Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívleálláskor minden perc számít, laikusként is meg kell kezdeni az újraélesztést!

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Sok életet lehetne megmenteni, ha az emberek azonnal elkezdenék az újraélesztést (CPR), amint észlelik, hogy valakinek leállt a szíve – állítja egy tanulmány.A kutatók az alapján jutottak erre a következtetésre, hogy áttekintették egy Észak-Karolinában zajló, négy éves program eredményeit, ami a laikusok által végzett sikeres újraélesztést támogatta. „A vizsgálat szerint a program ideje alatt hétről 10 százalékra növekedett azoknak az aránya, akiket a járókelők sikeresen élesztette újra, az agyi funkciók megőrzése mellett.” – mondta a kutatást vezető Dr. Carolina Malta Hansen, a Duke Clinical Research Institute munkatársa. Tovább azoknál a betegeknél, akiknél a járókelők azonnal újraélesztést vagy defibrillációt végeztek, illetve az első ellátó személy, például egy rendőr vagy egy tűzoltó defibrillációt végzett, nagyobb volt a túlélés esélye. „A korai beavatkozás – attól függetlenül, hogy azt egy járókelő vagy az első ellátó személy végzi – jelentősen javítja a túlélést, a sürgősségi orvosi ellátáshoz (EMS) képest.” – mondta Dr. Hansen.

Dr. Hansen rámutatott, hogy sokan vonakodnak elkezdeni az újraélesztést, néhányan a jogi következményektől is tartanak. Bár azokban az államokban, ahol élnek az „irgalmas szamaritánus” törvények, ott a segítségnyújtókat nem lehet ilyen esetben beperelni. Mégis sokan félnek attól, hogy valami rosszat csinálnak vagy valamit elrontanak, és ez a legnagyobb probléma, amit le kell küzdeni. A félelem nem akadályozhat meg senkit abban, hogy megkezdje az újraélesztést. „Nem számít, hogy mit csinálsz, az az ember, akinek leállt a szíve, az meg fog halni. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk növelni a túlélés esélyét.” – mondta Dr. Hansen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [0]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hírtelen szívhalál akkor következik be, amikor a szív elektromos rendszere meghibásodik. Ennek következtében a szív kiszámíthatatlanul ver vagy leáll, és a vért nem pumpálja tovább a szervezetbe. „A becslések szerint az Egyesült Államokban 200.000-400.000 embernél következik be szívleállás kórházi intézményen kívül minden egyes évben, és a túlélési arány mindössze 6%.” – mondta Dr. Gregg Fonarow, az American Heart Association szóvivője, és a University of California kardiológus professzora. Hozzátette, hogy ebben a vizsgálatban annak ellenére, hogy komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a járókelők is elkezdjék az újraélesztést és használják az automata defirbillátorokat, viszonylag alacsony volt a betegek túlélése.

„Nagyon sürgető feladat, és még nagyobb összefogás szükséges ahhoz, hogy javítsuk az újraélesztések hatékonyságát, és azoknak a betegeknek az állapotát, akiknél hírtelen szívleállás következett be.” – mondta Dr. Fonarow.Dr. Hansen és munkatársai 5.000 olyan esetet elemeztek ki, akiknél kórházon kívül következett be hírtelen szívleállás Észak-Karolin 11 megyéjében, 2010 és 2013 között. Ez idő alatt Észak-Karolinában egy kampány is zajlott, ami arra ösztönözte az embereket, hogy ha valakinél hirtelen szívleállást észlelnek, akkor azonnal kezdjék el a mellkasi kompressziót anélkül, hogy szájból-szájba lélegeztetést is végeznének, vagy használják az automata külső defibrillátort a mentő kiérkezéséig.

„A szívleállás egy kezelhető állapot.” – mondta Dr. Graham Nichol, a University of Washington’s Harborview Center for Prehospital Emergency Care orvos professzora. „A járókelők életet menthetnek, ha azonnal elkezdik az újraélesztést vagy használják az automata defibrillátorokat az EMS kiérkezése előtt.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/laikus-ujraelesztes