Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az inkontinencia megelőzhető

Legtöbben még ma is azt tartják, hogy az inkontinencia kialakulása csak a nőket érinti és a hüvelyi úton történő, főleg többszöri gyerekszülés és a test természetes öregedésének következménye, olyan kellemetlenség, amely nem kerülhető el. Ha azonban időben, akár már tinédzserkorban tudatosan foglalkozunk a problémával, a későbbi panaszok megelőzhetők.

Inkontinenciában a nők azok, akik a leggyakrabban érintettek. Az ok: a vizelet visszatartásáról gondoskodó izomzat meggyengülése, amely terhesség alatt a fokozott megterhelésnek köszönhetően, vagy közvetlen a gyerekszülés után következik be, de menopauza idején a hormonális változások következtében ezek a szövetek rugalmatlanná válnak, így feladatukat nehezen vagy nem tudják ellátni.

Magyarországon jelenleg 6-700.000 olyan ember van, akik enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel küzdenek. 75%-uk nő (kb. 450-520 000 fő).*

35 év felett minden harmadik nő tapasztalt már akaratlan vizeletvesztést, sőt, már a 13-18 éves korosztálynál előfordulnak ilyen epizódok. Éppen ezért szakmai körökben egyre gyakoribb felvetés, hogy az inkontinenciával kapcsolatos ismeretekre mind az iskolai oktatásban, mind pedig a szakmai továbbképzésben nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük?

Bizonyos tanácsok betartásával, életmódbeli változtatások bevezetésével az inkontinencia (ha az nem műtét vagy baleset következtében alakul ki), megelőzhető, elkerülhető.

• Érdemes már tinédzserkorban elkezdeni az intimtornát vagy egyéb gátizom-erősítő tornákat, hiszen az edzett gátizom nyomán elkerülhető az inkontinencia kialakulása. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a gátizom-erősítő gyakorlatokat mindig szakember segítségével sajátítsuk el, mert a rosszul végzett gyakorlatok sajnos nem használnak.

• Ha addig nem tettük, kismamaként mindenképpen érdemes elsajátítanunk az intimtornát (terhesség alatt és azt követően a nők 30-50 százalékának vannak inkontinens panaszai), hiszen ezáltal könnyebb lehet a szülés, és akár a gátmetszés is elkerülhető, a szülés után pedig gyorsabban regenerálódik a gátizomzat.

• Az inkontinencia kialakulásában a túlsúly is jelentős kockázati tényező, hiszen a nagyobb testsúly nyomán nő a medencefenék izmaira nehezedő nyomás, ezért próbáljunk megszabadulni felesleges kilóinktól!

• Kerüljük a hólyagot irritáló alkohol- és koffeintartalmú, valamint szénsavas italokat! Ugyanakkor fogyasszunk napi másfél-két liter vizet, hogy elkerüljük a vizelet besűrűsödésével járó hólyagirritációt!

• Szintén kerüljük a dohányzást, a gyakoribb köhögés miatt ez is kockázati tényező.

• A sportolás is befolyásolja az inkontinencia kialakulását: egyes sportok (például a séta, a gyaloglás, az úszás, a kerékpározás) erősítik a gátizomzatot, ugyanakkor bizonyos megterhelő sporttevékenységek nőknél növelik a vizeletszivárgás kialakulásának veszélyét, főleg ha a lábboltozat-süllyedésünk is van. A medencefenékre gyakorolt nyomás ugyanis hirtelen megnő, amikor a talp a kemény talajra zökken, így különösen magas kockázattal jár pl. a röplabda, a kosárlabda.

• Kerüljük a megerőltető fizikai munkát! Ha nehéz tárgyat kell megemelnünk, testünkhöz tartsuk közel, és emelésnél lélegezzünk ki. A nagyobb házimunkát segítséggel és részletekben végezzük inkább el!

• Étkezzünk egészségesen! A rostban gazdag ételek nyomán elkerülhető a székrekedés, amely szintén fokozza az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

• Ha inkontinens panaszaink vannak, forduljunk vele orvoshoz, mert ha nem veszünk tudomást a problémáról, a tünetek csak súlyosabbak lesznek.

• Végül nagyon fontos szerepe van a korai felvilágosításnak: minél előbb tájékozódunk arról, hogy miért és hogyan alakulhat ki az inkontinencia, miként lehet elkerülni vagy a tüneteket enyhíteni, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy időben megelőzzük kialakulását.

*Forrás: Egészségügyi szakmai irányelv a felnőtt korban előforduló, nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról, Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság [1]A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/inkontinencia_megelozes.htm