Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kezelhető a fájdalmas, görbe pénisz

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyására vár jelenleg az a készítmény, amellyel a Peyronie-kórként is ismert, a hímtag fájdalmas görbületével járó kellemetlen kötőszöveti rendellenesség kezelhetőnek ígérkezik.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a rugalmas kollagénszövetek miként képeznek lerakódást a hímvessző lágy részeiben, de az orvosok gyanítják, hogy genetikai hajlam és ismétlődő mechanikai hatás játszhat szerepet a kialakulásában. A cukorbetegek, a prosztatarák-műtéten átesettek és a merevedési zavarral küszködők fokozottan hajlamosak a problémára – mondta Dr. Larry Lipshultz, a texas-i Baylor Orvosi Egyetem professzora.

„Nem létezik gyógyszeres vagy helyi kezelés. A lerakódás eltávolításával és a másik oldal kiegyenlítésével megoldható a probléma, de a beavatkozás hatására rövidül a pénisz. A másik lehetőség a protézis használata” – összegezte Dr. Elizabeth Kavaler, a New York- Lenox Hill Kórház urológusa. Lipshultz professzor 2002-ben közzétett egy tanulmányt az International Journal of Impotence Research című szakfolyóiratban a kalcium csatorna blokkoló verapamil injekció hatékonyságáról a Peyronie-kór ellen. A Journal of Urology folyóiratban megjelent friss eredmények alapján a készítmény – amelyet 2010 óta alkalmaznak a kézdeformitást okozó Dupuytren-kontraktúra ellen – lebontja a lerakódást képező heges szövetet. A két betegség közös tulajdonsága a kollagén-lerakódási rendellenesség.

A gyógyszer 2011-ben és 2012-ben folytatott klinikai tesztje során 551 beteg kapta, 281 pedig placebót kapott. Mindannyian 4-6 injekcióból álló kúrán estek át, amelyet 25-72 óránként fecskendeztek a péniszükbe. „Az eredmények 30 százalékos csökkenést mutatnak a görbeséget illetően, ami lényeges a funkciót illetően” – nyilatkozta Lipshultz professzor. Az injekciók mellékhatásai közé tartozik a sebesedés, a duzzanat és a fájdalom. Három esetben pénisztörés történt, szintén háromban pedig véraláfutás keletkezett a tesztfázisban. A gyártó reméli, hogy szeptember közepétől Peyronie-kórra is hivatalosan alkalmazható lesz a készítmény.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gorbe-penisz