Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyengül a HIV-vírus?

Bár világszerte egyre több halálesetet okoz, mégis elképzelhetõ, hogy az AIDSért felelõs HIVvírus egyre gyengül – állítják egy antwerpeni, trópusi betegségekkel foglalkozó intézet kutatói.


A holland tudósok erre a következtetésre azután jutottak, hogy 1986-1989bõl és 2002-2003ból származó HIV1-vírus mintákat hasonlítottak össze. A kutatók szerint az újabb minták gyengébbnek, vagyis kevésbé szaporának, és gyógyszerekre sokkal érzékenyebbnek tûntek, mint a 80-as évekbõl származók. Az összehasonlításhoz mindkét idõszakból mindössze 12-12 minta állt rendelkezésre, és a kutatók gyógyszerkezelések hatását sem tudták kimutatni a vírusban.

Az eredmény, bár kétségkívül sokak számára jelenthet reménysugarat, és más fertõzõ betegségek (pl. himlõ, szifilisz) esetében is kimutatható az a tendencia, hogy a fertõzést okozó vírus az idõ múltával legyengül, mégsem adhat alapot messzemenõ és határozott következtetések levonására, már csak azért sem, mivel a vizsgálat igen kicsi mintán alapult. Ráadásul eddig azt gondolták, hogy a vírus fertõzõképessége nõ, ahogy egyre több és több emberen halad át, jelen tanulmány azonban ennek pont ellenkezõjét állítja.

A témát amúgy is ellentmondások és viták uralják: egyes kutatók szerint az újabb HIVtörzsek érzékenyebbek a gyógyszerekre, míg mások épp az ellenkezõjét állítják, azt, hogy a vírus egyre ellenállóbbá válik.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/aids2.htm