Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés

Senki beszél szívesen a hasmenésről, és még kevesebben vannak azok, akik szeretnék átélni. A hasmenés ugyanakkor a szervezet természetes módszere arra, hogy folyékony formában szabaduljon meg a salakanyagtól, amikor bakteriális vagy vírusos fertőzésről, esetleg parazitáról van szó.

Emellett természetesen számos egyéb oka is lehet a hasmenésnek, ami mindenkinél más és más. A cukorbetegek esetében egészen speciális oka is lehet a jelenségnek, amelyeket Jenny Fitzgerald, amerikai szakújságíró foglalt össze. A leggyakoribbak hasmenéshez vezető okok cukorbetegek körében az alábbiak:

– Ételmérgezés

– Betegség, pl. bakteriális vagy vírusos fertőzés

– Laktózérzékenység esetén a tejcukrok fogyasztása

– Bizonyos gyógyszerek, pl. a diabétesz kezelésére gyakran használt metformin

– Egyes betegségek, pl. az irritabilis bél-szindróma vagy a Crohn-betegség

– Autonom neuropathia, a diabétesz egy gyakori komplikációja

Bizonyos esetekben a cukoralkoholok kivonása segít abban, hogy a hasmenés megszűnjön, vagy a fertőzés elmúltával a probléma magától megszűnik. A metformin esetében előfordul, hogy egy idő után megszűnnek a hasmenéses tünetek, de van, hogy erre soha nem kerül sor, és ilyenkor a páciensnek le kell állnia a gyógyszer szedésével. Az autonóm neuropátia a szervezetnek azokat a régióit befolyásolja, amelyek az önkéntelen testfunkciókért felelősek: egyes cukorbetegeknél a probléma hasmenéssel, másoknál szorulással jár.

A diabétesz az egész bélrendszert befolyásolja, a szájtól a végbélnyílásig. Érthető, ha a cukorbetegek körében gyakoribb a hasmenés. Fontos azonban, hogy a páciensek merjék szakember tanácsát kérni, hogy a tünetek mérsékelhetők, ill. megszüntethetők legyenek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hasmenes-cukorbeteg