Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Urológiai megbetegedések kisgyermekkorban

Bár a kisgyermekekre gondolva többnyire egyszerűbb vagy közismertebb bántalmak jutnak eszünkben, sajnos őket sem kerülik el a komolyabb bajok. Mivel panaszaikat nemigen tudják kifejezésre juttatni, különösen nagy szerep hárul a velük való bánásmódban jártas szakorvosokra, például a gyermekek vizeletkiválasztó és ürítő szerveinek betegségeinek kapcsán.

Sokféleképpen osztályozhatjuk a betegségeket. Könnyű vagy súlyos, gyógyítható vagy gyógyíthatatlan, gyors vagy lassú lefolyású stb. Megjelenés szempontjából nézve: azonnal, ránézésre észrevehető vagy lappangva, alattomosan jelentkező formákat különítünk el. Az urológiai betegségek szempontjából az utóbbi felosztás igen fontos.

Az újszülött [0] esetében a világrajövetelt követően néhány fejlődési rendellenesség azonnal észlelhető (pl. nyitott hólyag, rossz helyen eredő húgycső, interszex állapotok, rejtettheréjűség, stb). Néhány betegségre azonban csak később, általában valamilyen fertőzés során derül fény (pl. a vese üregrendszerében és a húgyvezetőkben meglévő fejlődési rendellenességek). Az eltérő anatómiai viszonyok miatt ilyenkor igen gyakoriak a húgyúti fertőzések, melyek krónikusakká válhatnak, és nem megfelelő kezelés esetén vagy műtét hiányában helyrehozhatatlan, maradandó károsodást okoznak.

Gyakran csak azt észleli a szülő, hogy gyermeke nem növekszik kellően, vérszegény, sápadt, esetleg hőemelkedései vannak. Az újszülött még arról sem panaszkodik, hogy vizelete csíp vagy gyakrabban kell ürítenie, hiszen ilyen irányú kommunikációra képtelen, ráadásul pelenkás. A pelenka-dermatitisz [0] pedig urológiai betegség nélkül is gyakori. Szerintem a legjobb védekezés a betegségek ellen az, ha ismereteinket állandóan bővítjük, és nem bízunk mindent a véletlenre (pl. a betegség késői észlelését).

Az első vizsgálat

Általában a szülőszobán történik az első vizsgálat, és jobb esetben az újszülöttgyógyász (neonatológus) végzi. Mit láthat, mit észlel? Érett fiú újszülött esetében a herék a herezacskóban vannak, a fityma nem húzható hátra (a normális sejtes letapadás miatt), s a húgycsőnyílás szabadon van. Leány újszülötteken is kötelező meggyőződni a normális anatómiai helyzetről a kisajkak feltárásával. Az esetleges összetapadásokat idejében oldani kell.

Igen fontos a vizelés jellegének megfigyelése is. Normális esetben a csecsemő erőlködés nélkül, jó sugárban üríti vizeletét. Az erőtlen, csepegő vizelet hátterében húgycsőbillentyű- vagy egyéb fejlődési rendellenesség állhat. Természetesen azonnal észlelhető a nyitott hólyag, illetve a nyitott húgycső. Minden esetben át kell tapogatni a hasat is, mert sajnos a vesetumorok, cisztás elváltozások az újszülöttet sem kímélik!

Fejlődési rendellenességek

Ami a szemnek láthatatlan, azt láthatóvá kell tenni! A technika fejlődésével a betegségek kimutatása forradalmi változáson esett át. Ultrahangvizsgálat segítségével ma már a méhen belüli életben diagnosztizálhatók a vesék üregrendszeri rendellenességei, ilyen esetben a szülést követően a gyermek késedelem nélkül speciális centrumba kerülhet. Amennyiben az ismételt vizsgálatok is megerősítik korábbi feltételezéseinket, úgy célirányosan lehet készülni az újszülöttkori műtéti korrekcióra, anélkül, hogy esélyeit a sorozatos húgyúti fertőzések rontanák.

Kellő műtéti és aneszteziológiai felkészültség esetén különösebb veszély nélkül eshet át az újszülött a korai beavatkozáson. Természetesen nagyon fontos a szoros utánkövetés: rendszeres vizeletvizsgálat (megjegyzem, a steril vizelet nyerése egy csecsemőtől igen nehéz), ultrahangos utánkövetés, szükség esetén urográfia vagy komputertomográfia. A legfontosabb, hogy a szülő és a gyermekurológus specialista között optimális, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat legyen.

Már a születést követően is észlelhetők a nemi szervek fejlődési rendellenességei, hasadékai. A nyitott hólyag megoldása igen nehéz feladat, sorozatos műtétet igényel, és a húgyhólyag funkciója minden küzdelem ellenére sem lesz soha tökéletes. A nyitott vagy rossz helyen futó húgycső (epispadiasis, hypospadiasis) műtéttel sikeresen korrigálható.

Visszafolyás (Vesicourethralis reflux, VUR)

A betegség lényege, hogy a húgyhólyag összehúzódásakor a vizelet nemcsak a húgycsőbe és a külvilágba jut, mint normális esetben, hanem visszafelé, a húgyvezetők és a vesemedence felé is. A kitágult üregrendszer fertőzések forrása lehet, a tartósan fennálló anatómiai eltérés pedig a vese működési zavarához vezethet. Ennek hátterében sokszor fejlődési rendellenesség áll, amely műtéttel jól korrigálható. Az esetek kb. 70%-ában spontán gyógyulhat. Visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindig gondoljunk erre a betegségre!

A csecsemő- és kisdedkori, lázzal járó vese- és vesemedence-gyulladásokat követően urológusaink feltétlenül javasolják a húgyszervek morfológiai vizsgálatát. Gyakran a húgyvezetőknek (uréterek) a hólyagba történő beömlésénél létrejött szűkületek okoznak hatalmas vesemedence-tágulatot. A feszülő üregrendszerben kialakult nyomásviszonyok rontják a vese vérellátását, részleges vagy teljes pusztuláshoz vezethetnek, a pangó vizelet meg felülfertőződhet, állandó gyulladást tartva fent. A megoldás – optimális előkezelést követően – a műtét.

Veleszületett fitymaszűkület

A fityma igen szűk és csőszerű, vizeléskor a fitymazsák ballonszerűen felfújódik, a vizelet vékony sugárban ürül. A plasztikai műtét elvégzése a szobatisztaság kialakulása környékén javasolt. A here és burkainak vizenyője (Congenitalis hydrokele) E terület nyirokér-elvezetési apparátusa kb. 1-2 éves korig nem alakul ki igazán, illetve nem működik optimálisan. Amennyiben egyéves korig nem szívódik fel a vizenyő vagy hirtelen nagyfokú feszülés alakulna ki, műtéti korrekció javasolt.

Le nem szállt here (Retentio testis)

Egyéves korig csak ellenőrzés javasolt. Ezt követően hormonkezeléssel próbálják meg a herét rávenni, hogy szálljon le az őt megillető helyre, a herezacskóba. Kétéves kor után, sikertelenség esetén, műtét javasolt, ami megoldható hagyományos, nyílt feltárásos, illetve laparoszkópiás módszerrel. A here levitele a herezacskóba még csak a termikus (hőmérsékleti) tényezőket biztosítja a here működéséhez. Az esetleg társuló heremellékhere fúziós zavarokat, amelyek nemzőképtelenséget okozhatnak, később, a tizennyolcadik év tájékán andrológus szakorvosnak illik tisztáznia.

A here vagy függelékének csavarodása (Torsio)

Hirtelen jelentkező herefájdalmak esetén, amikor a herezacskó duzzadtabb, bőre vérbővebb, tapintata fájdalmassá válik, akut herére, torzióra gondolhatunk. Az azonos oldali here magasabban áll! Gyermekekben általában a here függeléke (a Morgagnitest) szokott megcsavarodni gyakrabban, nem maga a here kocsánya. A mellékhere-gyulladás ebben a korban igencsak ritka, de a tünetek hasonlóak lehetnek. Ez a betegség sürgősségi ellátási igényel, a késlekedés a here elvesztésével járhat!

Vesekövek

Érdemes megjegyezni, hogy a kisgyermek a köves fájdalmakat általában a has közepére lokalizálja, a köldök tájékára, szemben a felnőttel, akinek deréktáji fájdalmai az alhasba, a combok, illetve a genitálék felé sugároznak. Gyakori vizelési ingerről sem számolnak be a gyermekek. Lehet, hogy csak a vérvizelés hívja fel a figyelmet a betegségre. Urológiai vizsgálóeljárásokkal (vizelet-ellenőrzés, ultrahangvizsgálat, kontrasztanyagos vesefestés, illetve komputertomográfia) egyértelműen felállítható a diagnózis.

Gyermekekben a kalcium-oxalát-kő gyakoribb, mint a cisztinkő. A kisebb köveket, illetve a vesehomokot a beteg bő folyadékbevitelre, egyidejűleg adott vizelethajtók és görcsoldók hatására „megszülheti”, a nagyobbakat viszont el kell távolítani. Az öntvényszerű, korall alakú kövektől a pácienst csak feltárással lehet megszabadítani. A közepes méretű kövek megszüntetésében speciális, ultrahangvezérelt kőzúzó gépek állnak segítségünkre. Gyermekeknél ez a beavatkozás altatásban történik.

Daganatok

A vesét érintő neuroblastoma vagy nephroblastoma (Wilms-tumor) általában öt hónapos és hatéves kor között jelentkezik. Gyorsan növekszik, a hasat aszimmetrikusan elődomborítja. Komplex kezelést igényel, de az eredmények reményt keltőek. Az alsó húgyutak területéről kiinduló daganatok általában rosszindulatúak. A gyermekkori leukémia érintheti a herét is! Általában összetett kezelés szükséges (műtét + kemoterápia).

Végezetül...

A fent említett betegségeket a teljesség igénye nélkül merítettem a gyermekurológia tárgyköréből. Nem említettem meg a belgyógyászati eredetű vesebetegségeket, és nem foglalkoztam a határterületekkel sem. Ne halogassuk a dolgokat, ha a gyermeknél ilyen irányú probléma merülne fel; mindenképpen forduljunk gyermekurológus szakorvoshoz, hiszen ez egy speciális felkészültséget igénylő szakterület.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/gyermek_urologia.htm