Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csókkal terjed

Képzőművészeti és irodalmi alkotások tekintélyes, rangos sora örökítette meg, kiskamaszok álmodoznak róla, friss vonzalmak fellobbanása vagy mély érzelmek megpecsételése egyaránt lehet. Ennyi volna csak? Bizony, esetenként egy csók is elegendő ahhoz, hogy betegséget adjon tovább, s ez pedig nem más, mint a Pfeiffer-féle mirigyláz, vagy más néven mononukleózis.

Heveny, fertőző betegségről van szó, melynek kórokozója a herpeszvírusok családjába tartózó ún. Epstein-Barr vírus. (Hasonló tünetekkel járó betegséget ritkábban más kórokozók is előidézhetnek.) Világszerte előforduló, gyakori megbetegedés: élete folyamán gyakorlatilag mindenki átesik a fertőzésen.

A mononukleózis [0] gyermekkorban a leggyakoribb, ilyenkor rendszerint tünetmentes, enyhe lefolyású. Fejlett országokban a lakosság mintegy fele serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban fertőződik. Leányoknál 14-16, fiúknál 16-18 éves korban következik be a legtöbb fertőzés, ez megfelel annak az időszaknak, amikor a serdülő párkapcsolatokat kezd létesíteni.

A vírus megtalálható a nyálban, garatváladékban, így továbbadása szorosabb kontaktus, például csók révén történik (innen a csókbetegség elnevezés); kevésbé valószínű a cseppfertőzéssel történő terjedés. A betegség idején a vér is fertőz. Ha a kórokozó bekerült egy egészséges, fertőzéssel szemben még nem védett szervezetbe, a garatban elkezd szaporodni, immunválaszt indít el, és kiváltja a jellegzetes tüneteket.

Gyanút keltő tünetek

Átlagosan 10 napos lappangási időszak után mutatkoznak a mononukleózis [0] első jelei: gyengeség, borzongás, étvágytalanság, rossz közérzet, izomfájdalmak. Ezek bármilyen vírusbetegségre utalhatnának. Ezt követően alakulnak ki a betegség jellegzetes tünetei.

Láz

Igen magas, lázcsillapítókkal, hűtőfürdővel, langyos vizes borogatással csak időlegesen uralható (mirigyláz). A láz 10-14 napig is vissza-visszatérhet, ritkán még elhúzódóbban fennmarad.

Nyirokcsomó-duzzanat

A nyirokrendszer megbetegedésének jele a nyak és más területek nyirokcsomóinak esetenként fájdalmas duzzanata, a garatmandulák gyulladása, a lépés májnagyobbodás. Gyakran láthatóvá is válik a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, ezt a beteg is észlelni szokta. A torokgyulladás részeként a mandulákon piszkosfehér, gyakran összefolyó lepedék keletkezik; amelyet meg kell különböztetni a baktériumfertőzés (!) okozta tüszős mandulagyulladástól. Úgyszintén megnagyobbodik, tapinthatóvá válik a lép, ritkábban a máj is. Enyhe májgyulladás gyakorlatilag minden esetben kialakul, néha azonban sárgaság, sötét vizelet is jelentkezik; emiatt fertőző májgyulladás lehetősége merülhet fel, ha a betegség többi tünetét nem érzékelik megfelelően.

Bőrkiütések

Ezek az esetek kb. 15%-ában kísérik a betegséget, ha azonban a mandulagyulladás miatt a beteg antibiotikumot kapott, majdnem mindig jelentkeznek testszerte viszkető bőrkiütések, a gyógyszerszedés kezdetétől számított 7-8. napon. Ez tüneti kezelés mellett néhány napon belül megszűnik.

Szövődményként

…ritkán a központi idegrendszer és a szívizom gyulladása is jelentkezhet.

Fennáll-e a betegség?

A klinikai tünetek általában elegendőek a kórisme felállításához. Ha laboratóriumi vizsgálat is történik, akkor kórjelző a vérkép: általában fehérvérsej-tszaporulat észlelhető, a vérkenetben jellegzetes alakú limfociták láthatók. A betegség fennállása igazolható a szervezet védekezésének részeként kialakuló ellenanyagok vizsgálatával is. E tesztek a betegség kezdetét követően általában négy hét múlva válnak pozitívvá, de csak az esetek mintegy felében. A társuló májgyulladás általában enyhe és magától gyógyul; a májsejtekből felszabaduló enzimek emelkedett szintjével igazolható.

A kezelés

Mivel az Epstein-Barr vírus nyállal terjed, a további szoros kontaktus kerülendő. Lényeges a pihenés, a megnagyobbodott lép miatt kerülendő a torna, a nehéz fizikai munka. Fontos a beteg megnyugtatása afelől, hogy a betegség bár kellemetlen néhány hét alatt szövődménymenetesen gyógyul.

Lázcsillapításra megfelelnek a paracetamoltartalmú szerek, de a langyos fürdő és a vizes borogatás is kedvező hatású. A torok- és májgyulladás miatt is csökken az étvágy, ezért az étkezést nem kell forszírozni: a beteg azt és annyit egyen, ami és amennyi jólesik. Előnyösek a könnyen, fájdalommentesen nyelhető pépes ételek és folyadékok, gyümölcslevek.

Garatfertőtlenítő tabletták elszopogatása vagy ilyen hatású oldatokkal történő gargarizálás jó hatású. Vírusellenes gyógyszereknek a kezelésben nincs jelentőségük. A torokgyulladás miatt antibiotikumok rutinszerű adása nem indokolt, ezek ugyanis a kórokozóra mivel az vírus nem hatnak, továbbá a már részletezett bőrjelenségek kialakulásához vezethetnek. Antibiotikumot általában csak súlyos esetekben, a nyaki nyirokcsomók kifejezett nyomásérzékenysége esetén célszerű előírni, a bakteriális felülfertőződések megelőzésére, és akkor is csak olyan gyógyszercsaládból, mely a fenti bőrkiütéseket nem válthatja ki.

Lefolyás, időtartam

Szövődménymentes esetekben a láz általában 10-14 napon belül megszűnik, a nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás, a májgyulladás pedig többnyire négy hét alatt. Esetenként 2-3 hónapig is fennmaradhat viszont a gyengeség, fáradékonyság.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/kiss1.htm