Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Téli immunerősítés élőflórás készítményekkel

Az immunrendszer nagy része a bélrendszerben található, ezért ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen kivédeni a kórokozók támadását, kiemelten fontos a bélflóra egyensúlya. Sérülése esetén a probiotikumok, élőflórás készítmények segíthetnek a védekezőképesség helyreállításában.

A bélrendszerben nagyjából négyszázféle baktérium él, melyek egy része fontos szerepet tölt be a szervezet működésében: ezek a probiotikumnak nevezett jótékony hatású baktériumok számtalan folyamatban vesznek részt. Segítik az emésztést és a bélműködést, bizonyos vitaminok termelését, egyes tápanyagok (vas, kalcium, magnézium) felszívódását, óvják a bélnyálkahártyát, és nem utolsó sorban ők alkotják az immunrendszer nagyjából 70%-át. Nélkülük az immunrendszer is legyengül.

Többszintű segítség

A probiotikumok, élőflórás készítmények több módon játszanak szerepet az immunrendszer működésében.

• Elősegítik a bélnyálkahártya felszínén található immunanyag, az immunglobulin A (IgA) termelődését. Ez a vérben termelődő fehérje a legfontosabb védekező tényező azokkal a vírusokkal és baktériumokkal szemben, melyek a vérben és más váladékokban vannak jelen – ilyenek például a nátha és az influenza vírusai is.

• Segítik az idegen anyagok felismerését, és az azokat elpusztító falósejtek működését.

• Gátolják a kórokozó baktériumok megtelepedését és szaporodását, valamint gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek.

• Segítik bizonyos vitaminok, pl. a K-vitamin, bizonyos B-vitaminok (pl. B12) és a folsav, termelését, ezzel is hozzájárulnak az egészséges immunrendszer létrehozásához.

• Biztosítják a bélnyálkahártya védelmét, ezáltal fizikailag állják útját egyes kórokozóknak.

Az említett káros tényezők kivédése mellett az egészséges vegyes étrenddel biztosíthatjuk a probiotikumokat szervezetünk számára, ha pedig baj van, külön érdemes pótlásukról gondoskodni probiotikumokban gazdag ételek, illetve élőflórás táplálékkiegészítők révén. Így közvetve az immunrendszerünket is erősítjük.

Melyiket válasszuk?

A patikákban többféle probiotikus készítmény is kapható. A legfontosabb szempont, hogy az élőflórás készítmény képes legyen átjutni a gyomor savas közegén. Az ideális élőflórás készítményt úgy fejlesztik ki, hogy csak a belek lúgos közegében oldódjon fel, és ép állapotban jusson el a vastagbélbe, ahol megtelepedhet és kifejti jótékony hatását. Ha nem védik a készítményt valamilyen technológiával, akkor a jótékony baktériumok sajnos megsemmisülnek a gyomorban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/telivedelem