Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Katalin hercegnő is a hipnózisos szülést választja?

A kismamák körében új divat terjed, aminek a hírek szerint már Katalin hercegnő is behódolt, mégpedig a hipnózisban történő szülés. A módszer hívei azt állítják, a „hipnoszülés” segítségével csökken a szülés közbeni fájdalom, így elkerülhető a különféle érzéstelenítők vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása.

Amint arról Joyce Poplar, a Cleveland Klinika munkatársa beszámolt, az egészet úgy kell elképzelni, mint egyfajta önhipnózist, mely során a kismama képessé válik saját izmait irányítani, és az egész szülés során mély, nyugalmi állapotban marad. A módszer elsajátítására már szülés előtt lehetőség van, ennek során a leendő anyák megtanulhatják a mély légzéses és egyéb relaxációs technikákat, hogy ezáltal képesek legyenek saját szorongásukat és félelmüket csökkenteni gyermekük világrahozatala közben. A Mongan-féle módszer azt ígéri, hogy a hipnózis hatására a stressz hormonok helyett endorfin szabadul fel a szervezetben, ennek köszönhető, hogy a kismamák nem éreznek fájdalmat szülés közben.

Noha a módszer gyakorlói igen lelkesen nyilatkoznak, akadnak szkeptikusok is, akik szerint mindez semmivel sem jobb az egyéb szülést segítő eljárásoknál, a British Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban megjelent tanulmány pedig azt állítja, hogy semmilyen különbséget nem tapasztaltak az epidurális érzéstelenítő használatában, valamint a fájdalom mértékében azok között, akik részesültek hipnózis tréningben a szülés előtt, és azok között, akik nem. Hasonló vélemény olvasható az Acta Obstetricia et Gynecelogica Scandinavica című szaklapban is, a Cochrane Review hasábjain pedig arról számoltak be a szakemberek, hogy bár vannak ígéretes eredmények, a „hipnoszülés” hatékonyságának tényleges alátámasztásához még számos további kutatásra lenne szükség.

Dr. Craig Palmer, az Arizona Egyetem munkatársa azon a véleményen van, hogy a hipnózis módszerének elsajátítása a fenti meglátások figyelembe vétele mellett is csak hasznos lehet, hiszen a kismama szempontjából a szülésre történő bármiféle előzetes felkészülés csak előnyökkel járhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szules-hipnozis