Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megfelelő étrenddel a szép hajért

Minden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend.

Sara Allison hajgyógyász úgy véli, a rossz minőségű haj hátterében mindig valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány áll, ezért ilyen esetben legelőször egy vértesztet érdemes végezni. A hajnak szüksége van fehérjére, glükózra, számtalan vitaminra és ásványi anyagra ahhoz, hogy egészséges legyen, és megfelelő ütemben nőjön, vagyis akinek vékony szálú, korpás, töredezett a haja, az elsősorban ne a samponján, hanem az étrendjén változtasson. Kezdjük a dióval, ami biotinban, E-vitaminban és omega olajakban gazdag, emellett rezet is tartalmaz. Utóbbinak a hiánya okozza azt, ha valaki idő előtt őszülésnek indul, így, ha szeretnénk megúszni a hajfestést, eszegessünk naponta ebből a finom csemegéből.

Az erőtlen, élettelen tincsek arra utalhatnak, hogy nem fogyasztunk elég fehérjét, a haj ugyanis alapból 90 százalékban fehérjéből áll. Leggyakrabban azoknál jelentkezik fehérjehiány, akik kihagyják a reggelit, így ezen a rossz szokáson érdemes változtatni, aki pedig vegetáriánussága miatt nem eszik sosem húst, kapjon rá a quinoára, amiben valamennyi aminosav megtalálható, amelyre a szervezetnek szüksége van.

A hajhullás és a vékony haj hátterében legtöbbször a vashiány áll, ez ellen a vörös húsok és a lencse fogyasztásával tehetünk, aki pedig rugalmasabb, erős hajra vágyik, az a tojásfogyasztását is növelje meg. A tojásban fehérje, D- és B-vitamin, illetve biotin is megtalálható, utóbbi a keratintermelést serkenti. Akinek a legfőbb gondot a száraz fejbőr okozza, annak cinkpótlásra van szüksége, ahhoz pedig legjobb, ha osztrigát vagy különböző rákokat fogyaszt, de aki nem engedhet meg magának rendszeresen ilyen luxust, az a sütőtök magjában is találhat cinket. Ahogy idősödünk, hajunk egyre törékenyebb és fakóbb lesz, aminek fő oka, hogy egyre alacsonyabb bennünk a szilícium-dioxid szintje. Ez az ásványi anyag segít a hormonális egyensúlyt fenntartani bennünk, és mivel a zabban megtalálható, egy nagy tál zabkásával pótolhatjuk a hiányát. Ha nagyon száraz és töredezett a hajunk, az a C-vitaminhiány jele is lehet. C-vitaminhoz hozzájuthatunk a paprikából, narancsból, eperből, paradicsomból vagy akár a brokkoliból.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hajszepseg-vitaminok