Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tojás: együk vagy ne?

Időről időre újra fellángol a vita a tojással kapcsolatban. Sokáig kárhoztatták koleszterintartalma miatt, utóbb azonban kezdték elismerni jótékony hatásait, sőt a legutóbbi kutatások kimutatták, hogy nem csupán a szívre van jótékony hatással, de még a fogyásban is segít.

Bár kanadai szakemberek nemrégiben ismét arra intettek mindenkit, hogy bánjanak óvatosan a tojással, mondván, hogy akik hetente legalább kettőt fogyasztanak belőle, azok nagyobb eséllyel vannak kitéve különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, Helen Bond, a Brit Dietetikai Szövetség szakembere úgy véli, ez a nézet nem egyezik a jelenlegi hivatalos állásponttal.

Néhány évvel ezelőtt Bruce Griffin, a Surrey Egyetem professzora kimutatta, hogy a tojás nincs rossz hatással a koleszterinszintre, az American Journal of Clinical Nutrition című lapban egy tanulmány pedig egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy segít megfelelő szinten tartani a vérnyomást. Az Alberta Egyetem tudósai szintén hasznosnak tartják a tojás fogyasztását: felfedezték, hogy a tojássárgája két fontos aminosavat is tartalmaz, és két nyers tojássárgájában majdnem kétszer annyi antioxidáns van, mint egy almában. A fentiek mellett arra is fény derült, hogy a mai tojások jóval egészségesebbek, mint a harminc évvel ezelőttiek, 70 százalékkal több D-vitamint és kétszer annyi szelént tartalmaznak, emellett 20 százalékkal kevesebb zsír, 13 százalékkal kevesebb kalória és tíz százalékkal kevesebb koleszterin van bennük.

Mindezek fényében a brit Egészségügyi Minisztérium álláspontja alapján nyugodtan fogyasszunk annyi tojást, amennyit akarunk, ha mellette kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, hiszen összefoglalva el lehet mondani, hogy pozitív hatásai mellett a negatívok eltörpülnek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tojas_vita