Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ezek a gyümölcsök különösen ajánlhatók a férfiaknak

A bogyófélékben, citrusfélékben és vörös borban található biokémiai anyagok segíthetnek a férfiaknak fenntartani az egészséges merevedést.

Az American Journal of Clinical Nutrition január 13-i számában megjelent tanulmányukban a kutatók arról számoltak be, hogy a flavonoidokban gazdag élelmiszerek a merevedési zavar csökkent kockázatával hozhatók összefüggésbe. A flavonoidokban gazdag étrend követése ugyanolyan kedvező hatással lehet a merevedési zavarra, mint a heti kettő-öt órán át végzett gyors séta – számoltak be a Kelet-Angliai Egyetem és a Harvard Egyetem T.H. Chan Orvostudományi Karának kutatói.

A flavonoidok adják a gyümölcsök és zöldségek jellegzetes, élénk színeit. A kutatásból az is kiderült, hogy három flavonoid, az antocianinok, a flavanonok és a flavonok gyakorolják a legkedvezőbb hatást merevedési zavar megelőzésében. Az antocianinok főként az áfonyában, a cseresznyében, a szederben, a retekben és a vörös borban találhatók meg, míg a flavononok és a flavonok a citrusfélékben fordulnak elő. „Azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztották az ezekben a flavonoidokban gazdag élelmiszereket, 10 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztaltak merevedési zavart” – mondta a kutatás vezetője, Aedin Cassidy, a Kelet-Angliai Egyetem táplálkozási szakértője. „Ráadásul hetente mindössze néhány adagról beszélünk.” A kutatás azonban csak kapcsolatot mutatott a flavonoidok fogyasztása és a merevedési zavar között, nem bizonyított ok-okozati összefüggést a kettő között.

A flavonoidok a vérerek egészségének megőrzésével segíthetik elő a merevedés elérését és fenntartását. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a flavonoidok javítják a vérerek működését, és csökkentik a vérnyomást.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bogyosok-merevedes