Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Bébibajok: emésztési problémák csecsemőkorban

Igaz, hogy az a csecsemő, akit anyatejjel táplálnak, jóval ellenállóbb a fertőzésekkel szemben, mégis előfordulhat, hogy széklete zöldes színű, feltűnően híg és a popsija is piros lesz. Adódhatnak nehézségek a szoptatással kapcsolatban is. Nem biztos, hogy csak azért sír a gyermek, mert éhes, jóval komolyabb okai is lehetnek, melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A szopós csecsemő hányását gyakran a fokozott levegőnyelés (aerofágia), túletetés vagy a rendszertelen étkezések váltják ki.

Ha megváltozik a széklet

Az anyatejes újszülött [0], csecsemő széklete aranysárga, édeskés-savanykás szagú, kenőcsös. Előfordul viszont az is, hogy minden egyes pelenkában zöldes, nyálkás, savanyú szagú székletet észlelünk. A csecsemő nyugtalan, fenekén a bőr olyan lesz, mint a „páviáné", és sokat sír. Ennek ellenére étvágya nem rossz, súlya gyarapodik, láza nincs. Ezt az állapotot pszeudodiszpepsziának, ál-hasmenésnek tartjuk. Néhány szoptatás kihagyásával, a szoptatási idő csökkentésével a panaszok megszüntethetők. A bőr gyulladását a gluteális (far) tájékon gyulladáscsökkentő kenőcsökkel kezelhetjük.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a csecsemőnek 3-4 napig nincs széklete, és a széklet állaga is megváltozik. 48 óra elteltével néha elegendő egy rektális (végbélben történő) hőmérőzés, egy fél glicerinkúp ahhoz, hogy gyermekünk székletet ürítsen. Gondoljunk arra is: lehet, hogy az anyatej kevés! Az elválasztás periódusában a székrekedés leggyakoribb oka a helytelen összetételű táplálkozás.

Szopási nehézséget okoz a gyermek ajak és száj padhasadéka, a születési sérülést követő agyvérzés, de az egyszerű orreldugulás is. Az anya részéről az emlő gyulladása, berepedései, a nyílt tbc, a szívelégtelenség stb. úgyszintén szoptatási képtelenséghez vezethetnek.

Néhány betegségről

Bélbetüremkedés (invaginatio)
A belek egymásba csúszása okozza a teljes bélelzáródást. Ilyenkor a széklet elakad, heves hasi görcsök kísérik, felsírásokkal, bukással, hányással. Rektális vizsgálatkor jellegzetes, málnazselé színű széklet tapad a vizsgáló ujjara. Gyakran vírusfertőzéseket követően észleljük. Kórházi kezelést igényel.

Sérvkizáródások
Újszülötteknél (főleg koraszülötteknél, de csecsemőknél is) a lágyéki sérvkapuk gyakran lazábbak. Erőlködéskor, síráskor egy bélkacs vagy az ovárium (petefészek) kiboltosulhat a potenciálisan gyenge helyeken. Előfordul az is, hogy kizáródik a sérv. Ilyenkor sürgősségi ellátást igényel.

Gyomorkapu-szűkület (pylorus stenosys)
A gyomorpatkóbél átmenetének izmos megvastagodása okozza a szűkületet. Már a 3., 5. élethéten jelentkezhet, fiúknál gyakoribb. Szopást követően sugárhányást észlelünk, hosszú távon súlyeséshez, kiszáradáshoz, az anyagcsere felborulásához vezet. A gyermek arca sírós, gondterhelt, fájdalmas küllemű. Műtéti megoldás javasolt.

Visszacsorgásos nyelőcsőgyulladás (reflux oesophagitis)
A nyelőcsőgyomor átmenetének elégtelen működése idézi elő. A savas gyomorváladék visszacsorgása a nyelőcsőbe kellemetlen panaszokat okoz. Fájdalom jelentkezik, gyulladás, néha vérzés, hányás, bukás, félrenyelés, tüdőgyulladás, és a súlygyarapodás is abbamarad. Belgyógyászati kivizsgálás és ellátás indokolt.

Ne felejtsük el...

...az utódok iránti szeretet nem vakíthat el senkit annyira, hogy a betegségeket és azok gyanújeleit idejében ne észlelje! Bár csak a teljesség igénye nélkül sorolhattam fel tanácsaimat, remélem, sikerült felhívnom Olvasóim figyelmét néhány fontos tudnivalóra és veszélyre.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/emesztes_baba.htm