Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Náthás gyerekek panaszainak kezelése

Az alábbiakban Dr. Pataki Zsolt fül orr gégész szakorvos cikkét olvashatják.

A nyák, nyálka (mucus) viszkózus, színtelen váladékréteg a nyálkahártyák felszínén. A légutainkat nyálkahártya borítja, melynek hámjában mirigyek és nyáktermelő sejtek helyezkednek el, melyek a nyákot termelve nem csupán nedvesen tartják a felszínt, de ezen túlmenően számos fontos szerepük adódik. A légúti nyák mechanikus védőszerepet játszik, az egymáson elmozduló felületek számára „olajozást”, a csúszást biztosítja. A szájüregben a falatképzésben segít, míg orrunkban légutainkban különféle alig látható finom szennyeződések tapadhatnak meg benne, de egyúttal baktériumokat bontó enzimeket, immunglobulinokat tartalmaznak ezáltal biztosítják a kórokozók elleni védelmet is.

Fertőzések kapcsán a gyulladt légúti nyálkahártya fokozottan termel nyákot, ami elősegíti az elpusztult sejtek, sejtmaradványok, a kórokozók és a kórokozókkal fertőzött sejtek eltávolítását, ekkor már nem csupán nyákról, hanem váladékról beszélünk.

Vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés!

A légúti fertőzés zöme antibiotikus kezelést nem igénylő, vírusos eredetű, ilyenkor a váladék áttetsző, víz szerű. A fertőzés az esetek egy részében itt megáll és a tünetek enyhülése mellett néhány napon belül a panaszok megszűnnek. Más esetben bakteriális felülfertőződés jön létre. Ilyen esetben a korábban áttetsző váladék besűrűsödik, színe sárgás lesz. Valójában nem maguk a baktériumok színezik be a váladékot, hanem neutrofil granulocita nevű fehérvérsejt az ami a fertőzéses területre érve bekebelezi és lebontja a kórokozókat, neki köszönhetően sárgás színű a genny. A bakteriális felülfertőzést elősegíti a váladék pangása. A fertőzéses légúti váladékban hemzsegnek a kórokozók. Amennyiben ez a váladék nem kerül kiürítésre, további, akár súlyos, életet is veszélyeztető szövődmény okozója is lehet. A nátha tovább mehet és a pangó váladék révén könnyen kialakíthat orrmelléküreg gyulladást, középfülgyulladást, illetve a fertőzés terjedése az alsóbb légutak felé is veheti az útját létrehozva a légcső-, hörgőhurutot illetve a tüdőgyulladást.

Szinte alaptételnek tekinthető, hogy onnantól kezdve, hogy a gyermek rendszeresen közösségbe, bölcsödébe, óvodába, iskolába jár kisebb megszakításokkal szeptember végétől május végéig szipog, orra folyik, köhécsel. Ez évente akár 6-10 náthás epizódot jelenthet.

Mit tehet a szülő a szövődmények megelőzéséért, a mielőbbi gyógyulásért? !

Az első lépés, hogy a gyermekünket otthon tartjuk néhány napra. Ilyenkor nemcsak a többi gyermeket védjük meg attól, hogy a mi csemeténk ne fertőzze meg a társait, de azt is megelőzzük, hogy a mi gyermekünk sem szed össze újabb kórokozókat. Rettenetesen nehéz szituáció, hiszen egyik munkahely sem veszi jónéven, ha gyakran van távol valamelyik dolgozó, de higgyük el 2-3 napos otthoni pihenéssel meglehet, hogy egy hosszabb, a szövődmények miatt akár 2-3 hétig eltartó táppénztől óvjuk meg magunkat.

A másik lépés pedig az, hogy biztosítjuk a váladék kiürítését, azaz kiszívjuk a gyermekünk orrát ezáltal kisebb valószínűséggel alakul ki a vírusos náthából bakteriális felülfertőződés és többnyire a szövődményeket is hatékonyan megelőzhetjük.

Mikortól szívható a kicsi orra? Mikor és hányszor szívjuk a gyermek orrát?!

Ha szükséges, mert náthás, orra dugul, akkor már újszülött kortól! Az újszülött orrlégző. Azaz, ha orra dugul képtelen enni és aludni, orrlégzés megromlása az újszölötteknél komoly légzési elégtelenséghez is vezethet, tehát ebben az életkorban kifejezetten fontos a tiszta, átjárható orr biztosítása. Ha a leírás szerint szívjuk a baba orrát nem kell félnünk, hogy a szívás miatt sérül az orrnyálkahártya. A porszívóra szerelhető orrszívó feltét nem az orrszívó erejével szív, ráadásul a mai modern porszívó szívóereje is változtatható.

Ahányszor csak szükséges: amint újra dugul, szörtyög, vagyis mindig amikor észleljük, hogy az orrában váladék pang.

Hány éves koráig szívjuk a gyermek orrát? Tapasztalat szerint a kisiskolás gyermeknek van akkora fizikai ereje, vitálkapacitása, hogy egy alapos orrfújással képes legyen kiüríteni az orrából teljesen a váladékot. Azaz 6-7 évesen. Azt javaslom, hogyha a gyermek már „ügyesen” fújja az orrát, de még 3-5 éves, érdemes (főleg reggel és este) orrszívóval is kiszívni az orrát.

Hogyan távolítsuk el az orrváladékot? A gyermeket a hátára fektetjük. Kellően rögzítsük a baba fejét. Az orrszívót úgy helyezzük be az orrba, hogy az orrszárnyakat ki kell tartani. Mivel az orrüreg alapja a szájpad, az orrjáratok ezzel párhuzamosan futnak, ezért a megfelelő szívóhatás eléréséhez a szívót a szájpaddal párhuzamosan tartsuk, azaz ne felfele az orrgyök irányába. Szívjuk ki az váladékot, majd ha már nem ürül tovább, akkor az egyik oldali orrlyukba steril izotóniás sóoldatot csepegtetünk, és ezt a másik oldali orrfél befogása mellett kiszívjuk.

Melyik orrszívót vegyem?

Többféle orrszívó kapható. Van ami csupán egy kis cső egy apró ballonnal, kézi szívásra alkalmas. Baba váráskor sokan megveszik, de igazság szerint csak nagyon kevés váladék távolítható el vele. Kapható csapra szerelhető orrszívó, szájjal szívható vagy elektromos orrszívó berendezés. Sajnos ezek mind igen kicsi szívóerővel rendelkeznek, így nem hatásosak. A legnépszerűbb az orrszívó-porszívó. Ez utóbbi, ami valóban tud segíteni a dugulós orrú babáknak, gyerekeknek. A nagyobbacska gyerekeket bevonhatjuk az orrszívásba, ha maga csinálja, talán könnyebben rávehető erre a sokszor kellemetlen tortúrára.

Mi a helyes orrfúvási technika?!

Az eszközös orrszívás azt az időszakot hidalja át amikor a gyermek még a koránál fogva vagy egyáltalán nem képes kiüríteni az orrából a váladékot, vagy már nagyobbacska de még az orrfújás során nem tudja maradéktalanul kifújni azt. 2.5 3 éves korban játékosan már megtaníthatjuk orrot fújni a gyermekünket. Nagyon fontos kialakítani a gyermekekben, hogy egyszerre mindig csak az egyik orrfelet szabad fújni, a másikat eközben be kell fogni, a szájat pedig be kell csukni. Ha mindkét orrfelet fújjuk egyszerre, a váladék nem előre, hanem hátrafele továbbítódik így vagy az orrmelléküregekbe, vagy a fülkürtön át a dobüregbe fújjuk be a váladékot. Orrfújáskor a fejet hajtassuk előre, hogy a váladék könnyebben távozhasson. Néhány erőteljes fújással ez egyik, majd a másik orrfélből a váladék kifújható.

Orrspray-k, orrcseppek használatáról!

Orrdugulás esetén gyakran nyúlunk orrspray-hez vagy orrcsepphez. Az orrcsepp hatóanyaga akkor tudja kifejteni a hatását, ha nyálkahártyát ér, ezért használat előtt az orrot ki kell fújni, vagy orszívó-porszívóval kiszívni. Nagymennyiségű, tapadós, nyúlós váladék kiszívását megkönnyíthetjük előzetes fiziológiás sóoldattal való becsepegtetéssel, tengervizes orrspray befúvásával.

Orrcsepp, vagy orrspray?

A magam részéről az orrspray-t hatásosabbnak tartom, mert a permet beborítja szinte az egész orrnyálkahártyát, míg a csepp sok esetben egyből lefolyik a torokba, anélkül, hogy hatását kifejtette volna. Orrspray és orrcsepp adagolásakor helytelen a sokak által alkalmazott hátraszegett fejjel történő cseppentés, mert így az előbb említett garatra csorgás alakul ki. A hatóanyagot egyenes, vagy minimálisan hátrahajtott fejhelyzetben juttatjuk be, az orrcsepp esetében a nyálkahártyán való jobb eloszlás biztosítására javasolt enyhén előre hajtott fejhelyzetben a fej jobbra-balra billentése. Ez elősegíti, hogy a hatóanyag az orrmelléküreg szájadékot is elérje.

Ha a gyermek táplálkozását, éjszakai nyugalmát a nyálkahártya duzzanat miatti orrdugulás zavarja, akkor az orrváladék rendszeres leszívásán túl érdemes nyálkahártya lohasztó orrspray-t, orrcseppek használni. Lényeges a gyermek korának megfelelő hatáserősségű orrspray kiválasztása. A recept nélküli készítmények használatánál is fontos az előírás betartása. Az előírtnál gyakrabban, nagyobb dózisban alkalmazott lohasztó hatású orrspray-k hatóanyaga a nyálkahártyán keresztül felszívódva szívműködési és keringési zavart okozhatnak.

Lohasztó orrcseppet rövid ideig, legfeljebb 7-10 napig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. A hosszantartó orrcsepp használat az orrkagyló nyálkahártyák tartós és kifejezett duzzanatát alakíthatják ki, ezáltal nehezen rendezhető orrdugulást okozhatnak.

Allergiás légúti panaszok esetében, orrmelléküreg gyulladások során amikor hosszabb ideig tartó orrspray használat van kilátásban, pont az előbb említett hozzászokás veszélye miatt nem javasolt recept nélküli nyálkahártya lohasztó készítmények alkalmazása. Ekkor jönnek szóba az orvosi vényre kapható gyulladáscsökkentő szteroid származékot tartalmazó orrspray-k. Ezen készítmények esetében még hosszabb időtartamú alkalmazás mellett sem kell sem a hozzászokástól, sem a tartós nyálkahártya duzzanat kialakulásától tartani. Vannak olyan hatóanyagú szteroid tartalmú orrspray-k, amik klinikai vizsgálattal igazoltan teljes biztonsággal adható már 3 éves kortól. A szteroid tartamú orrspray-kről azt azonban tudnunk kell, hogy hatásuk nem gyorsan alakul ki, mint a nyálkahártya lohasztó orrsprayknél. Akár 2-3 nap is szükséges a megfelelő hatás felépüléséhez. Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben az orvos szteroid tartalmú orrspray-t írt fel gyermekünknek, az első 2-3 napban a szteroidos orrspray befúvását 5-10 perccel előzze meg hagyományos orrspray használata. A 4. naptól pedig már a recept nélküli orrspray elhagyása mellett, a szteroidos orrspray önmagában is biztosítani tudja a megfelelő orrlégzést.

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/natha_megfazas_gyermek_kezelese_orvos