Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mérlegen a fogyókúra

A fogyókúra nem feltétlenül gyötrelmes diéta. Ha betartjuk az egészséges táplálkozás arányait, nem siettetjük szervezetünket, az eredmény biztosan nem marad el, és a villámdiéták után jellemző gyors visszahízás veszélye sem fenyeget.

A hűvösebb hónapokban többet ülünk otthon, hajlamosabbak vagyunk kevesebbet mozogni, és bizony többet enni. Sokak számára ezidőtájt nagy gondot jelent a testsúly optimális szinten tartása, a fogyni vágyók pedig nehezebben találnak olyan típusú fogyókúrát, amely tartható az őszi-téli „bevackolós” időszakban is. Nyáron a több hozzáférhető friss gyümölcs, zöldség jelentősen megkönnyíti a fogyókúrázók helyzetét. Ráadásul melegben kevésbé kívánjuk az ételt, könnyebben bírjuk elviselni a fogyókúra „gyötrelmeit”. A lényeg persze télen-nyáron egyaránt az, hogy a diétáról ne feltétlenül a gyötrelem jusson eszünkbe.

Gyorsan, gyötrelmesen?

Gyötrelemmé akkor válhat a fogyókúra, ha gyorsan akarunk sikert elérni, nem törődve egészséggel, jó közérzettel. A gyors siker azonban a statisztikák szerint amilyen gyors, olyan átmeneti is, hiszen a villámdiétákkal kísérletezők 98%-a öt éven belül visszahízza eredeti testsúlyát. Márpedig ilyenkor egy idő után nyilván újra kezdi ugyanazt a kúrát, vagy másikkal próbálkozik. Ez a folyamat a fogyókúra-irodalomban jojó-diétának nevezett jelenség. A fentiekből következik, hogy a gyorsaságról, csakúgy mint a „csodamódszerekről” mindenképpen le kell mondanunk.

Amire azonban szükségünk van, az önfegyelem és türelem. Ne kedvetlenedjünk el a mérleg nyelve láttán, egy fogyókúra elején a látványos súlycsökkenés csupán a folyadékveszteségből származik. Ezt követően elégedjünk meg heti átlag egy kiló eltűnésével. A fogyókúrát ne tekintsük átmeneti „csak kibírom valahogy” állapotnak, a kívánt testsúly elérésénél ugyanis sokkalta nehezebb feladat annak megtartása. Ilyen értelemben a fogyókúra egyfajta tréningezés a későbbi helyes étrendhez és életmódhoz.

Helyes arányok

A legjobb fogyókúrás receptek ezért lényegében az egészséges táplálkozás alapelveit követik, azaz: napi többszöri, kis mennyiség, sok zöldség, gyümölcs, minél kevesebb zsiradék, valamint a nassolások, a láthatatlan kalóriák kiiktatása. Az ember energiaszükséglete egyénenként változó, és olyan tényezőktől függ, mint az életkor, a nem, az anyagcsere sebessége, és az egészségi állapot. Ám a különböző csoportokba tartozó táplálékok helyes aránya a napi kalóriaszükséglettől független.

A több ezer kalóriát elégető sportoló, a napjait pihenéssel töltő nyugdíjas és a több vagy kevesebb súlyfeleslegtől szabadulni kívánó energiaszükséglete teljesen különböző, de ezen belül egészségük megőrzéséhez mindannyiuknak ugyanolyan arányban van szükségük a különböző tápanyagokra.

Kerüljük a hiányállapotokat

A magyar táplálkozási szokások sajnos nem kedveznek az egészséges életmódnak és sokan a fogyókúra idején is csupán a kalóriákat számlálják, nem törődve a bevitt tápanyag minőségével. A fogyókúra során elfogyasztott ételek nagy mértékben évszakfüggők is. Érdemes arra is tekintettel lenni, hogy hidegben kevésbé bírjuk például a nagyrészt folyadékot előíró diétákat, több „melegítő” ételre van ilyenkor szükségünk.

A különböző gyógyteák alkalmazása elősegítheti a teltségérzet kialakulását, melegíti szervezetünket, sőt nassolás helyett, mintegy szertartásosan fogyaszthatjuk őket. A napi vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fogyókúra idején is legyen biztosítva. A táplálékkiegészítők természetesen nem pótolhatják teljes mértékben a természetes módon bevitt hasznos anyagokat, azonban a diétától függően sok esetben kívánatos kiegészítői lehetnek étrendünknek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/fogyi_egyensuly1.htm