Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A fertőzés okozta agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A fertőzések minden szervünket megtámadhatják, enyhébb-súlyosabb betegségeket okozva. Mind közül azonban a legsúlyosabb a fertőzések  következtében létrejövő agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, amely akár halálos is lehet, de még manapság is sokszor csak maradványtünetekkel gyógyul.A központi idegrendszer fertőzéseit okozhatják mind baktériumok, mind vírusok. Hogyan jutnak el az agyhoz? Leggyakrabban a véráram útján, de a közvetlen környezetből (például középfülgyulladás) is átterjedhetnek.

Kiváltó okok

Léteznek olyan vírusok, amelyek kifejezetten csak az idegrendszert támadják meg, ilyen a kullancs [0] által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa is. A fertőzés másik fajtája – s ez egyéb szervi tünetek mellett agyhártyagyulladás is létrejöhet – a mumpsz vírusa, amely a fültőmirigy megduzzadása mellett néha még a központi idegrendszer gyulladásos tüneteit is kiváltja. Más szervekben is okozhatnak gyulladást a baktériumok, de ha az agyhoz hozzáférnek (valamilyen sérülés, védekezésbeni károsodás miatt), akkor ott is gyulladásos tünetekéi váltanak ki.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Fajtái

A központi idegrendszer (az agy) gyulladásának két fajtáját különíthetjük el: az egyikben az agyat körülvevő hártya gyullad be – ez az agyhártyagyulladás –, s az agyállomány maga csak némileg érintett. A másik az agyvelőgyulladás, amit szinte mindig vírusok okoznak. A kétféle betegség klinikai tünetei igen hasonlóak, csak a részletes kórházi vizsgálat tud különbséget tenni közöttük.

Igen jellegzetes a betegség kezdetén a láz, fejfájás jelentkezése, a betegek sokszor hánynak, egyre elesettebbé válnak, tudatuk zavart lesz, az epilepsziához hasonló idegrendszeri görcsök jelentkezhetnek. Minél hamarabb kerül orvoshoz a beteg, minél korábban el tudjuk kezdeni a kezelést, annál jobbak az esélyek a tünetmentes felgyógyulásra. Maradványtünetek lehetnek a süketség vagy a nagyothallás, epilepsziás görcsök, szellemi fejlődésben való visszamaradás, stb.

Megelőzés

Az orvosok törekednek a megelőzésre is. Az agyhártyagyulladás egyik kórokozója, a Haemophilus influenzae ellen véd az a kötelező védőoltás [1], melyet a csecsemők 2, 3, 4, hónapos korukban kapnak. A másik kérhető védőoltás a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusfertőzése ellen véd, s mind gyermekeknek, mind felnőtteknek rendelkezésére áll. Ezt az oltást azoknak érdemes beadatni, akik gyakran járnak kirándulni, vagy olyan helyen élnek, dolgoznak, ahol fokozott a kullancsveszély (erdő, bokros terület sok apró vadállattal, birkákkal). Még így is veszélyes a kullancscsípés, mert általa ezen a víruson kívül legalább háromféle további kórokozó juthat szervezetünkbe, amelyek bőr, légúti, ízületi és más jellegű idegrendszeri panaszokat okozhatnak. Érdemes tehát a védőoltások [1] beadását kérni mind az agyhátyagyulladás, mind az agyvelőgyulladás ellen.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/agy_gyulladas.htm