Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Túl is lehet kezelni a magas vérnyomást

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A magas vérnyomás kezelése igen nagy jelentőséggel bír a későbbi szövődmények elkerülése érdekében, ám nem árt tudni, hogy bizony olykor túlkezelés is felléphet.



Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája a rendszeres ellenőrzésre, valamint a gyógyszerek dózisának helyes megválasztására hívja fel a figyelmet. A magas vérnyomás igen gyakori panasz, mégis sokan veszik félvállról a problémát, mondván, csupán a kor és a stresszes életmód velejárója. Pedig a betegség megfelelő terápiája igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a tartós, kezeletlen hipertónia számtalan- köztük életveszélyes- szövődményekkel is járhat. A megemelkedett értékek ugyanis érkárosító hatással bírnak, és ez a roncsolódás az egész érhálózatra kiterjedhet, így okozhat látási gondokat, veseproblémákat, merevedési zavarokat, de akár szívinfarktust és stroke-ot is! Hogy ezeket elkerülhesse, fontos az állapot személyre szabott kezelése, melyet az életmód változtatáson túl a gyógyszeres kezelés tesz ki.

Olykor túlkezelés is előfordulhat

A megfelelő terápia tehát igen fontos, ehhez azonban rendszeres ellenőrzés és a beteg aktív közreműködése is szükséges. A magas vérnyomást ugyanis viszonylag könnyű túlkezelni- ekkor az adott készítmény dózisának megváltoztatására van szükség, hiszen a kívánt értéknek 139/89-120/60 Hgmm közt kéne mozognia. Tanulmányok szerint ez főleg az enyhe hipertóniánál (140-159-es szisztolés, 90-99-es diasztolés érték) fordul elő, amikor elég lehet a diéta és a rendszeres mozgás, vagy maximum minimális dózisú gyógyszer. Kutatások szerint a magas vérnyomással küzdő betegek 60 százaléka tartozik ebbe a csoportba, kik ráadásul nincsenek is a kiemelt rizikójú páciensek körében (cukor/szívbeteg, veseprobléma). Ezen páciensek egy része nem ritkán eleve túl magas dózisú kezelésben részesül, illetve korábbi adagjukat nem csökkentették, így a túlkezelés tünetei jelentkezhetnek rajtuk. Ezt viszont csupán rendszeres orvosi és otthoni ellenőrzéssel lehet kikerülni, valamint úgy, hogy ha tudjuk, hogy ugyanaz a gyógyszeradag is hathat erősebben, ha az illető kiszárad, nem iszik eleget (ez elsősorban ACE gátlókra és diuretikumok esetén). Az ellenőrzésre a legjobb az ABPM, azaz a 24 órás vérnyomásmérés, mely egy egész napi monitorozást jelent, így a beteg gyógyszeradagja pontosan beállítható és hatása ellenőrizhető.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Túlkezelésre utaló tünetek

nagy ingadozás az értékekben

rossz közérzet

fáradékonyság

szédülés

fejfájás



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tulzott-vernyomas