Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A lézeres látásjavítás fejlődése

A legmodernebb technikák mintegy felgyorsították az időt: így lehetséges, hogy a lézeres látásjavításban egy negyedszázad alatt is elképesztő, történelmi jelentőségű fejlődés zajlott le.

A szemészeti mikrosebészet sosem látott fejlődésnek indult azóta, hogy a lézertechnika (LASER: „fényerősítés kényszerített fénykibocsátás útján”) lehetőségeit elkezdték ezen a területen is használni. Ma már a legkülönbözőbb látáshibákra, szemészeti problémákra alkalmazzák: leggyakrabban a szaruhártya korrekciójára, fénytörési hibák (távol- és közellátás, belső szemtengelyferdülés) kezeléséhez, de a retina, a makula károsodásakor is.

PRK – ezzel kezdődött 

A PRK módszert (PhotoRefraktív Keratektomia), vagyis a szaruhártya felszínén történő lézeres kezelést az 1980-as években fejlesztették ki. Ennél az eljárásnál a szaruhártya (cornea) felső hámrétegét egy kézi műszerrel mechanikusan eltávolítják. Ezután a lézerrel átformálják a szaruhártya alakját úgy, hogy elpárologtatják a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. Bár a szaruhártya felszíne viszonylag gyorsan behámosodik, a kezelés utáni időszak fájdalmas és a látásélesség helyreállása heteket vehet igénybe. Ennek ellenére néhány operatőr a PRK-t részesíti előnyben, mivel kisfokú rövidlátóknál a látáseredmények jók, és bizonyos esetekben (például a vékony szaruhártyával rendelkező páciensek számára) jó alternatív lehetőséget kínál.

LASIK - A legelterjedtebb beavatkozás

A LASIK név a „lebenykészítés mellett végzett lézeres beavatkozás” rövidítéséből származik. Ennek lényege, hogy a szaruhártya legkülső hámrétegét fellazítják, majd egy nagy pontosságú eszközzel lebenyszerűen felhajtják (szemben a PRK-val, ahol eltávolítják azt). Ezután a lézer elpárologtatja a látásjavításhoz szükséges szövetmennyiséget a szaruhártyáról. A hámot visszahajtják, varratra nincs szükség és máris megkezdődik a gyógyulási folyamat. Ez az eljárás pár percig tart, a beavatkozás fájdalmatlan és a vele járó posztoperatív fájdalom is kisebb, mint a PRK, klinikai eredményei viszont ahhoz hasonlóak. 1991-től végzik, azóta ez vált a legnépszerűbb technikává, a rövidlátás, távollátás és asztigmia lézeres korrekciójára egyaránt alkalmazzák.

A Zyoptix – személyre szabott lézerkezelés

A Zyoptix Excimer a LASIK eljáráson alapul, de nemcsak a lézeres dioptriakorrekció műtéti technikáját, hanem az azt megelőző diagnosztikát is továbbfejlesztette. A beavatkozás itt is lebenykészítéssel kezdődik, de a lézerkezelés módja teljesen más. Abban különbözik a hagyományos kezelési programoktól, hogy teljesen egyedi, egyénre szabott kezelési lehetőséget kínál. A mindenki által ismert hagyományos látáshibákon túl (dioptria eltérés, cilinder) a Zyoptix rendszer az ún. hullámfront-elemzés segítségével képes mérni, majd ennek alapján kezelni a teljesen egyedi, szemenként is különböző magasabb rendű fénytörési eltéréseket és figyelembe veszi a szem szaruhártyájának domborzati viszonyait is. (Magasabb rendű fénytörési hiba okozhatja például azt a jelenséget, ha egy kerek fényfolt körül árnyékot, fénygyűrűt látunk.) A gyors és fájdalommentes eljárás szövetkímélő, csaknem 20 százalékkal kevesebb szövetet párologtat el, pedig nagyobb kezelési átmérőt és nagyobb dioptriaérték korrigálást tesz lehetővé, és az addigiaknál jobb látásminőséget eredményez.

Rutinná vált a legmodernebb technika

A széles körben elterjedt és ma már rutineljárásnak számító ultrahangos beavatkozás során az elszürkült lencsét eltávolítják, és egy beültethető műlencsével helyettesítik. Az ultrahang segítségével minimalizálni lehetett a vágás nagyságát, így gyorsabb a gyógyulás, és minden eddiginél kisebb az esetleges műtéti szövődmények, a gyulladás és fertőzés, valamint a későbbi fénytörési rendellenességek kialakulásának veszélye. Egy három milliméteresnél kisebb metszést ejtenek a szaruhártya külső szélén, majd ezen át távolítják el az elhomályosodott szemlencsét. Ennek tokja azonban megmarad, és ebbe ültetik be az összehajtható műlencsét, amelyet „szövetbarát” akrilból, szilikonból vagy hidrogélből készítenek, így az emberi szem finom szövetei számára nem okoz irritációt. A beültetett szemlencsék legújabb változatai a közeli és távoli tárgyak nézésekor a fókusztávolsághoz alkalmazkodva már dinamikus alakváltozásra is képesek, így ezek alkalmazása teljesen feleslegessé teheti a szemüvegviselést is. Az eljárások fejlettségének köszönhetően a szürkehályog-műtétek 98 százalékában teljesen komplikációmentesek. A beavatkozás mindössze 25-30 percig tart, altatásra sincs szükség: a kezelés előtt a páciens feszültségét gyógyszerrel csökkentik, szemcsepp formájában pedig helyi érzéstelenítést végeznek. A páciens egy-két órás pihenést követően haza is térhet.

A jelenleg elérhető legmodernebb technológia a lézer segítségével végzett szürkehályogműtét. Ebben az esetben egy speciális, nagyon nagy frekvenciájú femtoszekundum lézer segíti az orvos munkáját. A műtét legnagyobb precizitást és pontosságot igénylő fázisait – a különböző szaruhártya metszések készítését, a szemlencse tokjának bemetszését, a szemlencse magjának apró részekre bontását – a lézer automatikusan elvégzi. A lézer alkalmazása esetén a szemet a műtét során kevesebb trauma éri, pontosabbak és szabályosabbak a szükséges metszések. Eredménye pedig a lehetséges szövődmények kockázatának csökkenése, a jobb látóélesség és látásminőség. A lézer segítségével végzett legújabb szürkehályog műtét már Magyarországon is elérhető.

 

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/lezer-fejlodes