Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Masszázs olajokkal, otthon

Az érintés, a simogatás egyidős az emberiséggel: megérintjük, simogatjuk egymást, simogatjuk gyermekünket, párunkat; ha úgy tetszik, a masszírozás ősi fogásait alkalmazzuk. A masszázs, azon túl, hogy nagyon kellemes érzés, legeredményesebben a test és az elme ellazítására szolgál. Az évezredek során számtalan fajtája és módszere alakult ki, és manapság nálunk is reneszánszát éli, így szinte mindannyian találkoztunk már szakavatott vagy kevésbé szakavatott kezekkel.

A gyógyításban és a szépségápolásban egyaránt fontos szerepet kap az izmok, a test ellazítása, a vérkeringés megfelelő fokozása. Bizonyos mozgásszervi és keringési betegségek esetében kiegészítő terápiaként nagyon hatásos, de „gyúrják” a sportolókat is, sokan pedig pontosan a testmozgást megspórolása céljából masszíroztatják magukat rendszeresen. A hát- és fejfájós, vagy sokszor feszült emberek is felkeresik időnként a masszőrt, a nők többsége pedig, ha máshol nem, a kozmetikusnál megtapasztalhatja az arcmasszázs előnyeit. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az erotikus masszázs fontosságáról se feledkezzünk meg.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyógyít és szépít

Akinek nincs kedve vagy lehetősége masszőrhöz fordulni, nem feltétlenül kell kimaradnia belőle, hiszen valljuk be, egy kevésbé szakavatott kéz is tud kellemes, ellazító perceket okozni. A masszírozás kétirányú folyamat, mindenkinek jólesik: annak is, aki masszíroz, és persze annak is, akit masszíroznak. A test és lélek harmóniájának fontosságáról, a belülről fakadó szépségről beszélni elcsépeltnek tűnhet, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lélek szépségével kezdődik a test szépsége, ehhez pedig kiváló eszköznek bizonyul a masszázs.

Masszázs illóolajokkal

A masszázs és az illóolajok kölcsönösen felerősíthetik egymás hatását, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Masszírozás során az illóolaj jobban felszívódik, mintha csak simán bekentük volna a testfelületet, így a bőrön át bekerül a mélyebb szövetekbe, és erőteljesebben fejti ki hatását. Ugyanakkor, ha olajat használunk, síkosabb lesz a bőr, és a kéz könnyedén mozoghat a kezelendő felületen.

Patikákban vagy boltokban beszerezhetünk kész masszázsolajat, de akár magunk is elkészíthetjük. Ehhez mindenekelőtt szükségünk lesz valamilyen bázisolajra. Semleges olaj a legjobb, pl. mandulaolaj, de bármilyen tiszta növényi olaj is megteszi. A bázisolajhoz bármilyen illóolajat adhatunk. Többféle recept közül válogathatunk, de tetszés szerint is összeállíthatjuk saját masszázsolaj-keverékünket. Ilyenkor persze nem árt ismerni az olajok hatását, hogy harmonizáljanak egymással.

Nagy általánosságban annyi tanáccsal szolgálhatunk, hogy 30 ml hordozó/bázisolajhoz 10 csepp illóolaj szükségeltetik. Gyerekeknél ez az arány 30-3, egészen piciknél 30-1 legyen. A leghelyesebb, ha a keveréket nem közvetlenül a masszírozás előtt készítjük el, hanem 10-14 napig állni hagyjuk, és időnként összerázzuk. Ha besűrűsödne, rázás előtt néhány percre helyezzük meleg vízbe.

Masszázs nem csak a masszőrnél

A saját magunk által elkészített olajat nyugodtan elvihetjük masszőrünkhöz, ha van ilyen. Aki azonban nem tudja, vagy nem akarja magának megengedni ezt a „luxust”, ne mondjon le a lazításnak, a szépülésnek erről a módjáról. Természetesen a gyógymasszázst, a szakembert mint minden másban nem pótolhatjuk, de egy egészséges ember esetében semmiféle bajt nem okozhatunk.

Nem szabad ugyanakkor masszírozni rákos beteget, akut fertőzésben szenvedőt, azt, akinek súlyos szívbaja vagy visszértágulata van, illetve kerülendő bármilyen gerincbántalom esetén, de bőséges étkezések után is inkább várjunk egy-két órát.

A masszázs megkezdése előtt szabaduljunk meg ékszereinktől, óránktól, nehogy megsértsük velük a másikat. Fontos szempont a kényelem: a fekhely ne legyen túl puha, sőt, ha tudunk térdelni, a masszírozandó személyt fektessük le a földre. A fej alá (ha igényli, akkor a has alá is) helyezzünk egy kispárnát.

Amikor a testet masszírozzuk, a mozdulat mindig a külső részek felől a szív felé irányuljon: a lábfej felől a fej felé, az ujjvégektől a szív felé haladjunk. Az olajok hatását (és a hangulatot) fokozhatjuk, ha az adott illóolajból párologtatunk is a szobában, vagy ha relaxációs zenét hallgatunk. A hideg olaj kellemetlen lehet a bőrnek, ezért a kevés olajat dörzsöljük össze a két kezünkkel, és csak ezután osszuk el egyenletesen a bőrön. Egyszerre ne használjunk sokat, inkább többször öntsünk (először a kezünkre) kb. fél evőkanálnyit. A masszázs befejeztével nedvszívó papírral itassuk fel a maradék olajat a másik bőréről.

Aztán cseréljünk!

A „négy fogás”

A szakavatott kezek sokféle technika közül válogatnak, illetve ezeket kombinálják. Íme a négy fő fogás, melyeket mi is nyugodtan kipróbálhatunk, vagy rajtunk is kipróbálhatnak!
A nyomó-simító masszázs lassú, ritmikus lökésekből áll, a két tenyér egymástól 2-3 cm-re van. Ujjbegyet vagy tenyeret használjuk a könnyű masszírozáshoz, hüvelykujjat vagy ujjízületet a mélyebb nyomáshoz. A dörzsölő-nyomó masszázs sok kis körkörös mozgás egy vagy több ujjal, kézéllel. Serkenti a vérkeringést, szabadabbá teszi az ízületek mozgását. Az ütögetés rövid, gyors, ritmikus mozdulatokat, paskolást jelent általában kézéllel, a háton vagy a test más húsos részén. Ilyenkor kis „karateütéseket” mérünk szaporán, de könnyedén, úgy, hogy ne okozzunk fájdalmat. A gyúrás vagy dögönyözés olyan, mintha tésztát dagasztanánk, a csípő- és gyomortájék izmainak megragadása, gyömöszölése szolgál, serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat.

Bármelyik technikát alkalmazzuk, nem árt előtte egy kis bemelegítés: végezzünk csuklókörzést mindkét irányba tízszer, majd tízszer-tizenötször erősen markoljunk a levegőbe.

Az arcon

Ha olajat használunk az arc masszírozásához, egyrészt élvezhetjük az illóolaj jótékony hatását, másrészt az olaj megakadályozza, hogy az ezen a részen különösen érzékeny bőrön apró repedések keletkezzenek. Először mindig a kezünket olajozzuk be , és a masszírozást a nyaktőtől kezdjük. Paskoló, apró ütögetéssel haladjunk fölfelé, át az alsó állkapocs vonalán, majd masszírozzuk körbe a száj környékét.

Ezután induljunk az orrtőtől kiindulva az arcon át finom érintésekkel, körkörös, ujjbeggyel végzett mozdulatokkal egészen a halántékig, majd folytassuk a szemhéj fölött, a belső szemzugtól kifelé, majd a szemhéj alatt, vissza a belső szemzug alatti könnyzacskókig. A szem körüli mozdulatok legyenek mindig nagyon óvatosak, hiszen ez a rész a legérzékenyebb. Végül a homlok ütögetése következik, egészen a hajtő vonaláig. Az arcmasszázst naponta elvégezhetjük magunkon is, rendkívüli hatással van a bőrben lévő erek keringésére és az arcszínünkre.

A háton

A hát az, amit magunk nem nagyon tudunk átdögönyözni, erre bizony be kell fogni valakit. Legalkalmasabbnak a párunk tűnik erre a szerepre (és ha nehezen áll kötélnek, először tartsunk rajta bemutatót, minden bizonnyal kedvet fog kapni hozzá), de természetesen bárkit megkérhetünk. Milyen legyen a bemutató? A masszírozásához üljünk partnerünk hátára, oda, ahol a fenék kezdődik. Melegítsük fel tenyerünkben a masszázsolajat, és a csípőnél helyezzük a kezünket a hátra, tenyerünket simítsuk rá a bőrre, hogy ujjaink a fej irányába mutassanak. Csúsztassuk a kezünket simán, de határozattan felfelé a gerincoszlop mentén, amíg ujjaink el nem érik a nyakszirtet. Ekkor csúsztassuk a két kezünket oldalirányba a vállakon keresztül, majd húzzuk vissza a kiindulási pontra. Ezt a mozdulatsort, ha bírjuk, folyamatosan végezzük tíz percen keresztül.

A hason és a lábakon

Hasfájásnál, rossz emésztésnél, vagy hasi diszkomfortérzésnél masszírozzuk a hasunkat az óramutató járásával megegyező irányban, körkörösen, csigavonalban haladva. A vérkeringést a talp felől fölfelé folytatott masszázs segíti elő leginkább. A lábak masszírozását a jobb lábfejnél kezdjük, ezután következzen a vádli, majd ismét a lábfej, a vádli, végül a comb. Ugyanezt ismételjük meg a bal lábbal is.

Mire figyeljünk?

Mindezek a fogások, mint már említettük, kizárólag egészséges embereken végezhetők el, de terhes nőket például nyugodtan lehet masszírozni óvatosan, mértékkel; a terhesség utolsó hónapjaiban természetesen csak oldalt fekve. Az olajokkal is legyünk körültekintőek, mindig olvassuk el a róluk szóló tájékoztatót, és ha magunk készítünk masszázsolajat, ügyeljünk az arányokra. Csak olyan illóolajakat vásároljunk, amelyek valóban 100%-osak, a leírt hatásokat csak így érhetjük el!A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/massageoil1.htm