Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A játék hevében – Gyermekbalesetek

A nyár a gyerekek számára az önfeledt játék, a kirándulások, a strandolás, a nagy kalandok ideje – amihez tavaly még kicsi volt Béluska, idén biztosan kipróbálja. A szülők természetesen büszkén és aggódva figyelik a világ felfedezésének hatalmas kísérletét, tiltás és támogatás között vívódva.

Statisztikai adatok szerint a gyermekkori halálokok között a balesetek vezetnek: az egyéves kor után bekövetkező tragédiák több mint feléért a különböző, többszervi sérülések a felelősek.

Hasonlóan szomorú adat az is, hogy minden traumában meghalt gyermekre négy olyan túlélő jut, aki véglegesen testi és/vagy szellemi fogyatékos marad. Pedig a vakáció beköszöntével elszaporodó gyermekbalesetek döntő többsége megelőzhető. Persze nem mindegyik. Ha nem akarjuk kalickába zárni az ifjú kalandorokat, fel kell készíteni őket a világban található veszélyekre, s nekünk szülőknek nagyon körültekintőnek kell lenni.

Picik és kicsik

A baleseti rizikók vonatkozásában több korcsoportra osztják a gyerekeket. A legkisebbek, 4 hónapos korig általában szüleik szoros felügyelete alatt állnak, akik ritkán veszik le a szemüket az apróságokról. Ám ahogy idősödnek, úgy tágul számukra a világ, s vele együtt nő a veszélyforrások száma is.

4 hónapos kortól 2 éves korig a gyerekek hihetetlenül gyorsan fejlődnek. Naponta új kunsztokat mutatnak, új részeit fedezik fel az őket körülvevő világnak. Ebben az időszakban tanulnak meg megfordulni, ülni, mászni, járni. A saját testének működését "tanulmányozó", annak kontrollját próbálgató gyermek fejlődési tempóját nehéz megjósolni, ami megnehezíti a szülei számára a potenciális veszélyforrások kiküszöbölését. Csakhogy egy közismert példát említsünk: a tegnap még magatehetetlenül a hátán vagy hasán fekvő gyermek gyakran éppen azokban a pillanatokban fordul át és pottyan le a pelenkázóról, amikor a mama épp a szennyest teszi a helyére. Fejlődésük természetéből adódóan ebben a korban leggyakoribb balesetek az esések, ezeket követik a forrázásos és égéses esetek.

Biztonság a lakásban

A konyhába kitipegő gyermek gyakran épp a forró teát, levest kezében tartó anyja lába alatt van, vagy kíváncsiságtól vezérelve magára borít egy asztal szélén ott felejtett edényt. További égési sérüléseket okozó veszélyforrások: a nyílt láng (kandalló, égve hagyott gázrózsa), forró edények, főzőlapok, a sütő ajtaja. Néhány elemi óvintézkedéssel (pl.: edényeket a fülével befelé teszünk a tűzhelyre, inkább a belső főzőhelyeket használjuk stb.) az égéses, forrázásos tragédiák zöme megelőzhető.

A konyha amúgy is veszélyes üzem, ahol ebben a korban a kicsiknek nem sok keresnivalójuk van, de ha már ott vannak, legalább az alábbiakra figyeljünk.

Az ollókat, késeket olyan helyen tároljuk, ahol a gyermek nem férhet hozzá. Ne tartsunk olyan tárgyakat a gyermek által is kinyitható fiókokban, szekrényekben, amivel sérülést okozhat magának. Az alacsonyabb polcokon inkább a műanyag edényeket tartsuk, a nehéz fémlábasokat pakoljuk át magasabb, elérhetetlen helyekre. Ha a konyha átrendezése nem hozna megnyugtató megoldást, szereljünk "gyermekbiztos" zárakat a szekrényajtókra, és ide zárjuk el a veszélyes vagy értékes tárgyakat.

Különösen fontos a gyógyszerek, tisztítószerek elzárása. Nagyon sok háztartásban a konyhai robotgépek, kávéfőző stb. állandóan az elektromos hálózatra vannak kötve. A gyerek első lépéseivel ezzel a gyakorlattal is szakítani kell, hiszen elég egy gombnyomás a turmixon ahhoz, hogy annak éles kései levágják a benne kotorászó kicsik ujjait. A vasaló is okozhat tragédiát, ezért használata után rögtön biztonságos helyre kell elrakni. Az elektromos áram általában is komoly veszélyforrás, ezért fontos, hogy az alacsonyabban található valamennyi konnektorba vakdugót helyezzünk.

A konyhán kívül természetes nem árt, ha a lakás további részein is alaposan körülnézünk. Az olyan veszélyes tárgyak, mint hamutartók, lámpák, mérgező és szúrós virágok, kötőtűk, olló, nehéz vázák, elérhetetlen helyekre száműzése alapvető fontosságú. Az erkélyek, nyitott ablakok szintén életveszélyesek lehetnek, elég egy rossz mozdulat és máris kész a tragédia. A játékok is veszélyeket rejthetnek, különösen akkor, ha nem a kicsik életkorának megfelelő darabokat választunk. A gyerekek nagyon találékonyak, amikor valamit ízeire kell szedni, ami pedig a kezükbe kerül azt gyakran meg is kóstolják, le is nyelik. Ügyeljünk arra is, hogy a nagyobb gyerek játékai ne kerülhessenek a fiatalabb testvér keze ügyébe.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Égési sérülés: Feltétlenül orvosi ellátásra szorul a sérült, ha az égés nagyobb a gyermek tenyérfelületénél. 4-5 tenyérnyi sérülésnél már kórházi kezelés szükséges, míg a 20 tenyérnyi égés (pl. az egész hát) akár életveszélyes is lehet. A sérült testrészt húsz-huszonöt percig hűteni kell vízzel vagy vizes borogatással. Semmit sem szabad az égett felületre tenni. Ha nincs elég kötszer, bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a sérültet, és itassuk bőven folyadékkal addig is, míg orvoshoz jutunk vagy jön a mentő. Életveszélyes lehet, és ezért kórházi ellátást indokol a csecsemő fejének-arcának napon való leégése!

Áramütés: Első teendőnk az áramtalanítás, az elsősegély csak ezután következhet. Ha az áram be- és kilépési helyén kis égési sérülést látunk, feltétlenül orvoshoz kell vinni a gyermeket. Ez azt jelzi, hogy olyan nagy energiabehatás érte a szervezetet, ami miatt szívműködési zavar is jelentkezhet. Szerencsétlenebb esetben eszméletvesztés vagy szívmegállás következik be, amelyhez helyszíni orvosi segítség szükséges.

Idegentest lenyelése: Ne próbáljuk a dolgot elbagatellizálni, az idegen testeket el kell távolítani a szervezetből, amire az orvos a legalkalmasabb. Bár a lenyelt tárgyak rendszerint néhány nap alatt probléma nélkül kiürülnek a szervezetből, mégis néha bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában. A fémtárgyak megtalálása röntgennel nem nehéz. Más anyag lenyelése esetén, ha lehet, vigyünk magunkkal mintát, hogy a röntgenes tudja, milyen árnyékot fog adni. Igen veszélyes az egyébként kicsi és kedvező alakú gombelem, amely a gyomorfal kilyukadását okozhatja. Ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A lenyelt tárgyat semmiképpen ne próbáljuk hánytatással kihozni a gyermekből, mert a visszafelé erőltetett idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat.

Gyógyszermérgezés: Még akkor is hívjunk mentőt, ha a gyermek amúgy jól van. A gyanús gyógyszerekből vigyünk magunkkal mintát, vagy az üres dobozt, és próbáljuk eldönteni, hány tabletta hiányozhat. Itt jegyezzük meg, de mindenfajta eszméletvesztésre vonatkozik, hogy az eszméletlen beteget nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányás fulladást okozhat. Felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésben kell elhelyezni, amíg a segítség odaér.

Fejsérülés esetén orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után azonnal vagy órákon belül eszméletvesztés vagy rosszullét (sápadtság, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás) alakul ki. Az ilyen tünetek mögött nemcsak agyrázkódás, de életveszélyes koponyaőri vérzés is állhat, ami miatt azonnali kórházi felvétel indokolt Ebben az esetben a gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell szállítani. Ugyancsak orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után a fejen széles duzzanat alakul ki, ha a fülből vér szivárog, ha a szem körül hirtelen lila bevérzés alakul ki, mert ezek a jelenségek koponyatörésre utalhatnak.

Csonttörések: Az egyik leggyakoribb gyermekkori sérüléstípus. A fájdalom a legtöbb esetben hamar orvoshoz viszi a beteget, de sajnos sokszor tapasztalható, hogy a felnőttek nem veszik elég komolyan a gyermek panaszait, és néha még műtétet igénylő töréssel is csak napok múlva jelentkeznek. Érdemes megjegyezni: minden sérülést követő fájdalmas duzzanat vagy alakváltozás törésre gyanús.

Harapott sérülés után ajánlatos orvossal megbeszélni a dolgot még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert el kell dönteni, hogy fennáll-e a veszettség lehetősége. Ez ugyanis nem gyógyítható, halálos betegség, azonban gyanús körülmények esetén védőoltással biztonsággal megelőzhető. Egyébként mindenfajta mély sebbel sebészeten ajánlatos jelentkezni, mégpedig lehetőleg egy-két órán belül. Több órás késedelem már a sebfertőzés veszélye miatt a seb optimális ellátását lehetetlenné teheti. A mély sebekre tiszta kötésen kívül semmit se tegyünk. A baj elkerülésére a legjobb módszer, hogy vigyázunk gyermekeinkre és figyelünk más gyermekeire is adott esetben.

Kíváncsi kalandorok

A következő és egyben leginkább veszélyeztetett korcsoport a 3-6 éveseké. Ebben az életkorban a gyerekek már meglehetősen önállóak és a kíváncsiságuk mértéke is akkora, hogy hajlamosak egyedül kipróbálni olyan dolgokat, melynek veszélyét veszélyérzetük hiányából adódóan még képtelenek felismerni. Szinte nincs is olyan gyerek, aki ne szenvedne valamikor valamilyen sérülést. A prímet a fiúk viszik, ahogy később is inkább rájuk jellemző a különböző "harci sebek" összegyűjtése.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tiltás önmagában soha sem vezet eredményre. Tiltásra természetesen szükség van, azonban mindig kell valamilyen alternatív lehetőséget adni a megtiltott helyett. A gyerekek igyekeznek mindent kipróbálni, ezért hosszú távon a szülői aggodalomból származó tiltás általában hatástalan, sőt a tiltás okának magyarázata híján még káros is lehet. A gyerekek ugyanis mindenben igyekeznek a felnőtteket utánozni. Ha azt látjuk, hogy odajön a felnőttekhez, és azok tevékenységét figyeli, okosabb, ha, őt is bevonjuk a dologba. Ezzel a gesztussal nem csupán törődésünket, odafigyelésünket fejezzük ki, de egyben a kicsik kíváncsiságát is csillapíthatjuk. Ha a mi felügyeletünk alatt szerez tapasztalatokat, ha részletesen elmagyarázzuk, mit teszünk és felhívjuk a figyelmét a veszélyekre, akkor nem a saját kárán kell azokat megismernie.

A nagyobb, 10-14 éves gyerekek kezét természetesen már nem lehet fogni, számukra a kaland varázsát az is adja, hogy egyedül, szülői felügyelet nélkül képesek dolgokat megtenni, ők már rendelkeznek némi tapasztalattal, ám a kortársaik, vagy éppen a nagyobbak heccelése miatt józan eszükön gyakran a vakmerőség, és a versengés kerekedik felül. A legtöbb kiskamasz épp azért vállalkozik tudását és képességeit meghaladó mutatványokra, hogy bizonyítsa, kinőtt már a pisis korból. Az erőfitogtatások eszközei legtöbbször a különböző sportszerek, a gördeszkás, görkorcsolyás, biciklis mutatványok. Kellő gyakorlat és védőeszközök híján azonban gyakran vezetnek csont, izom- és szalagsérülésekhez, a komolyabb, de szerencsére ritkább koponyasérülésekről már nem is beszélve.

Még a szakszerűen beállított, kifogástalan állapotú eszközök használata is veszélyeket rejt, hát még a rosszul összerakott járművek. Egy rosszul beállított fék, nem megfelelően meghúzott kormányrögzítő csavar, laza keréktengely akár tragédiához is vezethet a következő gyorsasági versenyen.

Az önállóság útja

Inkább csak a kicsiket érinti, de sokszor abból is komoly sérülés adódhat, ha a szülő nem megfelelő módon szállítja a kerékpárján a gyermekét. A küllők közé keveredő láb szinte biztos, hogy eltörik az ilyen figyelmetlenségek nyomán.

Nyilván lehetetlen valamennyi veszélyforrást számba venni egy ilyen rövid cikkben, azt azonban mindenképp meg kell említenünk, hogy azok a kiskamaszok, akik szabadidejükben valamilyen rendszeres önálló tevékenységet (sport, zene stb.) űznek, általában ritkábban szenvednek baleseteket. Ennek az oka egyszerű. Ha a gyereknek olyan céljai vannak, melyeket maga tűz ki, azok elérésében a maga erejére támaszkodik, bizonyos kérdésekben önállóan hoz döntéseket, akkor felelősségérzete is hamarabb alakul ki. A saját felelősségérzet pedig minden póráznál hatékonyabban véd.

Ha tehát nem magyarázat nélkül tiltjuk el dolgoktól, hanem feltárjuk cselekedetei lehetséges következményeit, ha a gyermek önállóságának fejlődését segítjük, akkor kisebb a valószínűsége, hogy komolyabb baj érheti szemünk fényét.

Autók és ülések

A gyerekeket minden esetben életkoruknak és súlyuknak megfelelő jól rögzített, speciális biztonsági gyermekülésben kell szállítani. Ez alól nem kivétel az sem, ha csupán a közeli élelmiszerboltba igyekszünk, mivel a statisztikai adatok is azt igazolják, hogy súlyos sérülések döntő többsége az otthontól viszonylag kis távolságra, éppen az ilyen gondatlanság miatt következik be. Soha ne tegyük őket magunk mellé, az úgynevezett "anyósülésre", különösen akkor ne, ha az autóban légzsák is van.

Baleset esetén a robbanásszerűen felfúvódó légzsák, nem csupán sérüléseket okozhat, de a kicsik arcát, légzőnyílásait eltakarva fulladás hoz is vezethet. A legmegfelelőbb hely a jobb oldali hátsó ülés, az utasok itt vannak a legnagyobb biztonságban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/jatekheveben1.htm