Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vékonyabb marad az a tini, aki tovább alszik?

A legfrissebb kutatási eredmények szerint minél többet alszik egy tinédzser, annál kisebb az esélye annak, hogy túlsúlyos lesz.

A felmérést végző szakértők több mint 1000, Philadelphia környékén élő tinédzser életét kísérték figyelemmel a középiskola ideje alatt. A részt vevő kamaszoknak félévente be kellett számolniuk alvási szokásaikról. A vizsgálati eredmények szerint minden egyes plusz alvással töltött óra csökkentette a testmagasságból és testsúlyból számított testtömegindexet, ami kiválóan alkalmas az elhízás mértékének megállapítására. Az alvás jótékony hatása főként a magas testtömegindexű, vagyis elhízott tinik körében érvényesült. A vizsgálatot végző Pennsylvania Egyetem Perelman Orvosi Tanszékének kutatói szerint a mostani eredmények alapján úgy tűnik, hogy a napi alvásadag nyolc óráról tíz órára való növelésével akár 4 százalékkal is csökkenthető lenne az amerikai kórosan elhízott tinédzserek aránya. Ez körülbelül 500 000-rel kevesebb túlsúlyos tinit jelentene országszerte.

"A kamaszok esetében az alvással kapcsolatos tájékoztató-programok a legtöbbször sajnos nem vezetnek eredményre, vagyis a tinik nem fognak többet aludni pusztán attól, ha elmondjuk nekik, hogy ez milyen jót tesz" - nyilatkozta Jonathan Mitchell, a Klinikai Epidemiológiai és Biostatisztikai Központ munkatársa. "Az egyik lehetséges megoldás, ha sikerül elérni, hogy a középiskolákban később kezdődjön a tanítás. Korábbi kutatások megmutatták, hogy már akkor is többet alszanak a tinédzserek, ha akár csak 30 vagy 45 perccel később kezdődnek a tanórák. Mivel a mostani vizsgálatok szerint már egy plusz óra alvás is csökkentheti a testtömegindexet, így valószínű, hogy a tanórák kezdetének kitolása csökkenthetné az elhízás-járvány mértékét a kamaszok esetében." Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott az alvás és az alacsonyabb testtömegindex között, a kutatóknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk. A kutatás részletes leírása a Pediatrics című orvosi szaklap áprilisi számában olvasható.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvas-fogyas-kamaszok