Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ujjat húzni a fájdalommal: az ínhüvelygyulladás

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Az inak a mozgásszervrendszer leginkább igénybevett részei. Repetitív, monoton munkavégzés, vagy túlerőltetett mozgás, sportolás esetén előfordul, hogy az inakat tartó ínhüvely begyullad. Mi a teendő ínhüvelygyulladás esetén?



A mozgásszervrendszer leginkább igénybe vett részei az inak. Tulajdonképpeni szerepük, hogy az izmokból a csontok felé továbbítsák a mozgási energiát. A test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka), ezek az inak egy alagútszerű képződményben, az ínhüvelyben futnak, melyben az ín csúszását egy finom, nyákszerű anyag teszi lehetővé. Ezek a védő alagutak azonban hosszan tartó, erős megterhelés hatására begyulladhatnak, aminek következtében az ín megduzzad, illetve a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik.

Ettől a pillanattól kezdve az inak már csak nehezen és fájdalommal kísérve képesek mozgatni a megfelelő csontokat. Ezt az állapotot nevezzük ínhüvelygyulladásnak. Az ínhüvelygyulladás főként olyan foglalkozásokat űzőket érint, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel, jellemzően számítógéppel dolgozókat, például programozókat, pénztárosokat, de előfordulhat hosszas kötés-horgolás, kertészkedés vagy éppen túlságosan intenzív sportolás (pl. tenisz) következtében is.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tünetek

Mindenekelőtt a fájdalom, ami az ínhüvelynél tapasztalható. Az érintett terület nyomásérzékeny, olykor duzzadt. Mivel az ínhüvelyben található nyák is megváltozik, előfordulhat, hogy mozgatáskor érezhetővé válik az inak súrlódása. A beteg keze, mozdulatai fájdalmassá és esetlenné válnak, nehézkes a tárgyak megmarkolása, megtartása, sőt még az ujjak ökölbe szorítása is.

Olykor előfordul az ínhüvelygyulladásnak egy speciális formája is, amit pattanó ujjnak neveznek. Ilyen esetekben az érintett ujj tenyéri felszínénél a beteg behajlításkor még alig érez fájdalmat, ám a kiegyenesítést sokszor csak a másik kéz segítségével képes megoldani, ilyenkor hallható a jellegzetes pattanó hang. A szindróma oka az ínon kialakuló csomós megvastagodás, melyet az erős hajlító izmok még átnyomnak a szűk ínhüvelyen, ám visszafelé már ugyanerre képtelenek a gyengébb feszítőizmok.

Kezelés

Az első és legfontosabb, hogy a túlerőltetett testrészt nyugalomba helyezzük. Az orvosi ellátásig a leghelyesebb, ha valamilyen hűsítő krémmel, zselével vagy egyszerűen hideg vizes borogatással próbáljuk csökkenteni a gyulladt rész érzékenységét. Enyhébb esetekben már ez is segíthet, azonban jobb, ha megmutatjuk orvosnak az érintett testrészt, aki szükség esetén azt teljes nyugalmat biztosító sínbe, vagy pólyába teszi.

Szintén szükség lehet különböző gyulladáscsökkentő szerek alkalmazására, amit kenőcs vagy zselé formájában alkalmazunk. Ritkán előfordulhat, hogy szteroidtartalmú injekciókra van szükség a panaszok enyhítésére, ezt azonban már minden esetben szakorvos adja be. Egyes krónikus esetekben a túlerőltetés megszüntetésén kívül szüksége lehet terápiás röntgenbesugárzásra, vagy fizikoterápiás kezelés alkalmazására is.

Hogyan előzzük meg?

Ne vigyük túlzásba az inakat terhelő repetitív fizikai munkákat, különösen minden gyakorlat nélkül. A monotonitás oldására iktassunk szüneteket a munkavégzésbe. Sportoláskor viseljünk jó minőségű, kényelmes lábbelit, és az erősen igénybe vett ízületeket óvjuk rugalmas szorítókötéssel!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/inhuvely.htm