Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A paleo diéta tévedése

Egy vezető antropológus szerint a paleolit étrend azért hibás, mert az ősemberek azt fogyasztották, amit éppen meg tudtak szerezni.

Ken Sayers, a Georgia Állami Egyetem humán evolúciós szakértője azt állítja, hogy az ősemberek étrendje attól függött, mely élelmiszerek kínálták a legtöbb energiát a legkevesebb erőfeszítéssel. A kutató szerint a paleolit étrend túlságosan leegyszerűsíti a kérdést, mert a korabeli étrend helyszínenként eltért, és az ősember örömmel fogyaszthatta a paleo diéta által tiltott élelmiszereket, például a hüvelyeseket, a gabonaféléket és a glutént. Dr. Sayers és antropológus munkatársa, C. Owen Lovejoy, a 6 – 1,6 millió évvel ezelőtt élt legkorábbi hominidákról írt tanulmányt. „A hominidák, amelyek először Afrikában, aztán az egész Földön elterjedtek, nem annak köszönhetik terjedésüket, hogy egyetlen gyűjtögető stratégiát követtek, vagy a szénhidrátok, fehérjék és zsírok pontos keverékéhez ragaszkodtak” – írta Dr. Sayers a The Conversation internetes portálon. „Annak köszönhetően terjedtünk el, hogy szociálisan és ökológiailag is nagyon rugalmasak voltunk.”

Dr. Sayers nem hiszi, hogy az ősemberek különösen hatékony vadászok lettek volna, és nagy erőfeszítéssel és elkötelezettséggel nyomon követte volna zsákmányát más élelmiszerek gyűjtögetéséhez képest. Ráadásul az állatok a téli időszakban és bizonyos területeken ritkábban voltak elérhetők. Napjainkban a gondolkodásbeli képességek, a technológia és a főzés egyaránt befolyásolja az étrendünket. A paleolit diéta a finomított és a feldolgozott élelmiszereket, valamint a tejtermékeket is tiltja. Dr. Sayers szerint azonban az ősember étrendje teljességgel „megalkuvó” volt, ezért a szakértő nem látja okát a kenyér és a vaj mellőzésének.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/paleo-tevedese