Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vakbélműtét heg nélkül

Egy friss tanulmány szerint a köldökön ejtett tűhegynyi vágással eltávolítható a gyulladt féregnyúlvány, így nincs szükség a hagyományos, heggel járó beavatkozásra – áll a British Journal of Surgery című szakfolyóiratban.

A kísérleti fázisban lévő, minimálisan invazív technológia, az úgynevezett transzgasztrikus appendektómia nem igényli az eddig használt módszerhez szükséges, heggel járó bemetszést. Egy tű segítségével endoszkópot vezetnek a testbe, a gyomron keresztül az alhasba. „A sebészeknek és a betegeknek egyaránt jó tapasztalataik vannak a tűhegynyi metszést igénylő beavatkozásokkal kapcsolatban az 1990-es évek eleje óta, így állandó érdeklődés övezi a lehetőségek bővítését. Ezzel csökkenthető a fertőzés és a sebkörnyéki sérv kialakulásának kockázata is. Úgynevezett gasztroszkópok, tehát rugalmas csövek segítségével jutottunk át a gyomron az alhasba az operáció elvégzésére” – magyarázta Dr. Georg Kaehler, a Heidelbergi Egyetem mannheimi orvosi központjának szakértője.

Dr. Kaehler és kollégái 14 szövődménymentes vakbélgyulladásos betegen alkalmazta az új technológiát. Közülük ketten igényeltek alhasi gyulladás miatt tisztító beavatkozást négy nappal a műtét után. A kórházi ápolás időtartama és a lehetséges szövődmények kockázata hasonló volt a klasszikus módszeréhez képest. Ezek az előzetes eredmények a transzgasztrikus appendektómia lehetséges széleskörű alkalmazásáról tanúskodnak azon páciensek körében, akiknél nem kíséri hashártyagyulladás a kórképet. A további előnyök és hátrányok feltérképezésére azonban további vizsgálatok szükségesek, amelyek Dr. Kaehler és munkatársainak jóvoltából már tervezés alatt állnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vakbel-heg-nelkul