Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tom Hanks elárulta: beteg

Az Oscar-díjas hollywoodi színész, Tom Hanks, hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy ő is belépett a 2-es típusú cukorbetegek több millió amerikaiból álló táborába.

Elmentem az orvoshoz, aki azt mondta: ’Tudod, milyen magas a vércukorszinted 36 éves korod óta? Hát, most egyértelművé vált. 2-es típusú diabéteszben szenvedsz, fiatalember – nyilatkozta az 57 esztendős Hanks. A színész az évek során szerepei miatt hol meghízott, hol jelentős súlyt adott le, ami Dr. Holly Phillips, a CBS orvostanácsadója szerint hozzájárulhatott a betegség kialakulásához. A Számkivetett c. filmhez például 25 kilogrammot adott le a testsúlyából. Hankshez hasonlóan sok millió amerikaiban alakul ki fokozatosan a 2-es típusú diabétesz. Az Amerikai Diabétesz Társaság adatai szerint 25,8 millió gyermek és felnőtt szenved a betegségben az Egyesült Államokban, de közülük alig 19 millióban diagnosztizálták hivatalosan a rendellenességet. További 79 millió amerikai pedig prediabéteszes állapotban van, ami azt jelenti, hogy vércukorszintje az átlagosnál állandóan magasabb.

A 2-es típusú cukorbetegekben azért magas a vércukorszint, mert szervezetük képtelen megfelelően hasznosítani az inzulint, a táplálék energiává való átalakításához szükséges hormont. A betegség kialakulásához a túlsúly és az ülő életmód is hozzájárul. Sok 2-es típusú cukorbeteg étrenddel és testmozgással kordában tudja tartani betegségét, Hanks azonban nyilatkozatában azt mondta, nála nem jelent megoldást a fogyás.„Az orvosom azt mondta, hogy ha ugyanannyi lenne a súlyom, mint középiskolás koromban, akkor tulajdonképpen teljesen egészséges leszek, és nem fog kialakulni bennem a 2-es típusú diabétesz” – mondta a színész. „Erre azt válaszoltam, hogy akkor biztosan 2-es típusú diabéteszes leszek, mert soha nem leszek már annyi kiló, ahány középiskolás koromban voltam”. A színész 43 kilogrammot nyomott gimnazista korában.

Virginia Peragallo-Dittko, a mineolai Winthrop-Egyetemi Kórház diabétesz és obezitáskutató intézetének igazgatója szerint azonban magas a testsúly, nem a testsúly ingadozása okozhat diabéteszt. A 2-es típusú cukorbetegségnek azonban van egy genetikai komponense is. „A barátainkat megválaszthatjuk, a családunkat viszont nem” – mondta a szakértő. „A genetikai összetevőn nem változtathatunk. Az életmódon azonban igen. Már egy kisebb fogyás is jelentős hatással lehet a diabétesz megelőzésére; a testsúly 5-7 százalékának leadása már nagyon kifizetődő lehet.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tomhanks-cukros