Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Visszafordítani az idő kerekét? Arcfiatalítás műtét nélkül

Soha nem látott még a világ ilyen fiatalos negyvenes-ötvenes korosztályt! A közel ötven éves Madonna legújabb klipjében kirobbanó formában van: sehol egy fölös deka, hajlékony, ruganyos test, fiatal, üde arc, akár 15 évet is letagadhatna. Persze gyanakodhatunk az ügyes kezű számítógépguruk valóságszépítő trükkjeire is, de nem fizikai lehetetlenség csúcsformában maradni – sőt, kerülni – ennyi idősen sem. Legalábbis annak, aki ezt fontosnak tartja, és a pénztárcája is megengedni.

Nem csak a sztárok fordíthatják vissza az idő kerekét – de jó tudni, hogy a Magyarországon is elérhető bőrfiatalító eljárások többé-kevésbé a luxuskategóriába tartoznak, már ami az árakat illeti. A szolgáltatások színvonalával általában nincs gond; annyit érdemes megjegyezni, hogy a jó minőséget soha nem adják olcsón – viszont a drága még nem biztos, hogy jó is.

Ha tehát kozmetikust, plasztikai sebészt választunk, járjunk el körültekintően. A legjobb mód a személyes ajánlás; aki már járt ott, átadhatja személyes tapasztalatait. Ha ilyen ismerősünk nincs, maradnak a hirdetések. Mindenhol van arra lehetőség, hogy viszonylag csekély díj ellenében egy előzetes, személyes konzultációt kérjünk. Ennek során győződjünk meg arról, hogy rendelkezik-e a kezelést végző személy szakvizsgával, figyeljük meg, hogy fordít-e elegendő időt ránk, és megfelelően tájékoztat-e az esetleges szövődményekről, kockázatokról, hátrányokról is. Érdemes több kozmetikai szalon, szépségklinika árait, szolgáltatásait összehasonlítani, csak ezután hozzunk döntést. Most pedig vegyük sorra, mit tud a kozmetikaipar nyújtani ma, „kés nélkül".

Hámlasztás

A bőr legfelső rétege folyamatosan elhal és leválik, ezeket pótolják az új sejtek. Ám a kor előrehaladtával és a bőrt érő különböző környezeti hatások következtében ez a folyamat lelassul. Az elhalt sejtek nem válnak le folyamatosan, hanem összetapadnak, így a szaruréteg fénytelen, fakó, fáradt lesz, apró repedések, ráncok képződnek rajta, s az új sejtek képződése is lelassul.

A peeling (hámlasztás) célja, hogy a bőr felső rétegét eltávolítsa, utat engedve ezzel a friss, gyönyörű bőrnek, és így a kozmetikai készítmények rendkívüli hatékonysággal szívódhatnak fel a kezelendő felületen. Az eredmény látványos: a pórusok kitisztulnak, a nem túlságosan mély ráncok eltűnnek, a korral járó barnás foltok, pigmentációk jelentősen halványodnak.

Fantasztikus hatásfokkal javítható a zsíros, pattanásos, heges, tág pórusú bőr állapota, és eredményesen kezelhetők a peeling bizonyos fajtáival az időskorban jelentkező barnás, kiemelkedő bőrelváltozások, az ún. seborrhoeás keratózisok is. Az új bőr sokkal tökéletesebb a réginél, ugyanis a szokásosnál gyorsabb hámlás hatására fokozódik a bőr fiatalságáért felelős kollagén termelődése is. A hámlasztást többféle eljárással érik el.

Kémiai hámlasztás

Eltűnnek a nem túl mély ráncok, számottevően javul a pattanásos bőr állapota, a fakó, petyhüdt arcbőr újjászületik. A kémiai hámlasztás során gyümölcssavakat (AHA) vagy más kémiai anyagokat alkalmaznak. A kozmetikai szalonokban a gyümölcssavakkal, egyéb kémiai anyagokkal (és gyümölcssavakkal is) pedig a bőrgyógyászati rendelőkben találkozhatunk.

Az eljárás során leválasztják a bőr elöregedett, elszarusodott rétegét, így engednek utat a friss bőrnek. A kezelőanyagtól és a kezelés időtartamától függően lehet felületes, középmély vagy mély a hámlasztás. A felületes kezelés gyakorlatilag nem fájdalmas, enyhe bőrvörösséget okoz néhány napig, és enyhe hámlással jár. A középmély és mélyhámlasztást jelentősebb bőrvörösség kíséri, és a hámlás jó néhány napig tart. Annál eredményesebb a beavatkozás, minél mélyebb volt a hámlasztás. Arcbőrön és dekoltázson is alkalmazható.

Mellékhatásai: a hámlasztás mélységétől függő időtartamig bőrpír, égő fájdalom, mélyebb hámlasztás esetén a pörkösödés mellett esetleg bakteriális felülfertőzés alakulhat ki. Ha a szabályokat szigorúan betartjuk, ezek a kockázatok minimálisra csökkenthetők. Az is előfordulhat, hogy valaki allergiás bizonyos savakra, ez azonban még a kezelés előtt kiderül: a páciensnek a hámlasztás előtt néhány nappal már használnia kell egy, a savat csökkentett koncentrációban tartalmazó krémet, így fény derül az esetleges allergiára. A kezelés minimum két alkalomból áll, a bőr állapotától függően félévente ismételhető.

Gyógynövényes hámlasztás

Hatására a szürke, élettelen arcbőr ismét „feléled", különösen hatásos a zsíros, pattanásos bőr regenerálásra, a kisebb hegek, a nem túl mély ráncok eltüntetésére. Javul a kollagénrostok működése, így lassul az öregedés folyamata. Az eljárást leginkább kozmetikai szalonokban alkalmazzák. A kezelés során egy mikroszemcséket is tartalmazó gyógynövénykeveréket masszíroznak be a bőrbe, amelynek felső rétege 2-4 nap alatt lehámlik. Ezután következik még egy (vagy a bőr állapotától függően több) kezelés, melynek során bőrfiatalító, regeneráló hatóanyagokat juttatnak be a bőrbe, s ezek ilyenkor soha nem látott mélységekbe hatolnak. Arcra és dekoltázsra, sőt az egész testre is alkalmazható. Mellékhatásai: gyakorlatilag nincsenek, semmilyen szintetikus anyagot nem alkalmaznak az eljárás során, minimális kellemetlenséggel jár.

Lézeres hámlasztás

A legújabb eljárások közé tartozik, melynek során az apróbb bőrhibák, egyenetlenségek eltűnnek, a ráncok jelentősen enyhülnek, fiatalabb, szebb hámréteg keletkezik. Legfőképpen a száj körüli területek, a szemhéjak és a homlok ráncolatának fiatalításában van nagy jelentősége. Többféle készülékkel végzik Magyarországon is a lézeres hámlasztást. A szén-dioxid lézeres hámlasztás a kollagénrostok állapotára is befolyással van, kb. 2 hetes gyógyulással kell számolni. Általában altatásban végzik.

Mellékhatása: a felülfertőződés veszélye fokozott, így különös odafigyelést igényel a friss, új bőr kezelése. Gyakran több hétig tartó bőrpír tapasztalható, mely 2 hét után már jól fedhető kozmetikai készítményekkel. A teljes regenerálódás 2 hónap, cserébe viszont csodás, fiatal bőrt nyerünk. Vannak olyan készülékek is, melyek egyszerre csak igen vékony réteget távolítanak el, miközben szintén pozitív hatást fejtenek ki a kollagénrostokra is. A páciens e kezelést akár hetente is igénybe veheti anélkül, hogy el kellene „bújnia" – a külvilág csak a fokozatosan szépülő, fiatalodó bőrt észleli.

Nonablatív bőrfiatalítás

A szintén lézeres bőrfiatalító eljárás hatására eltűnnek a kitágult hajszálerek, csökken a pórusok mérete és a ráncok mélysége, a bőr egyenletesebb, üdébb, és fiatalabb lesz, az aknés, sőt a baleseti hegek kezelésére is alkalmas az eljárás. Ez az új, kíméletes, lézerrel végzett kezelés nem a bőr felső rétegének eltávolításán alapul, így nem jár hámlással. Nagy energiájú fény hatására a kollagén és a rugalmas rostok mennyisége növekszik, így nyeri vissza a bőr a tartását, tónusát, feszességét.

Bőrfiatalítás saját sejttel

Mindössze 10 éves a ma csúcsnak számító, talán leghatékonyabb bőrfiatalító eljárás, A saját sejtekkel történő kezelés során 1-3 hónap alatt igen látványos változás jön létre: kisimulnak a ráncok, megváltozik az arc tónusa és rajzolata, frissebb, fiatalabb lesz a bőr, és éveket fiatalodik. A hatás évekig tart.

A fibroblaszt felelős a kollagénrostok állapotáért, és a kor előrehaladtával a fibroblasztok, így a kollagén mennyisége kevesebb lesz. A kezelni kívánt felületbe (leginkább arc vagy az arc egy részlete, dekoltázs, kezek) visszaültetik azon sejteket, melyek a kollagén termelését serkentik. A fül mögötti részből egy parányi szövetmintát emelnek ki, amiből egy tökéletesen steril laboratóriumban fibroblasztokat szaporítanak. 8-10 hetes laboratóriumi tenyésztés után a páciens saját sejtjeit kapja vissza, egy mikrofecskendőből a kívánt területre „visszaszurkálják" a fibroblasztokat, ahol azok megkezdik bőrfiatalító munkájukat.

Valójában visszaforgattuk az idő kerekét, mert ugyan az újonnan beültetett fibroblasztok is csökkenek majd az évek során, de a többől mindig több marad. Az eljárás fontos momentuma, hogy a páciensek a saját sejtjeikkel fiatalodnak, amit maximálisan tolerál a szervezet. A sejtek hosszú évekig tárolhatók, és ismételten szaporíthatok, ami azért lényeges, mert a fiatalabb bőrben jobb minőségű, aktívabb fibroblasztok vannak, és ha azt 10 év múlva szeretnénk ismét felhasználni, sokkal hatékonyabban működő sejtekhez nyúlhatunk vissza.

Mellékhatása minimális, a kezelés napján enyhe bőrpirosság észlelhető, de másnapra már nyoma sincs. A felülfertőzésre ügyelni kell a tűszúrások miatt. Minimális kellemetességgel jár a beavatkozás. Sajnos, csak rövid ideig volt elérhető Magyarországon, most már csak az Egyesült Államokban vehető igénybe ez a nagyszerű eljárás.

Mezoterápia

A kezelés során mikroinjekciózással hiarulonsavat, antioxidánsokat, vitaminkomplexeket és vérkeringést serkentő anyagokat juttatnak a bőr különböző rétegeibe. A bőr így jut táplálékhoz, mégpedig nem is akármilyenhez: a terápia ugyanis személyre szabott. Segíti az apróbb ráncok eltüntetését, a mélyebbek feltöltődnek, a bőr hamvasabb, fiatalabb lesz, lassul öregedése is. A kívánt eredmény eléréshez 35 kezelés szükséges, mely szinte fájdalmatlan, de felületi érzéstelenítésre természetesen van lehetőség. Már az első alkalom után is szembeötlő a változás.

Kezdetben intenzív injekciós kúra ajánlott, majd ritkább fenntartó adagolásra térhetünk át. A terápia során alkalmazott anyagok mennyiségét és mibenlétét orvos állapítja meg attól függően, hogy a páciens bőrének mire van szüksége. Nincs gyógyulási idő, a terápia után a bőr egy pár óráig enyhén pirospozsgás lesz, amit részben a felpezsdült vérkeringés okoz. Az eljárás arcra, nyakra és dekoltázsra is alkalmazható.

Botox

Az USA-ban (és már Európában is) ma is a legdivatosabb ránceltüntető eljárás, amelyet a sztárok és az egyszerű emberek egyaránt szívesen igénybe vesznek A Botoxot 15 éve használják izomgörcsök kezelésére, de az utóbbi években az arc mimikai ráncainak kezelésében forradalmi megújulást hozott. Elsősorban az arc felső harmadában a mimikai ráncok kezelésére használják; ezek a homlok, az orrnyereg és szemöldök közti ráncok és a szem külső szarkaláb ráncai. A mindennapi mimikában ezek az izmok nem játszanak szerepet, nem adnak információt, tehát nem kell attól tartani, hogy arcunk kifejezéstelenné válik.

A létező legkisebb tűvel, igen kis mennyiségben az izomba adva a mimikai izmok gyengítésével hat. Az izmok húzása gyengül, így a felettük lévő bőr magától kisimul, tehát a Botox az izomfunkció kiiktatásával a ráncok okát szünteti meg. Az izomfunkció gyengítése csak ideiglenes, meg kell ismételni 6-10 hónap múlva. Idővel egyre hosszabb a hatása, akár két évig is elhúzódhat. A mikroinjekcióval beadva alig érezhető. A kezelt területtől függően 5-15 tűszúrásra van szükség. A kényelmetlenség minimális és csak pár másodpercig tart, rögtön utána nyugodtan elhagyhatjuk a rendelőt, bár a tűszúrások helye kis piros pontként látszhat, amit el lehet sminkelni. A kezelés után nem szabad a szem felé masszírozni a kezelt területet, a kezelést követően 48 órán át jelentkezhet a kezelés napján enyhe fejfájás is. Nincs ismert maradandó mellékhatás.

A komplikációk nagyon ritkák, de előfordulhat a közeli izmok paralízise, mely ideiglenes funkciócsökkenést okozhat. Ilyen esetben nem kell beavatkozni, meg kell várni, amíg spontán visszatér a teljes izomműködés. A kezelés jól kiegészít, sőt helyettesít más műtéteket, mint például szemhéjplasztikát, arcplasztikát, homlokplasztikát.

Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés

A ránc- és ajakfeltöltés injekciós kezeléssel történik. Kiválóan alkalmas a szemöldökök közötti függőleges ráncok, a homlokráncok, a szem körüli szarkalábak és az ajkak körüli függőleges ráncok eltüntetésére. Akné vagy baleseti hegek is szépen korrigálhatok, s ugyanígy végezhető ezzel az eljárással ajakvastagítás is.

A fél-öt évig eredményt biztosító anyagok (pl. kollagén, hialuronsav alapú készítmények, a tejsav és dextránszármazékok stb.) előnye, hogy nem okozhatnak maradandó problémát, hátrányuk, hogy a kezelést a felhasznált anyagtól függően időközönként ismételni kell. Vannak olyan anyagok, amelyek évtizedekig megmaradnak, ami nagy előny, de azzal is számolni kell, hogy az évek során az arc változik, így csak óvatosan szabad bánni ezekkel. Hatásuk azon alapul, hogy egyfelől hatóanyaguk a felszívódás közben a környező szöveteket rostképzésre serkenti, másfelől a nem felszívódó komponens direkt térfogatnövelőként funkcionál.

Az eljárás egyszerű, a kezelés időtartama a (fajtájától függően) 10-40 perc. Érzéstelenítés után egy nagyon vékony tű segítségével juttatják be a hatóanyagot a kívánt területre. A szúrás területén 2-3 napig duzzanat alakul ki, csak utána látható a feltöltés eredménye. Ajakvastagításnál a duzzanat mellett néha lilás vagy sárgás elszíneződés alakulhat ki apróbb bevérzések következtében, aminek a felszívódása 1-2 hetet vesz igénybe.

Veszélyei: allergiás reakció bármely anyagnál előfordulhat, ami helyi duzzanatot, bőrvörösséget okoz, de a szúrások nyomán is keletkezhet fertőzés. Utókezeléssel ezek a tünetek gyorsan elmúlnak. Bár ritkán, de előfordulhat, hogy néhány évvel a kezelés után az anyag helyén tapintható csomó képződik, ami néha láthatóvá válik. Ez elsősorban az ajkakon lehet zavaró, sebészetileg azonban el lehet távolítani.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/arckezeles1.htm