Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Akár nyolc évvel is felgyorsíthatja a halált az elhízás

Egy friss kutatás eredményei szerint az elhízás akár nyolc évvel is megrövidítheti az életünket, és akár két évtizednyi betegen töltött időt is okozhat.

A kutatók egy számítógépes modell segítségével jelezték előre, mennyi kárt okoz az egész életünkre nézve az elhízás. Számításaikból az derült ki, hogy a diabétesz és a szívbetegség akár 19 évnyi egészséges élettől is megfoszthatja az elhízott embereket. A 35 feletti testtömeg-index (BMI) pontszámmal rendelkezők esetében az elhízás egy és nyolc év közötti időtartammal, a 25-30 BMI pontszámmal rendelkezők esetében pedig akár három évvel is megrövidítheti az életet.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology szakfolyóiratban megjelent kutatás vezetője, Steven Grover, a montreali McGill Egyetem professzora így nyilatkozott az eredményekről: „Számítógépes modellezésünk azt mutatta, hogy az elhízás a szívbetegség, az agyvérzés és a diabétesz megnövekedett kockázatával függ össze. Ez általában drámai mértékben csökkenti az egyének várható élettartamát és az ezen krónikus betegségek nélkül eltöltött egészséges életévek számát a normális testsúlyú emberekhez viszonyítva. A minta egyértelmű. Minél nagyobb egy ember testsúlya, és minél fiatalabb, annál nagyobb a hatása az egészségére, mivel még sok év áll előtte, melyek alatt az elhízással kapcsolatos fokozott egészségügyi kockázatok negatív módon befolyásolhatják az életét.”

Az új kutatás során azt vizsgálták, hogyan járul hozzá a túlsúly és az elhízás az életévek és az egészséges élet elvesztéséhez a 20 és 79 év közötti korosztályban. A vizsgálathoz az amerikai National Health and Nutrition Examination felmérés adatait használták fel, amely a személyes interjúk mellett fizikális vizsgálatokat, diagnosztikai eljárásokat és vizsgálatokat is tartalmaz. Az eredményekből az derült ki, hogy a túlsúly és az elhízás az élet megrövidítésére gyakorolt hatása a fiatalok esetében a legnagyobb, és az életkor növekedésével fokozatosan csökken.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyolc-evvel-rovidebb