Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A repülés élettani hatásait kutató központ nyílt Debrecenben

Az új központ a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést, a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatást és a kisszériás gyógyszerfejlesztést és gyógyszergyártást.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adta át a mintegy 5 milliárd forintból elkészült Pharma-Flight repülés-élettani kutató- és pilótaképző központot pénteken Debrecenben. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora szerint a Pharma-Flight kutató-képző központtal olyan innovációs tevékenység kezdődik a városban, ami új fejezetet nyithat a repülés-egészségügyben. Ma ugyanis egyetlen gyógyszerről nem tudják pontosan milyen repülés-egészségügyi hatása van - magyarázta a rektor, reményét fejezve ki, hogy Debrecenben sikerülni fog tudományos igényű, klinikai vizsgálatokkal megalapozott hatásvizsgálatokat lefolytatni, amelyek növelik a légiközlekedés biztonságát.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke, a debreceni tudományos és kutatóközpont kezdeményezője, a Pharma-Flight program kidolgozója a légi személyzetet nevezte a repülésben "a jövő problémájának". Egyre több pilótára lesz ugyanis szükség, s már látható, hogy a pilóták 65 éves felső korhatára sem tartható, ezért előtérbe kerül a légi személyzet egészségügyi állapota, az általuk szedhető gyógyszerek hatásvizsgálata - ismertette a részleteket a szakember. Az egyetem és a tudományos központ szakértői közösen dolgozták ki a pilótaképzés anyagát. Az oktatás részét képezi az Airbus A320-as és egy Boeing 737-es repülőgép-szimulátorokon való gyakorlás is.

Czirják György, a Pharma-Flight Kft. ügyvezető igazgatója egyedülállónak nevezte a központ hármas tevékenységi körét. Felsorolása szerint a szimulátoros pilótaképzés mellett fontos teret kapnak a repülés-egészségügyi kutatások, mint például az oxigénhiányos környezetben végzett munka, vagy a gyógyszereknek a pilóták teljesítőképességére gyakorolt hatása. Harmadik kiemelt területként gyógyszeripari fejlesztésekkel, gyógyszerkutatással és kisszériás gyógyszergyártással is foglalkoznak a debreceni Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központban - fűzte hozzá az ügyvezető.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/repules-kp