Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kiújulását?

Az Amerikai Orvosok Szövetésének új egészségügyi ajánlásai szerint a vesekövesedésre hajlamos emberek jelentősen csökkenthetik az újabb kövek kialakulásának esélyeit azzal, ha olyan mértékben növelik a folyadékbevitelüket, hogy az naponta legalább két liternyi vizeletet eredményezzen.

Ha a folyadékbevitel mértékének növelése nem segít a további kövek megelőzéseben, akkor a páciensek vízhajtók, valamint citrátok vagy allopurinol rendszeres szedésével is csökkenthetik az újabb kövek megjelenésének esélyét. "A fokozott folyadékbevitel legalább felére csökkentheti az újabb kövek kialakulásának esélyét mindenféle mellékhatások nélkül - nyilatkozta Dr. David Fleming, az Amerikai Orvosok Szövtségének elnöke - Azonban azoknak, akik már amúgy is az ajánlott mennyiséget fogyasztják, illetve akiknek az állapotában a fokozott folyadékbevitel ellenjavallt, nem ajánlatos tovább növelni a folyadékbevitelt."

Az Egyesült Államokban a férfiak 13 és a nők 7 százalékánál kialakul valamikor az évek során legalább egy vesekő [1]. A vesekő a vizeletben található apró kristályok egyesülésével jön létre, és komoly fájdalmakat válthat ki vizelés közben. Ráadásul egyéb, súlyosabb szövődményeket, például vérzés és vesesérülést is okozhat. A kutatások szerint kezelés nélkül 35-50 százalék az esély egy újabb vesekő megjelenésére az első esetet követő öt évben. Bár gyakran gyógyszeres megelőző kezelést és speciális étrendet javasolnak az orvosok, nem tisztázott, hogy ezek a módszerek valóban segíthetnek-e a vesekő kiújulásának megelőzésében.

A tudósok a mostani irányelvek kidolgozásához megvizsgálták az 1948 és 2014 között ebben a témában publikált tanulmányokat, és így jutottak arra a következtetésre, hogy a fokozott folyadékbevitel hatékony lehet az újabb kövek kialakulásának megelőzésében. Egyes vízhajtók, citrátok és az allopurinol is hatékonyan csökkenthetik a kalciumkövek újbóli megjelenését. A kalciumkövek a leggyakrabban kialakuló vesekövek. A szakértők a fentiek mellett még az oxalátot tartalmazó ételek (rebarbara, eper, spenót, olajos magvak, csokoládé, tea)  fogyasztásának csökkentését és mellőzését is hatékonynak tartják a vesekövek megelőzésében. Ezen kívül ajánlott még az állati fehérjebevitel és a purinszint csökkentése és a normális kalciumszint fenntartása is. Az új egészségügyi irányelvek az Annals of Internal Medicine című szaklapban kerültek publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/veseko-citrat