Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egzotikus és egészséges: terítéken az emu

Mind többen igyekeznek bővíteni a hazai gasztronómiai kínálatot: részben új konyhaművészeti fortélyokkal, részben távoli tájak különleges ételeivel, ízeivel. Az egészség megóvásának igénye is egyre inkább befolyásolja választásunkat, és olykor szerencsésen találkozik össze az egzotikus alapanyag és az egészséges tápanyagtartalom. Cikkünkben egy ausztráliai futómadárról, az emuról lesz szó. Ennivaló egy jószág!

Az emunak a húsa és tojása ízletes. Az emuhús a legértékesebb összetételű hús, a legegészségesebb vörös hús. Összehasonlítva a szarvas, strucc, marha, bölény- és pulykahússal: a fehérjetartalma nagyobb, a zsírtartalma a legalacsonyabb, a kalóriatartalma csekély (a marha és a pulyka húsának kétharmada).

Egészséges táplálék

Koleszterinszegény, rendkívül értékes táplálék, 100 g hús 164 kcal energiatartalommal rendelkezik, ami minden húsfélénél alacsonyabb. Az emut emiatt a „szegények disznójának" is hívják. Az életfontosságú nyomelemek közül nagy a vastartalma, amely serkenti a vérképzést, vérszegénység esetén ajánlott gyakran fogyasztani emuhúst. Az alacsony nátriumtartalom mellett jelentős mértékű a magnézium, mangán, foszfor, kálium- és cinktartalma. Kiemelkedő szelénforrásnak számít a húsok közül, emiatt a szívgyógyászatban és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében különösen egészséges az emuhús fogyasztása. Táplálkozásbiológiai értékét a vitaminok közül a B6, a thiamin, a niacin és riboflavin emeli, jelentős a folsavtartalma és kiemelkedő B-vitamin-forrás a többi húshoz viszonyítva.

A vágott testen a farhátról és a combokról nyerhetünk nagyobb mennyiségű húsokat. Porhanyósságát az állat életkora határozza meg, optimális a 1214 hónapos, vágásérett emu húsa. Az emuhús az egészséges táplálkozás egyik eleme, szerte a világon sportintézetek, szanatóriumok, diétás és reformkonyhák, ínyenc vendéglők használják és ajánlják.

Nálunk kevésbé elterjedt és ismert az emuhús fogyasztása, többnyire exportra kerül, pedig fiatalok és idősek is élvezhetnék a szív egészségének megőrzésére szolgáló, értékes, vörös húst. Emuhúst húsboltban és étteremben is lehet kapni vagy megrendelni Az emuhúst alacsony zsírtartalma miatt nedves közegben, párolva kell elkészíteni, alacsonyabb hőfokon, mint a marhahúst. Nagyon finom tejfölös, fokhagymás szószban elkészítve.

Az emutojás 5070 dkg súlyú, színe smaragdzöld, étkezésre felhasználható. Díszítve is keresett termék, festve vagy gravírozva.

Ipari felhasználásra is

Az emu minden részét felhasználják, több ezer éve. Csontjából dísztárgyakat készítenek, a tollat díszítő céllal ruhák és kiegészítők dekorációjaként használják. Az elektronikai ipar is felfedezte már különleges hő- és hangszigetelő tulajdonságait. Bőre cipőnek, csizmának alkalmas, bár nem olyan tartós, mint a struccbőr. A lábszár bőre vastagabb, pikkelyes mintázatú, hasonló a hüllőkéhez, övek, pénztárcák és egyéb kiegészítők anyaga. Az emu körmében potencianövelő anyagok is találhatóak.

Különösen jelentős az emu zsírja, amely sokkal finomabb, olajosabb, mint az állati zsírok általában. Az emuolaj növeli a bőr vastagságát, serkenti a bőr növekedését, erősíti a szőrtüszőket. A bőrvastagság növelésével megakadályozza a bőr öregedési folyamataiban az elvékonyodást, megőrizve annak rugalmasságát.

Hasznos a gyógyításban

Emuolaj-terápiával gyógyítanak égési sebeket, mert serkenti az újrahámosodást, csökkenti a gyulladást. Ausztráliában az emuolajat több ezer éve használják a természetes gyógyításban, a bőrelváltozások kezelésében, mint például az ekcéma, pszoriázis, égés, napégés, bőrzúzódás és a száraz bőr esetén. Különösen fontos az izom- és ízületi gyulladások kezelésében mint természetes gyulladáscsökkentő, amely jól behatol a bőrbe. Felhasználják az emuolajat számtalan kozmetikumban az elvesztett zsiradék visszapótlására az idősödő bőr ápolásában, mert összetételénél fogva akadálytalanul behatol a bőrbe, kiváló a felszívódó képessége.

A gyógyászati és kozmetikai készítmények 38%-ban használják, de masszázsolajban és intenzív kezelés folyamán 100%-ban. Kaphatók az emuolajból készült krémek, szappanok, ajakír, balzsamok, napolajok, hajkondicionálók, borotvavíz, masszázsolaj. Az emuolaj szobahőmérsékleten szilárd fázist is tartalmaz, 30°C-on teljesen folyékony.

Sütésre, főzésre is használják az emuolajat; különösen a cukrásziparban kitűnő az emulgeálóképessége miatt, például tortakészítéshez. Az emuolaj értékes tulajdonságai a többi olajhoz viszonyítva abból erednek, hogy nagyobb benne a telítetlen zsírsavak aránya a telített zsírsavakhoz képest. Különösen kiemelendő az a tény, hogy a telített palmitinsav és sztearinsav mellett a palmitinsav telítetlen változata, a palmitolajsav is jelen van.

Értékes az emuolaj többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is, a linolsav 6,5%-ban fordul elő és 0,1%-ban linolénsavat is tartalmaz. A linolénsav három kettős kötés miatt többszörösen telítetlen, szemben a halolajakban található EPA és DHA-val, ahol még ennél is több kettős kötés van jelen. Ezek az omega3 zsírsavak. Az emuolaj élettani hatását klinikai vizsgálatokkal végzett kísérletekkel 1995-ben kezdték vizsgálni amerikai tudósok.

Érdemes megismerni!

Az emuhús alacsonyabb zsírtartalmú és magasabb tápértékű, mint a többi hús. Napjaink egészségtudatos táplálkozása azért fedezi fel az emuhúst, mert ez a vörös hús kitűnő alternatíva azoknak a vörös húst kedvelőknek, akik egészségtudatos fogyasztók, és ügyelni kívánnak az alacsony zsír, koleszterin- és kalóriatartalomra.

Az emuolaj használata, az emuolajból készült kozmetikumok rendszeres alkalmazása fontos lehet a környezeti ártalmaknak kitett bőrünk védelmében és az öregedési folyamatok lassításában. Az emuolaj telítetlen zsírsavai táplálják, erősítik a bőrt, védenek a bőrelváltozások kialakulásával szemben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/emu.htm