Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az atka átka: a házipor-allergia

A köznyelvben házipor-allergiának vagy porallergiának nevezett betegség valójában egy apró élősködővel és annak porladó székletével szemben kialakult túlérzékenység, ami allergiához, asztmához vezethet. E kellemetlen tüneteket kiváltó állatka a háziporatka.

Az atkák egyetlen tagolatlan szelvényből álló pókszerű testű, szabad szemmel alig látható alsóbbrendű állatok (az Acarideak). Szinte mindenütt előfordulnak, ahol élet lehetséges szárazföldön és vízen egyaránt. Milliószám népesítik be az emberi lakóterületeket is, a szőnyegekben, ruhák között megbúvó háziporatkáktól talán csak a kutatóintézetek steril szobái mentesek.

300 óra élet, 50 utód

Röpke életük alatt, mely nem hosszabb másfél-két hétnél, e parányi élősködők meglehetősen szaporáknak bizonyulnak, nőstényenként akár félszáz utóddal is számolhatunk. A szaporodásukra különösen jótékony hatással van a megfelelően magas páratartalom (70-80%) és a kellemes szobahőmérséklet (23-25 °C). E számukra kedvező körülmények megváltoztatásával a szaporodásukat bizonyos mértékben korlátozhatjuk. A tojásrakáshoz a nyár és az ősz a legmegfelelőbb időszak, számuk télen a legalacsonyabb.

Barát vagy ellenség?

Ágyak, matracok, kárpitok, szőnyegek – a háziporatka szinte mindenhol otthon érzi magát. Sőt, horgas lábacskáival a lebegő porszemekbe kapaszkodva hosszú utazásokat is megtehet különböző állomáshelyei között. Bár közösségük lélekszáma lakásonként milliós nagyságrendű is lehet, e félelmetes szám mégsem ok a komolyabb aggodalomra, hiszen a legtöbb emberre nem jelentenek különösebb veszélyt. Akár hasznosnak is ítélhetnénk jelenlétüket, hiszen étrendjük gyakorlatilag nem áll másból, mint a vele egy légtérben élő emberek és háziállatok elhullajtott szőr- és hajszálaiból, hámsejtjeiből. A túlérzékenység kialakulásának elkerülésére érdekében azonban a legjobb, ha idő előtt ajtót mutatunk nekik.

[1]
[2] [3] [4]

Kívül tágasabb

Korántsem elegendő azonban, ha fegyverül a portalanítás hagyományos eszközeit választjuk, az alapos porszívózás, a portörlés ugyanis nem okoz komoly riadalmat az atkapopulációban. Sajnos még a legalaposabb takarítás sem képes csodát tenni, a jól végzett munka után mintegy háromnegyed részük továbbra is élvezi társaságunkat. Maguknak az élősködőknek az eltávolítása nem is elegendő a túlérzékenység megelőzésére, hiszen ottmaradó ürülékük továbbra is allergizáló tényező.

A kereskedelemben ma már nálunk is kaphatók olyan speciális atkaölő tisztítószerek és készülékek melyek segítségével komoly eséllyel vehetjük fel a harcot a nemkívánatos hálótársak ellen. Egy-egy jól sikerült akció akár több hónapra is visszavetheti az atkatársadalom fejlődését, ám – hacsak nem zárkózunk el légmentesen a külvilágtól – végleges megoldásra ne számítsunk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/atka1.htm