Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Degeszre tömve

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Az ésszerűtlen mennyiségű és összetételű táplálék fogyasztása nemcsak később, hosszú távon jelentkező problémákat okoz, hanem gyorsan megmutatkozó kényelmetlenségekkel, puffadással, teltségérzettel is jár.Lelkünk mélyén mindannyian szeretnénk egészségesen táplálkozni. Se szeri, se száma az erről szóló ajánlásoknak, cikkeknek, írásoknak. Ennek fő oka az, hogy talán nincs is két olyan ember, akik egyforma étrenddel egészségesen táplálhatóak lennének. Az étkezéseket – hogy büntetlenül élvezhessük – mindenkinek egyénre szólóan kell beállítani, és saját magán kell kitapasztalnia, mit, mikor és mennyit ehet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [0]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A táplálkozás folyamata

Még a hozzáértő tudósoknak is rendkívül bonyolult, összetett folyamat a táplálkozás, amely korántsem olyan egyszerű, hogy az ételt megesszük, az végighalad az emésztőrendszeren, átalakul, majd a széklettel távozik.

Őrlés a szájban
Az étkezés már az étel megpillantásával vagy gondolatával kezdődik. Kinek ne futott volna már össze a nyál a szájában egy citromkarika láttán? A nyálban emésztőenzimek találhatók, amelyek már rágáskor elkezdik a bevitt tápanyag bontását. Az emésztőenzimek feladata, hogy már a szájüregben elkezdjék szétbontani, felőrölni az ételeket, majd a gyomor-bél-rendszeren áthaladva olyan apró molekulákra szabdalják a táplálékot, hogy az felszívódásra alkalmas legyen. Ilyen emésztőenzimek, illetve kémiai anyagok a nyál szénhidrátbontó enzimje, az amiláz; a gyomorfal által termelt sósav, amely nem különbözik a közönséges háztartási sósavtól; a hasnyálmirigyben képződő zsíroldó enzimek; a máj által termelt epeváladék; de a vékony- és vastagbelek fala is kiválaszt tápanyagbontó enzimeket.

Bontás a gyomorban
A fogainkkal szétrágott, feldarabolt táplálék tehát a szájüregből a nyelőcsövön keresztül először a gyomorba jut, ahol a gyomorsav tovább bontja, darabokra szedi a falatkákat. Mind a gyomor, mind a belek fala tartalmaz körkörös és hosszanti izmokat is. Ezek váltakozva összehúzódnak, majd elernyednek, mintegy összepasszírozzák a falatkákat, és a gyomorbélrendszer állandó mozgása is segíti a táplálék előrehaladását.

Emésztés, felszívódás a bélben
A gyomorból a félig emésztett táplálék egy része már felszívódik, más része pedig a patkóbélbe jut, ahol ”össztűz alá kerül”: a hasnyálmirigy ugyanis ide önti emésztő váladékát, a hasnyálat, amely rögtön elkezdi a zsírok bontását. Az epehólyag szintén ide üríti az epét, és a gyomor sósava is keveredvén a táplálékkal folytatja jótékony rombolóemésztő munkáját. Minél távolabb halad a táplálék a vékonybél, majd a vastagbél felé, annál jobban keveredik, emésztődik s válik egyre pépesebbé. A táplálékok nagy része a vékony- és vastagbelekből szívódik fel a vérkeringésbe.

Panaszt keltő tényezők

A teltségérzés, puffadás étkezés utáni kialakulásában több tényező vesz részt. Rendkívül fontos az ép fogazat. Aki fájós, hiányos fogak miatt nem képes az ételdarabkákat rendesen apróra őrölni, az szinte biztosan számolhat gyomor- és bélpanaszokkal. Általános érvényű szabály, hogy egyszerre nagy mennyiségű táplálék bevitelekor rosszabb a felszívódás és az emésztés.

Gázképződés

A puffadás, teltségérzés fő oka a gyomorban és a belekben keletkező gázokban rejlik. Emésztésünk során levegő és más gázok keletkeznek, amelyek a gyomor- és béltartalmat „buborékossá”, gázossá teszik. Ezek a buborékok feszítik a gyomrot, telítik a beleket, és korogva-morogva haladnak a bélcsatornán keresztül, gyakran fájdalmat is okozva.

Beleinkben normál esetben is nagyon sok baktérium él együtt velünk. Ezek is termelnek emésztőenzimeket, amelyek segítik a tápanyagok bontását, mindamellett, hogy cserébe „ők is jóllaknak”. Gázképződéssel jár a baktériumok által segített emésztés is.

A teltségérzés, a puffadás érzése tehát a gyomor és a belek tágulásos, túlfeszüléses állapota miatt alakul ki. Ezt részben a képződő gázok, buborékok hozzák létre, de a táplálék mennyisége is fontos. Bizonyos ételek különösen nagy gázképződéssel emésztődnek, például a bab- és káposztafélék, a retek, a füge.

Testhelyzet

Fontos, hogy a táplálék a gyomorban minél előbb felhíguljon és továbbhaladjon. A gyomor kiürülése a táplálék összetétele mellett például a testhelyzettől is függ. Jobboldalt fekve az ürülés gyorsabb, mint baloldali fekvésben vagy állva. A rómaiak jobboldalasan fekve fogyasztották napokig tartó lakomáikat. Mi általában ülve szeretünk enni.

Gyógykezelés

Tudom, napjaink rohanó világában nehéz megtartani az ősrégi tanácsot: „Reggelid legyen, mint királyé, ebéded legyen, mint szolgáé, vacsorád legyen, mint koldusé.” De próbáljuk csak ki néhányszor, és rájövünk, hogy a mondás aranyat ér. Meggyőződésem, hogy ha napjában többször (ötször-hatszor), és keveset eszünk, felére csökkenthetjük a puffadásos panaszokat.

(Ha valakinek a jó tanácsokat is betartva mégis ilyen panaszai lennének, az mindenképpen forduljon orvosához.)

Jómagam a puffadást, teltségérzést nem tekintem betegségnek, csupán az étkezési szokásaink miatt kialakuló kellemetlenségnek, amelyet mégis „orvosolni kell”, hiszen kedvenc ételünkről nehezen mondunk le. Gyógyszerekhez azonban csak utolsósorban forduljunk, persze ha nincs semmilyen szervi gyomor- vagy bélbetegségünk.

Az ősrégi, puffadás elleni házi gyógyszert, a szódabikarbónát elavultnak tekinthetjük, és használatát nem javaslom. Megköti ugyan a gyomorsavat, de később a gyomorfal még több savat fog termelni. Másrészt a gyomorba jutva ez a fehér por nagy gázképződést okoz, ami csak fokozza a gyomorfal feszülését. Léteznek ma már olyan „békés” gyógyszerek, amelyek megkötik a gyomorsavat, csökkentik a gázképződést, fokozzák a gyomor-bélmozgásokat, ráadásul mindezt úgy, hogy az emésztőrendszerből fel sem szívódnak, hanem helyben fejtik ki hatásukat, majd a széklettel változatlan formában ürülnek.

Senki ne próbálgassa felváltva ezeket a gyógyszereket, saját feje szerint kísérletezve! Minden esetben kérje orvosa tanácsait, és a büntetlen, panaszmentes, élvezetes lakmározások érdekében fogadja is meg azokat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/degesz1.htm