Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A depresszió ötven év felett megkétszerezi a stroke kockázatát

A tartós depresszió kétszeresére növeli a stroke veszélyét az 50 éven felülieknél – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kockázat a depresszív tünetek csillapodása után is megmaradt.

Amerikai kutatók 16 178 fő adatait vették górcső alá, akik kétévente nyilatkoztak a depresszióra utaló tüneteikről, az esetleges stroke-ra vonatkozó kórelőzményükről, illetve az azzal kapcsolatos kockázati tényezőkről 1998-tól 2010-ig. A Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány 1 192 stroke-os esetet említ a résztvevők körében a 12 év alatt. Azoknál, akik két egymást követő interjún súlyos depressziós tünetekről számoltak be, több mint kétszeresére növekedett az első stroke kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik sosem adták jelét a mentális betegségnek. Azoknál pedig, akiknek valamelyik interjún volt depresszív panaszuk, ám az utána következőn már nem, 66 százalékkal magasabb stroke kockázattal szembesültek.

„Eredményeink alapján feltételezhető, hogy a depresszió hosszú távon növeli a stroke kialakulásának veszélyét” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Paola Gilsanz, a Harvard Egyetem munkatársa. „Tekintettel a depressziós tünetek időbeli változására, s azok stroke-kal való összefüggésére, meg kellett állapítanunk, hogy az emelkedett stroke-kockázat még azután is megmarad, hogy a depresszív panaszok csillapodnak” – tette hozzá a szakember, aki szerint csak több mint két év után látszik aránybeli csökkenés. Korábbi vizsgálatokból már tudjuk, hogy a depresszió együtt jár a magas vérnyomás, a központi idegrendszeri problémák és a gyulladásos betegségek emelkedett kockázatával. A mentális probléma akár fel is erősítheti a háttérben meghúzódó érrendszeri gondokat, beleértve a gyulladásokat és a pitvarfibrillációt is. Az érintettek továbbá hajlamosabbak a dohányzásra, és kevesebbet mozognak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/stroke-depresszios