Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fáj a nyaka? Újabb indok a leszokásra!

Ha valakinek még mindig nem lenne elég a dohányzás ellen szóló rengeteg érv, íme egy újabb: a dohányzás a legújabb kutatás szerint a nyaki porckorongokat is károsíthatja.

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok a gerincoszlopot érő rázkódás elnyelésére szolgálnak. Az öregedéssel a porckorongok kiszáradnak és összezsugorodnak, ez a degeneráció pedig nyakfájdalom kialakulásához vezethet. Az Association of Academic Physiatrists társaság sacramentói éves kongresszusán bemutatott új kutatásból most az derült ki, hogy a dohányzás még tovább súlyosbítja ezt a természetes kopást és elhasználódást. A kutatók Dr. Mitchel Leavitt vezetésével 182 személy CT-felvételét elemezték, amiből az derült ki, hogy az aktív dohányosok esetében előrehaladottabb a nyaki porckorong degeneratív betegsége, mint azokban, akik nem dohányoznak.

Köhögős a gyerek? Itt a legújabb terápia!>>> [0]

„Ez is egy újabb bizonyíték a dohányzás káros hatásaira” – nyilatkozta Dr. Leavitt. „A dohányzás számos betegséggel, sőt a halálozással is összefügg, és ismerünk életmódbeli tényezőket, amelyek kapcsolatban állnak a krónikus nyaki fájdalommal. A gerincspecialista klinikák tele vannak olyan betegekkel, akik krónikus nyak- és hátfájdalomban szenvednek, eredményeink pedig most újabb segítséget jelentenek az orvosoknak abban, hogy megfelelő felvilágosítással szolgálhassanak a betegeknek azzal kapcsolatban, miért érdemes leszokni a dohányzásról.”

Már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták a dohányzást és a deréktáji porckorongok degenerációját, de ez az első olyan vizsgálat, amely ilyen összefüggést mutatott ki a nyaki porckorongokra vonatkozóan. Leavitt azt is elmondta, hogy a dohányzás a gerincoszlop porckorongjainak tápanyagellátását végző vérereket károsítja. A kutató hozzátette, további kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, hogyan befolyásolja a többi életmódbeli tényező, például az étrend, az alkoholfogyasztás és az elhízás a krónikus hát- és nyakfájdalmat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyakfajas-leszokas