Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fáj a lába, izületi gyulladása van? Ez is oka lehet!

Egy nemrégiben végzett kutatás alapján a különféle láb- és bokasérülésekkel foglalkozó szakorvosoknak azt ajánlják, hogy minden esetben nagyon alaposan végezzék el a vizsgálatokat, és ha kell, kérjenek ki egy második szakvéleményt is egy ortopéd orvostól, ha ugyanis félrediagnosztizálják a páciensüket, az hosszútávon ízületi gyulladást vagy akár mozgáskorlátozottságot is okozhat.

A Journal of the American Osteopathic Association című lapban közzétett vizsgálat során azokat a nehezen felismerhető sérüléseket vették górcső alá, mint például a snowboardozás közbeni törések, a nagylábujj meghúzódása vagy törése, a fáradásos csonttörés, vagy a különféle szalagsérülések. Ezek a fajta sérülések nem csak hivatásos sportolók esetében fordulnak elő, és nagyon sok esetben nehezen beazonosíthatóak, ha azonban nem megfelelő módon kezelik őket, számos későbbi komplikáció jelentkezhet.

A kutatást vezető Jessica Reissig elmondta, hogy megfelelő kezelés nélkül a fenti sérülések ízületi gyulladást, komoly fájdalmakat, sőt évekkel később mozgásképtelenséget is okozhatnak. Noha sok sérülés kezelhető gyógyszerrel, megfelelő rögzítéssel, jegeléssel, pihentetéssel, van olyan eset, amikor sebészeti beavatkozásra van szükség. Profi sportolók gyakran maguk kérik inkább a műtéti megoldást, mert így hamarabb folytathatják a sportot, de valójában mindig az orvos felelőssége, hogy betege számára a legoptimálisabb, és hosszú távon is a legmegbízhatóbb megoldást javasolja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/felrekezelt-lab