Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pattanások felnőttkorban is? Elkerülhető!

Olasz kutatók 500 nő segítségével felfedtek néhány tényezőt, mely hatására gyakrabban fordul elő akné 25 év felett. Ezen faktorok közé sorolható a kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás, a fokozott stressz és a családban is előforduló felnőttkori akné.

Az eredmények nem bizonyítják, hogy a fenti dolgok aknét okoznak nőkben, de lehetséges, hogy szerepet játszanak benne – állítják a bőrgyógyászok. „Világosan látjuk, hogy akik sok gyorséttermi ételt fogyasztanak, gyakrabban szenvednek a pattanások miatt” – nyilatkozta Dr. Debra Jaliman, az Icahn School of Medicine bőrgyógyász docense. „Különösen a magas glikémiás indexű ételek okoznak gondot, így a fehér kenyér és rizs, nassolnivalók és cukros péksütemények.”

„A tinédzserek több mint 80%-a harcol a pattanásokkal.

Jó hír pikkelysömörrel küzdőknek! > > >    [1]

A jó hír az, hogy a húszas évek után ez a csata megszűnik a legtöbb embernél” – nyilatkozta Dr. Luigi Naldi, a Study Center of the Italian Group for Epidemiologic Research in Dermatology vezetője. Mégis, a felnőttek 20-40%-a küzd még a bőrelváltozásokkal a kutatók szerint. „A nőknél gyakrabban jelennek meg a felnőttkori pattanások, mint a férfiaknál” – magyarázta Jaliman. „Ez gyakori jelenség a hormonális változásoknál és zavaroknál, például menstruáció előtt, vagy fogamzásgátló szedésekor, illetve felfüggesztésekor.” Az azonban nem teljesen világos, hogy ez miért csak néhány nőnél okoz problémát, miközben mások már el is felejtették a tinédzserkori harcokat az aknékkal. A kérdés megválaszolására Naldi és csapata 12 olasz város bőrgyógyászati klinikájának női betegeit vizsgálta. 248 nőbeteget diagnosztizáltak aknéval, a kontrollcsoportot pedig 270 egyéb bőrbetegséggel diagnosztizált nő szolgálta.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>> [1] 

Az eredmények szerint néhány tényező igenis szerepet játszik a bőrbetegség kialakulásában. Azok a nők, akik egy héten négy napnál kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és friss halat fogyasztottak kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek aknéktól. „Nem teljesen egyértelmű a zöldségek és a gyümölcsök szerepe a pattanások távoltartásában, hiszen akik ezekből keveset fogyasztanak, azok valószínűleg sok magas glikémiás indexű ételt esznek, mely az igazi felelőse lehet a bőrbetegségnek” – magyarázta Dr. Bethanee Schlosser, a Northwestern University Feinberg School of Medicine bőrgyógyászat docense. Emellett megjegyezte, hogy a kutatók nem találtak összefüggést a tejtermékek fogyasztása és az aknék között, mely eredmény különbözik az ő korábbi tanulmánya során tapasztalttal.

Az étrend mellett a nők stressz szintje mutatott kapcsolatot a pattanások előfordulásával. Azok a nők, akik ’magasnak’ vagy ’nagyon magasnak’ véleményezték a mindennapi stresszt, háromszor nagyobb eséllyel szenvedtek aknétól. Mindezek mellett a családi előfordulás, a gyermektelenség és a fokozott szőrnövekedés esetén találtak magasabb előfordulást. Jaliman szerint ezen utóbbi tényezők a policisztás ovárium szindróma (PCOS) lehetőségét vetik fel, mely egy hormonális zavar, ami terméketlenséget, fokozott szőrnövekedést (hirzutizmus) és aknét okoz. Schlosser rá is mutatott arra, hogy a kutatásban PCOS, illetve egyéb magas tesztoszteron szintet okozó betegségben szenvedő nők is részt vettek, így a kutatás nem teljesen terjeszthető ki nők teljes populációjára.

„Minden nőnek javaslom, hogy találjon olyan elfoglaltságot, mely ellazítja. A meditációt például tökéletesnek tartom erre a célra” – magyarázta Jaliman. „Emellett ajánlott sok gyümölcs, zöldség és hal fogyasztása, melyek egyértelműen jót tesznek az egészségnek.” A kutatás eredményeit a Journal of the American Academy of Dermatology című kiadványban közölték.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pattanas-felnotten