Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Étel, ital a tavaszi tisztítókúra idején

A salakanyagok távozásával nem csak az emésztés lesz könnyebb, hanem javul az immunrendszer működése is, hiszen a test kevesebb energiát fordít a táplálék feldolgozására, több jut más funkciók erősítésére. Már a méregtelenítő kúra alatt, általában az első nehéz 3 napot követően a legtöbben boldogságérzésről, felszabadultságról számolnak be, erősebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat.

 

Folyadékbevitel

Akár egy 5-7 napos méregtelenítő kúra is javunkra válik, a jobb eredmény elérése érdekében azonban érdemes a salaktalanítást 4-6 hétre tervezni. Ha az 5-7 naposat választjuk, az egészséges felnőttek folytathatnak léböjt kúrát is. Az első és legfontosabb szabály, hogy a kúra ideje alatt naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani. A tiszta víz mellett a zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása alapvető a kúra során, nemcsak a vitamin- és nyomelempótlás, hanem a savbázis egyensúly fenntartása, illetve visszaállítása miatt is. Reggel inkább gyümölcsleveket fogyasszunk, melyek frissítenek, élénkítenek, este pedig az erősebb méregtelenítő hatású zöldségeket, zöldségleveket részesítsük előnyben. Kiváló tisztító hatással bír például az ananász, a cékla, a zöldbúzafű. Ebben a pár napban fogyasszunk bio minőségű, mesterséges anyagoktól mentes ivóleveket. A Dr. Steinberger ivólevei [1]tökéletesen megfelelnek erre a célra, sőt olyan ivólé csomag is kapható, amit kifejezetten salaktalanító kúrához állítottak össze.

 

Megnézem a Dr. Steiberger salaktalanító ivóleveket >> [2]

 

Mit együnk, ha folytatni szeretnénk az 5-7 napos kúrát?

A következő 4-6 hétben kerüljük az állati eredetű ételeket, fogyasszunk (lúgosító hatású) zöldséget vagy gyümölcsöt, tartózkodjunk a szénhidrátoktól, az alkoholtól, a koffeines italoktól és a dohányzástól. A vitaminban, rostokban gazdag, könnyebben emészthető táplálékok életerőt, energiát fognak kölcsönözni. A gyümölcsök és zöldségek közül a citrusfélék túlságosan savasak, a banán túl sok keményítőt tartalmaz, annál inkább ajánlható az alma, az őszibarack, a friss ananász, a szőlő, a paradicsom, a görögdinnye, a sárgarépa, a cékla, az uborka, a káposzta, a spenót, a zeller, az édesburgonya. Ezek a növények lúgosító hatásúak, magasabb rosttartalmuk a belek tisztításához járul hozzá, a bennük lévő vitamin pedig erősíti a szervezet immunrendszerét. Egy jó vegetariánus szakácskönyv sokat segíthet az étrend összeállításában, hiszen ez idő alatt le kell mondanunk az állati eredetű ételekről, beleértve a tejtermékeket, a tojást is. A vitaminok pótlásához illetve az emésztés élénkítéséhez hozzájárulhatnak a zöldfűszerek is: bazsalikom, vízitorma, kapor, tárkony, zöldhagyma, turbolya, friss koriander, lestyán, menta, petrezselyem, zsálya, metélőhagyma, citromfű.

Dr. Steiberger ivólevek salaktalanító kúrához>> [3]


A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/etkezes-tisztitokura-alatt