Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Chipsben is megtalálták a dohányfüst egyik rákkeltő vegyületét

Egészségügyi vezetők figyelmeztetést adtak ki a chips és egyéb sütött ételek fogyasztása kapcsán, mivel bebizonyosodott, hogy ugyanazt a rákkeltő vegyületet tartalmazzák, ami a dohányfüstben is fellelhető. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EÉBH) minap megjelent tanulmánya igazolja, hogy a magas hőmérsékleten előállított ételek készítésekor létrejövő akrilamid (AA) rákkeltő hatású.

Mint kiderült, az AA több olyan sütve készített, szénhidrátban gazdag ételben jelen van, mint például a hasábburgonya, a chips, a kenyerek, és a kekszek. A gyermekek akrimalid kitettségének mintegy 51 százaléka származik ezekből az élelmiszerekből. Az EÉBH által feltárt tényeket Európa szerte élelmiszerügyi szervezetek fogják hasznosítani a fogyasztóknak, különösen a szülőknek nyújtott új élelmiszerbiztonsági tanácsadás formájában.

A Brit Élelmiszer-szabványügyi Intézet azonban már most azt javasolja a családoknak, hogy mind a sült krumplit, mind a pirítóst csak a még elfogadható, legvilágosabb színűre süssék és lehetőleg korlátozzák gyermekeik heti chipsfogyasztását. Az EÉBH nyilatkozata szerint állatkísérletek is kimutatták, hogy az akrilamid sérüléseket okoz a DNS-ben és akár rákot is erdményezhet. A tanulmány megjelenésének kapcsán Andrew Opie, a Brit Termékforgalmazók Konzorciumának képviselője a következőket mondta: „A termékforgalmazók támogatják beszállítóikat abban, hogy a tartósított élelmiszerek készítésekor az akrilamid megjelenését és mennyiségét csökkentsék.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/chipsben-rak