Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Letenni a mobilt valódi trauma

A gyerekek hajlamosak a szeparációs szorongásra, ha elválasztják őket szüleiktől. Hasonló a helyzet meglett felnőtt emberekkel is, amikor a digitális generáció tagjaitól veszik el a mobiltelefont beláthatatlan időre.

A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai az ELTE szakembereivel karöltve – Konok Veronika vezetésével – fedezték fel, hogy a fiatal generáció ragaszkodása a mobiltelefonokhoz olyan erős, hogy leginkább a kora gyerekkori szeparációs szorongáshoz hasonlít az érzés, amikor le kell tenniük a készüléket egy időre.

600 állatos póló, amitől leesik az álla > > > [1]

A kutatók 87 olyan okostelefon-felhasználót vizsgáltak, akiknek életkora 18 és 26 év között alakult. Minden résztvevő egy olyan üres helyiségben várakozott, ahol csupán egy laptop állt egy asztalon, mellette egy székkel, illetve néhány hétköznapi dolog, például újságok, egy plüssállat és egy babzsák várakozott.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>> [1]

Miközben a szívritmusukat vizsgálták, egyszerű számítógépes matematikai feladatokat kaptak, amelyet a telefonjukban lévő számológép segítségével oldhattak meg. Ezt követően a csoport felét arra kérték, hogy kapcsolják ki a telefont, de tartsák azt testközelben, míg a többiektől elvették a készüléket, és a szoba sarkában lévő, látótávolságon kívül eső mosdókagylóban helyezték azt el. Voltak, akik új telefont kaptak a feladatokhoz, míg mások sima számológépet. Kiderült, hogy azok, akiket elválasztottak saját telefonjuktól, a szorongás olyan tüneteit mutatták szívverésük alapján, ami a poszttraumás stressz-szindrómához hasonlítható.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pts-mobil