyra is! A nem megfelelő alvás a hormonrendszerre is hatással van, egészségtelenebb ételeket kívánunk a gyors energianyerés kapcsán. Megváltozik az éhség és telítettség hormonok (ghrelin, leptin) működési metódusa, hatásfoka is. A magas stressz szint a kortizol hormonra van hatással, mely a hasi zsírszövetek növekedéséért is felelős. Akik hasra híznak, nagyobb a rizikófaktoruk a különböző krónikus betegségekre (szív- érrendszer, cukorbetegség, daganatos megbetegedések stb.). Könnyen belátható tehát, miért fontos a nyugalom és a megfelelő minőségű alvás a testsúly szempontjából is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyokura_kaloriaszamolas_nelkul