Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Olimpia előtt: a sportolói teljesítményekre is hat az időeltolódás

Mindenkinek kimerítő lehet több időzónán keresztülutazni. A kutatók azt vizsgálták, hogyan szerepelnek a profi sportolók a nagy távolságok megtétele után.

A legújabb kutatás szerint nem mindig túl jól, és ez különösen akkor igaz, amikor a sportolók egy korábbiból egy későbbi időzónába utaznak. A Sleep című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy az Észak-Amerikában nyugatról kelet felé utazó sportcsapatok nagyobb százalékban győznek, mint azok, amelyek keletről nyugatra utaznak.

A tanulmány szerzői öt évig vizsgálták a kosárlabda szövetség, a futball liga és a jégkorong liga szokásos játékszezonjait. Összevetették a mérkőzések végeredményeit és a csapatok utazásának irányait. Kiderült, hogy mindhárom ligában előnyben voltak azok a csapatok, amelyek nyugatról keletre utaztak, de a legfeltűnőbb előny az NBA csapatainál mutatkozott meg. Bár a kutatás csak összefüggést mutatott ki, az eredmények arra utalnak, hogy a jelenség befolyásolja a sportolók cirkadián ritmusát (napi biológiai óráját). „Ezek az eredmények alátámasztják a cirkadián ritmus jelentőségét a sportteljesítményre nézve. Ezen kívül az olyan megszokott gyakorlatokkal kapcsolatban is aggályokat vetnek fel, mint például a korai edzések és a késő esti sportversenyek, és ezek lehetséges negatív hatásai a teljesítményre és az egészségre” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Genevieve Forest, a Quebeci Egyetem munkatársa. „A cirkadián hátrány túlmutat az egyes sportágakon, és a nagyobb egyenlőség érdekében foglalkozni kell ezzel a professzionális nyugati és keleti sportcsapatok esetében.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/idoeltolodas