Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Torta, vagy répa?

A Caltech (Pasadena, Egyesült Államok) munkatársainak vizsgálata szerint az étrendi preferencia kialakítása során az összes alanynál számított az íz, míg az egészségre gyakorolt hatás csupán 70 százalékban.

Tortát, vagy répát veszel ki szívesebben a hűtőből esti nassoláskor? „Az egészséges életmódot szolgáló önkontrollunk nagymértékben befolyásolják döntéseinket” – írja a Psychological Science december 15-i száma. Az ízek szerepét előtérbe toló jelenség oka, hogy az ízvilágot azonnal érzékeljük, míg az egészségesség igénye tanulási tevékenység eredménye.

Nicolette Sullivan és munkatársai 28 éhes önkéntesen tesztelték a választási preferenciát. Az alanyoknak néhány órás éheztetést követően 160 ételt kellett osztályozniuk -2 és +2 közötti skálán, azok egészségi hatásai és íze alapján, valamint, hogy melyiket fogyasztanák el szívesebben a vizsgálat végével. A számítógép véletlenszerűen állította párba a termékeket, és az alanyok egér segítségével másodpercek alatt választották ki a nekik jobban tetszőt.

A kutatók a kurzor mozgását elemezték statisztikai módszerekkel, és amennyiben íz alapján történt döntés, jóval rövidebb reakcióidőket kaptak, mint amennyiben a fő szempont az egészségi hatás.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/torta-repa