Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csokoládés érdekességek

A csokoládé finom, tápláló, fokozza a boldogságérzetet, antioxidánsokban gazdag, vagyis még egészséges is - nem csoda, hogy egy átlagos európai évente hat és fél kilót fogyaszt el belőle. Tények a csokoládé világából.



• A kakaóbab-őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj) és vízzel készült elegyét, a csokoládéitalt a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nők egyáltalán nem fogyaszthatták.

• Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedő, évi 10,1 kg/fő.

• A Japánban gyártott csokoládé cukortartalma kisebb, mint az Európában megszokotté, viszont több zsiradékot tartalmaz – mivel a zsír egyébként is fontos összetevő a csokoládé jellemzőinek kialakításában, változtatása sokféle termék előállítását teszi lehetővé.

• Finn kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett, vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak más babákhoz képest.

• Az első és második világháború alatt a katonák élelmezésének alapvető része volt a rendszeres csokoládéporció, magas tápértékének köszönhetően.

• A csokoládéfigurák üreges testének elkészítéséhez a régi idők cukrászai a centrifugális erőt használták ki: egy formába kevés csokoládét öntöttek, lezárták, és alaposan megforgatták. Amennyiben sikerült eltalálni a fordulatszámot és a mennyiséget, a csokoládémassza belülről teljesen beborította a formát. Ma a csokoládémikulást és a csokoládé nyuszit hasonló eljárással készítik, annyi különbséggel, hogy ma két fél formából illesztik össze a figurákat, a csokoládétestek peremének felmelegítésével.

• A kakaóbab több mint 500 különböző aromát tartalmaz, így különlegesen összetett ízhatás jellemzi.

• A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet az agy is termel, amikor szerelmesek vagyunk. Számos kísérlet azonban bebizonyította, hogy kb. 4000 szelet csokoládét kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.

• Testedzés közben, különösen állóképességet igénylő tevékenységek során, jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Sok sportoló szívesen fogyaszt édességet, csokoládét energiakészleteinek feltöltéséhez, különösen edzés és versenyek során, amikor főtt étel fogyasztására nincs mód.

• A széles választéknak köszönhetően ma már az édességek között olyanokat is találhatunk, amelyek egyes diétára szoruló betegségek esetén is fogyaszthatóak (pl. diabetikus csokoládé).

• Ha lehangoltak vagyunk, a csokoládéból elég egykét kocka, hogy felfrissüljünk, és jobban érezzük magunkat. Bizonyított tény ugyanis, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet.

• A kozmetikai ipar már régóta alkalmazza a kakaóvajat, mivel a kakaóvajat tartalmazó termékek tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Egy új felfedezés nyomán azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen ez az anyag nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat. Ezért nagy előszeretettel használják fogyasztó és zsírégető krémekben, amelyek visszaadják a bőr puhaságát és rugalmasságát. Hazánkban is elérhető egyes helyeken a csokoládés testpakolás. Ez a kellemes illatú kezelés zsírbontó hatása mellett elősegíti a „boldogsághormonok” (endorfin) termelését.

• A tejet nem tartalmazó étcsokiban nincs koleszterin.

• Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalatcsoport a kakaóban rejlő táplálkozási és gyógyászati lehetőségeket tudósokkal és olyan neves egyetemekkel szorosan együttműködve, mint például a Harvard és a kaliforniai Davis Egyetem. A kakaóban is megtalálható flavanoidok egy fajtájának kutatása közelebb vihet bennünket a szív- és érrendszeri betegségek étrendi kezeléséhez.

• A kakaóbabban található flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését.

• 40 gramm tejcsokoládé ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár vörösbor.

• A legtöbb antioxidáns az étcsokoládéban van: kétszer annyit tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

• Az antioxidánsés a zsírsavbevitel is pozitív irányba változik, ha a csokoládét olajos magvakkal, gyümölccsel együtt esszük.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/csokolade1.htm